Gewicht

Blog menu

Je kat in vorm houden? Dat doe je met de juiste voeding.

Eigenaren voelen diepe liefde voor hun kat en vinden het heerlijk hun kat af en toe te verwennen. Verwennerij betekent vaak iets te eten geven. Dat kan, maar je kan je kat al snel te veel voeren. Overvoeren is heel ongezond voor je kat. Kies daarom zorgvuldig wat je voert. Een juiste, evenwichtige voeding maakt het verschil. 

15 oktober 2021

Bedelen en schooien afleren bij je kat

Herken je het? Je kat begint om half 5 's nachts te miauwen alsof haar leven ervan af hangt en houdt pas op als ze eten krijgt? Je komt thuis en struikelt over je kat omdat ze continu voor je voeten loopt te janken? Bedelgedrag is vervelend voor de eigenaar, maar ook kan ook stressvol zijn voor je kat. Soms kan bedelen zelfs tot agressief gedrag leiden waarbij de kat haar frustratie afreageert als het niet lukt om eten te krijgen. Om van het gemiauw vanaf te zijn, geef je al snel toe en schotel je haar een lekkernij voor. Vind je het ook zo vervelend als je kat blijft schooien om een lekkernij? Ontdek in dit artikel hoe onze dierenarts het aanpakt!

29 maart 2021

Je kat op dieet zetten doe je zo!

Het is normaal dat baasjes hun poes meestal niet spontaan op dieet zetten. Meestal zien we zelfs niet dat onze kat met de jaren zwaarder wordt. Tot kennissen, vrienden of vreemden ons er beginnen op te wijzen. Met als finale bevestiging het verdict van de dierenarts: je kat is te zwaar en moet dringend vermageren. Je voelt je verbaasd, verontwaardigd en misschien zelfs een beetje schuldig. Overgewicht is nooit een puur esthetisch probleem, er zijn wel degelijk gezondheidsrisico's aan verbonden. Obesitas en overgewicht kunnen de gezondheid van je kat ernstig schaden. Stilaan dringt het tot je door: je kat moet op dieet! Maar hoe pak je dat aan? Welke voeding heb je nodig? 

26 maart 2021

10 succestips om je kat slank te houden

Je kat is mooi op gewicht nu? Goed zo, houden zo! Maar daar zit nu precies ook de moeilijkheid, want je kat op zijn ideaal gewicht houden is nog een grotere uitdaging dan hem op dit gewicht te krijgen. Het vergt verdere opvolging en motivatie van jou gedurende je kat haar hele kattenleven. Naarmate een kat ouder en dus minder actief wordt, is het alweer opletten geblazen. Katten met overgewicht dienen dus blijvend in de gaten gehouden te worden. Ik vertel je hoe en wat je kan doen aan de hand van deze 10 tips!

26 maart 2021

De gevaren voor een kat met overgewicht

Mensen streven naar het ideaal gewicht omdat dit hun gezondheid ten goede komt. Bij onze huisdieren is dat niet anders. Overgewicht kan de levenskwaliteit van je kat ernstig aantasten en aanleiding geven tot allerlei ziekten. In België is een derde van de katten te dik. Verontrustende cijfers. Houd als eigenaar het gewicht van je kat goed in de gaten en grijp tijdig in. Ook al is het verleidelijk om je lieveling te 'verwennen' met alles wat ze superlekker vindt, besef dat zwaarlijvigheid vermijden ook bij de zorg voor je kat hoort. In dit blogartikel overloop ik de risico's van overgewicht, volg even met me mee.

26 maart 2021

Bepaal de Body Condition Score van je kat

Je kat weegt al een kilootje meer maar heeft zij dan overgewicht? En hoeveel is ze te zwaar? Moet ze op dieet? Veel vragen, evenveel antwoorden! Om te bepalen of een kat te dik is, maakt men gebruik van de Body Condition Score. De BCS is een maatstaf en handige tool om een eigenaar te laten inzien hoe een kat met een gezond gewicht er uitziet en hoeveel het eigen huisdier over die richtlijn zit. Want de waarheid is dat de meeste baasjes niet zien dat hun kat in gewicht toeneemt of het niet willen zien. Tot de dierenarts je erop wijst! Even slikken, maar niet getreurd, mits de juiste informatie en inzet is je kat in no-time terug haar slanke en gezonde zelve. 

26 maart 2021

Obesitas bij de kat

Net als voor jou en mij is het ook voor katten gemakkelijk om wat ongewenste kilo's erbij te krijgen. Helaas komt dit, net zoals bij mensen, de gezondheid van je kat niet ten goede. Wist je dat katten met overgewicht minder lang leven? Door het meeslepen van extra gewicht zijn ze ook minder gelukkig en vatbaarder voor tal van medische aandoeningen. Je kat slank houden is daarom belangrijk om haar een gezond en gelukkig leven te bieden. Terwijl een mens zelf kan inzien dat hij of zij te zwaar is, is een kat immers volledig afhankelijk van haar baasje! In dit blogartikel leer ik jou hoe je op een verantwoorde manier je kat kan laten afvallen.

 

25 maart 2021
/* */