Gewicht

Blog menu

Je hond in vorm houden? Doe het met de juiste voeding.

Eigenaren voelen diepe liefde voor hun hond en vinden het heerlijk hun hond af en toe te verwennen. Verwennerij betekent vaak iets te eten geven. Dat kan, maar je kan al snel je hond te veel voeren. Overvoeren is heel ongezond voor je hond. Kies daarom zorgvuldig wat je voert. Een juiste, evenwichtige voeding maakt het verschil. 

14 oktober 2021

Bedelen en schooien afleren bij je hond

Herken je het? Je wil rustig eten en je hond heeft ineens heel veel aandacht voor jou. Hij gaat blaffen, tegen je opspringen of janken. Je aangename, ontspannen eetmoment van de dag wordt abrupt verstoord. Om ervan af te zijn, geef je je hond gauw iets lekkers. Maar binnen de kortste keren staat hij weer naast je te bedelen. Vind je het ook zo vervelend als je hond blijft schooien om een lekkernij? Ontdek in dit artikel hoe onze dierenarts het aanpakt!

19 maart 2021

Je hond op dieet zetten doe je zo!

Het is normaal dat baasjes hun hond meestal niet spontaan op dieet zetten. Meestal zien we zelfs niet dat onze hond met de jaren zwaarder wordt. Tot kennissen, vrienden of vreemden ons er beginnen op te wijzen. Met als finale bevestiging de conclusie van de dierenarts: je hond is te dik en moet dringend vermageren. Je voelt je verbaasd, verontwaardigd en misschien zelfs een beetje schuldig. Overgewicht is nooit een puur esthetisch probleem, er zijn wel degelijk gezondheidsrisico's aan verbonden. Obesitas en overgewicht kunnen de gezondheid van je hond ernstig schaden. Stilaan dringt het tot je door: je hond moet op dieet! Maar hoe pak je dat aan? Welke voeding heb je nodig? 

19 maart 2021

10 succestips om je hond slank te houden

Je hond is mooi op gewicht nu? Goed zo, houden zo! Maar daar zit nu precies ook de moeilijkheid, want je hond op zijn ideaal gewicht houden is nog een grotere uitdaging dan hem op dit gewicht te krijgen. Het vergt verdere opvolging en motivatie van jou gedurende je hond zijn hele hondenleven. Naarmate een hond ouder en dus minder actief wordt, is het alweer opletten geblazen. Honden met overgewicht dienen dus blijvend in de gaten gehouden te worden. Ik vertel jou hoe je dat doet aan de hand van deze 10 tips!

18 maart 2021

De gevaren voor een hond met overgewicht

Mensen streven naar het ideaal gewicht omdat dit hun gezondheid ten goede komt. Bij onze huisdieren is dat niet anders. Overgewicht kan de levenskwaliteit van je hond ernstig aantasten en aanleiding geven tot allerlei ziekten. In België is bijna de helft van de honden te dik. Verontrustende cijfers. Houd als eigenaar het gewicht van je hond goed in de gaten en grijp tijdig in. Ook al is het verleidelijk om je hond te 'verwennen' met alles wat hij superlekker vindt, besef dat zwaarlijvigheid vermijden ook bij de zorg voor je hond hoort. In dit blogartikel overloop ik de risico's van overgewicht, volg even met me mee.

 

18 maart 2021

Bepaal de Body Condition Score van je hond

Je hond weegt al een kilootje meer maar heeft hij dan overgewicht? En hoeveel is hij te zwaar? Moet hij op dieet? Veel vragen, evenveel antwoorden! Om te bepalen of een hond te dik is, maakt men gebruik van de Body Condition Score. De BCS is een maatstaf en handige tool om een eigenaar te laten inzien hoe een hond met een gezond gewicht er uitziet en hoeveel het eigen huisdier over die richtlijn zit. Want de waarheid is dat de meeste baasjes niet zien dat hun hond in gewicht toeneemt of het niet willen zien. Tot de dierenarts of die onbekende tijdens de wandeling je erop wijst! Even slikken, maar niet getreurd, mits de juiste informatie en inzet is je hond in no-time terug zijn slanke en gezonde zelve. 

18 maart 2021

Obesitas bij de hond

Net als voor jou en mij is het ook voor honden gemakkelijk om wat ongewenste kilo's erbij te krijgen. Helaas komt dit, net zoals bij mensen, de gezondheid van je hond niet ten goede. Wist je dat honden met overgewicht minder lang leven? Door het meeslepen van extra gewicht zijn ze ook minder gelukkig en vatbaarder voor tal van medische aandoeningen. Je hond fit houden is daarom belangrijk om hem een gezond en gelukkig leven te bieden. Terwijl een mens zelf kan inzien dat hij of zij te zwaar is, is een hond immers volledig afhankelijk van zijn baasje! In dit blogartikel leer ik jou hoe je op een verantwoorde manier je hond kan laten afvallen.

18 maart 2021
/* */