Urinewegen

Bezig met laden...
Blog menu

5 tips om je kat te behoeden voor blaasproblemen

Niemand ruimt graag 'ongelukjes' van zijn huisdier op, nietwaar? Door je kat te helpen zijn urinewegen gezond te houden, kun je dat tot het verleden laten behoren. Gezonde urinewegen bij katten betekenen gezonde nieren en een gezonde blaas. De nieren spelen een essentiële rol doordat ze afvalstoffen uit het bloed verwijderen. Ze houden ook de normale vocht- en mineralenbalans in het lichaam in stand. Als je kat een gezonde blaas en gezonde nieren heeft, is de kans kleiner dat hij/zij in huis plast door urineweginfecties en/of kristalvorming. Hier volgen 5 tips over hoe je de urinewegen van je kat gezond kan houden.

5 april 2022

Welke voeding geef ik bij urinewegproblemen van mijn kat?

Het voer dat jij geeft, speelt een belangrijke rol bij het algemeen welzijn en de gezondheid van je huisdier. Geef je poes of kater daarom een kattenvoeding op maat en aangepast naar zijn/haar behoeftes. Heeft je kat last van blaasproblemen, zoek dan een voer met een aangepast mineralengehalte dat de gezondheid van de blaas optimaal ondersteunt. Om in de toekomst terugkerende klachten te vermijden, blijf je best rekening houden met het soort kattenvoer je aan je kat geeft. In dit artikel leer ik je alles over speciaal kattenvoer dat zowel therapeutisch als preventief ingezet kan worden bij urinewegproblemen. Genezen én voorkomen dus, dat kan met de correcte voeding!

25 maart 2021

De 3 meest voorkomende urinewegproblemen bij de kat

Plast je kater/poes plots naast de kattenbak? Heeft hij moeite met plassen? Dan heeft hij mogelijks last van een urinewegprobleem. Urinewegproblemen kunnen jouw kat heel wat pijn en ongemak bezorgen. FLUTD ( Feline Lower Urinary Tract Disease) is de verzamelnaam voor aandoeningen van de lagere urinewegen (blaas, urineleiders en plasbuis) bij katten. Ze kunnen zich uiten op verschillende manieren en hebben verschillende oorzaken. Welke zijn nu de 3 meest voorkomende urinewegaandoeningen waar een kat kan aan lijden? Waarop moet je dan letten? En hoe kunnen we ze behandelen en vermijden in de toekomst?

25 maart 2021

Blaasgruis en blaasstenen bij de kat

Plast je kat plots overal in huis? Heeft hij of zij moeite met plassen? De kans is groot dat je kat met een urinewegprobleem kampt. Urinewegproblemen kunnen je kat heel wat pijn en ongemak bezorgen. 20 % van alle blaasontstekingen bij katten worden veroorzaakt door gruis of stenen. Ze kunnen voorkomen in alle delen van de urineweg: de nieren, de urineleiders, de blaas en de plasbuis. Als je in staat bent de symptomen snel te herkennen, kan je ervoor zorgen dat je huisdier niet onnodig lijdt. In dit blogartikel gaat onze dierenarts verder in op de tekenen, de oorzaken en de behandeling van blaasgruis en blaasstenen bij de kat. We vertellen je wat je zelf kan doen om blaasgruis bij je kat te voorkomen.

23 maart 2021

Eerste hulp bij blaasontstekingen bij katten

Plast jouw kat plots in huis? Heeft je kat moeite met plassen? Dan kan het zijn dat jouw kat een blaasontsteking heeft! Dit ongemak valt meestal relatief goed te behandelen. Wacht echter niet te lang om in te grijpen want een blaasontsteking kan heel pijnlijk zijn voor je dier. Bij het vermoeden van een blaasontsteking bij je kat, heb je wellicht heel wat vragen: Hoe krijgt een kat dit? Kan mijn kat snel genezen? Kan ik iets doen om blaasontsteking in de toekomst te voorkomen? Heeft mijn kat medicatie nodig? In dit blogartikel kan je alles lezen wat je moet weten over blaasontsteking bij de kat.

23 maart 2021

Help, mijn kat plast in huis!

Opeens plast jouw poes of kater overal in huis. Hoe kan dat nu? Wellicht is er meer aan de hand? De oorzaken van abnormaal plasgedrag bij de kat zijn héél divers. Daarom is het vaak moeilijk om de exacte oorzaak te vinden. Afhankelijk van de oorzaak kan een gepaste therapie ingesteld worden om ervoor te zorgen dat jouw kat de urine terug kan ophouden. We verdelen de oorzaken voor ongewenst plasgedrag in 3 groepen: 'natuurlijk gedrag', 'gedragsproblemen' en 'medische problemen'. Lees met me mee wat je moet weten en allemaal kan doen als je kat in huis plast.

 

19 maart 2021