Bezig met laden...
Blog menu
13 april 2021
Advies van onze dierenartsen

Welk hondenvoer kies ik voor mijn puppy?

Je hebt je puppy pas in huis en je merkt dat hij snel honger krijgt. Gelukkig heb je een zakje hondenvoer staan die de fokker je meegaf of die je zelf al klaarstaan had. Maar moet je deze voeding nu verder geven? Welke hondenbrokjes kies je het best voor je puppy? Wat moet een puppyvoer zeker bevatten? En welk merk kies je? Een antwoord op al jouw vragen in dit artikel! 

Welk hondenvoer kies ik voor mijn puppy?

Je hebt je puppy pas in huis en je merkt dat hij snel honger krijgt. Gelukkig heb je een zakje hondenvoer staan die de fokker je meegaf of die je zelf al klaarstaan had. Maar moet je deze voeding nu verder geven? Is het de juiste puppyvoeding? Wat moet een puppyvoer zeker bevatten? En welk merk kies je? Een antwoord op al jouw vragen vind je in dit artikel! 

Wat heeft een puppy nodig in zijn voeding?

 

Dat voeding een heel bepalende factor is voor de algemene conditie van je pup in zijn eerste levensmaanden, hoeven we jou waarschijnlijk niet meer te vertellen. De eerste maanden zijn belangrijk voor de ontwikkeling van een hond zijn lichaam en hersenen. In de eerste zes maanden maken puppy’s hun snelste groei door en verbruiken bijna tweemaal zoveel energie als volwassen honden. Puppy’s hebben dus ook andere voedingsbehoeftes dan volwassen honden.

Je puppy heeft een basisvoeding nodig die aangepast is aan zijn behoeftes. Het is daarom belangrijk dat je een hoogwaardige puppyvoeding kiest. Hoogwaardige puppyvoedingen zijn uitgebalanceerd en compleet. Dat betekent dat een degelijke puppybrok alle vitamines en mineralen bevat die je puppy nodig heeft.

Puppy’s zijn er in allerlei groottes en groeien met een verschillende snelheid. Terwijl puppy’s van kleine rassen binnen 9 maanden uitgroeien tot volwassen hond, kunnen grote hondenrassen tot wel 2 jaar doorgroeien. 

Een puppy van een klein ras is sneller 'volwassen' dan een puppy van een groot ras

Kleine hondenrassen ontwikkelen zich sneller en hebben een hoger eiwit-, vet-, calcium- en fosforgehalte nodig, terwijl puppy’s van grote hondenrassen een minder energierijke voeding nodig hebben voor een geleidelijke groei. Middelgrote hondenrassen zitten er tussenin. De meeste kwaliteitsmerken van hondenvoer delen hun puppyvoer op naargelang de grootte van het ras en naargelang de behoeftes.

Dierlijke eiwitten

Honden moeten gevoerd worden zoals de natuur het bedoeld heeft, als carnivoren, zoals hun natuurlijke voorouders. Generaties van domesticatie hebben ertoe geleid dat de hond niet langer hoeft te jagen, maar zijn lichaam is nog steeds gebouwd om optimaal te functioneren op een dieet dat bestaat uit dierlijke eiwitten. Hij is beter in staat om dierlijk eiwit en vet te verteren dan hoge gehaltes aan vezels of groente. Daarom bevatten alle premium voedingen hoogwaardige dierlijke eiwitten zoals kip, lam, rund of ei als belangrijkste eiwitbron. 

Helaas zijn er ook honden die een voedselallergie hebben tegenover 1 of meerdere dierlijke eiwitten. Speciaal voor die honden, zijn de hypoallergene diëten op basis van verknipte eiwitten in het leven geroepen. Een andere trend die we nu meer en meer zien, is de opkomst van vegetarische hondenvoeding. Echter, het geven van hondenvoer zonder vlees is wel nog steeds niet wetenschappelijk onderbouwd. 

Hoge energiebehoefte

Pups hebben nood aan een voeding met een verhoogd energiegehalte om het volume van de maaltijd te beperken. Zo wordt het maag-darmkanaal minder belast. De grondstoffen moeten van hoge kwaliteit zijn en het zetmeelgehalte moet laag zijn, zodat de voeding optimaal verteerbaar is. Pups en kittens in de groei hebben een verhoogde eiwitbehoefte. Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw van de spieren, het skelet en alle andere weefsels. De hoeveelheid vitaminen en mineralen, zoals calcium en fosfor, is aangepast aan de behoeften van de opgroeiende pup en kitten. De grootte en textuur van de brokken moet aangepast zijn aan puppykaken en ze moeten gemakkelijk te weken zijn. Je lees best altijd eerst de samenstelling op het etiket of online vooraleer je een puppyvoer koopt.

DHA

DHA - of docosahexaeenzuur – is een omega-3 vetzuur. Het is een belangrijk bestanddeel in de voeding van je puppy. Het komt van nature voor in moedermelk van zogende teven,mensen en in vis. DHA is een belangrijk, structureel bestanddeel van de hersenen en zenuwweefsels. Van zodra de pup is gespeend, heeft hij DHA nodig in zijn voeding voor het ontwikkelen van zijn leervermogen. Dit is belangrijk wanneer het gaat om zindelijkheidstraining, het beperken van kauwen, het trainen van uw hond en de vele nieuwe dingen die hij moet leren. Voor het spenen nemen puppy’s DHA op via de moedermelk. Maar na het overzetten op droogvoeding gaat de ontwikkeling van hun hersenen verder. In feite hebben puppy’s 70% van hun volwassen hersenmassa op een leeftijd van 6 weken en 90% op 12 weken leeftijd.

Op zoek naar het beste van het beste voor je puppy? Maak je keuze uit ons uitgebreid gamma topmerken! 

Reacties