Bezig met laden...
Blog menu
19 april 2021
Advies van onze dierenartsen

Een puppy adopteren

Een puppy adopteren? Wat houdt dit in en wat zijn de voor-en nadelen? We zetten je op weg!

We hebben het in vorige hoofdstukken van ons Pharmapets Puppy Dossier uitvoerig gehad over een puppy kopen. Maar wat als je er liever eentje wil adopteren? Wat houdt dit in en wat zijn de voor-en nadelen? Een puppy adopteren...we zetten je op weg!

Waarom een puppy adopteren?
Waarom adopteren? De meest voorkomende reden voor adoptie is om de overvloed aan thuisloze dieren in te perken. Veel dierenliefhebbers kiezen dan ook liever voor een asielhond dan voor eentje die speciaal werd gefokt met het oog op verkoop. Op die manier ga je ergens ook de malafide broodfok tegen en ben je niet medeverantwoordelijk voor het leed die er achter de broodfok schuilt, maar wordt je geld nuttig gebruikt door een organisatie die thuisloze dieren aan een nieuwe thuis wil helpen. Maar de voornaamste reden is dat je natuurlijk een leven redt (veel asielhonden worden bijvoorbeeld na enige tijd ingeslapen wegens overbevolking in het asiel) en een afgestane hond de kans geeft samen met jou een nieuw, gelukkig hondenleven te beleven. Een nobele doelstelling toch?

 

Volwassen asielhond versus asielpuppy?
Een puppy om te adopteren zal dikwijls moeilijk te vinden zijn! De overgrote meerderheid van de honden die onze asielen bevolken zijn honden van middelbare leeftijd tot oudere honden. Puppy's die een asiel binnenkomen, zijn altijd het snelst weg! Met een puppy of een hond van jonge leeftijd heb je ook relatief minder kans op een (al dan niet traumatische) voorgeschiedenis en zal een pup bijgevolg flexibeler en wendbaarder zijn in zijn aanpassing naar een nieuw baasje en nieuwe omgeving. Indien je beslist een puppy te adopteren, is het sleutelwoord: geduld! Vaak worden ineens nestjes binnengebracht van teven gered uit de massakweek, men weet alleen niet wanneer. Ga daarom zo vaak mogelijk bij de dichtstbijzijnde asielen langs, informeer je, maak jezelf lid en ga als vrijwilliger wandelen met de andere honden, vroeg of laat komt er wel een pup of jonge hond binnen op het moment dat jij er bent. Of vraag de uitbaters je te contacteren van zodra er een geschikte hond binnengebracht wordt. Zoals u merkt, een hond adopteren zal iets meer energie vergen dan een hond gaan kopen, wat niet slecht is. Dit gaat impulsaankopen tegen en geeft bewijs van doordachtheid en motivatie, zaken die nodig zijn als u een dier in huis haalt.

Een geschikte volwassen hond ter adoptie vinden, zal iets vlotter verlopen, want er zijn er meer. Neem ook hier uw tijd! Leer de hond kennen, ga ermee wandelen, vraag naar de reden van afstand, maak gebruik van een eventuele proefperiode,…

 

Voordelen adoptiehond
Je ‘redt’ een afgestane hond en geeft hem de kans op een nieuwe start
Als je je hond uit het asiel haalt, moet ook voor jou geen extra nestje gefokt worden, in België is de vraag naar pups reeds groter dan het aanbod, vandaar dat illegale puppyhandel vanuit het buitenland nog kan bestaan. Dit ga je onrechtstreeks tegen.
Het is goedkoper dan een puppy kopen.
Het geld wordt, naargelang de organisatie, meestal goed herbesteed.
Je hebt de kans om meerdere honden te ontmoeten, met hen te gaan wandelen en meerdere keren te bezoeken vooraleer je je definitieve keuze maakt.
Veel asielen/organisaties geven mogelijkheid tot een ‘proefperiode’: U kan gedurende enige tijd de hond op proef meenemen naar huis. Indien het om één of meerdere redenen niet wil lukken met de hond, kan je die terugbrengen.
Het asielpersoneel kan je met raad en daad bijstaan, en je helpen de geschikte hond uit te zoeken die bij jou en je levensstijl past.
 

Nadelen adoptiehond
Strenge asielreglementen betreft doorverkopen van de hond en gebruiken voor de fok. Meestal wordt er een bewijs van sterilisatie/castratie na aankoop gevraagd. Als je dus een hond wou kopen met de bedoeling er ooit eens een nestje mee te hebben, neem je best geen asielhond.
De overgrote meerderheid van de viervoeters die de asielen bevolken zijn al iets oudere honden. Laat u hierdoor echter niet tegenhouden, een hond op leeftijd kan een extra dankbare en de meest trouwe zielsverwant worden! Ook is de keuze qua rassen beperkt en zijn er veel kruisingen. Een eerste bezoek kan misschien tegenvallen omdat net de hond die u in gedachten had niet aanwezig was. Geduld en energie hierin steken en u zal dubbel en dik beloond worden.
Minder kans op het vinden van een pup.
Er zijn een aantal honden die, ongeacht hun leeftijd, al meerdere levens achter zich hebben en 1 of meerdere baasjes gehad hebben. Dikwijls zijn het angstige, onstabiele of getraumatiseerde honden. Ook agressie kan voorkomen, je weet tenslotte niet wat de hond allemaal meegemaakt heeft (verwaarlozing/mishandeling/…). Deze honden vragen een baasje met enige ervaring en geduld. Mits de nodige inspanning van beide kanten, komen veel problemen na verloop van tijd terug in orde. U gaat best ten rade bij het asielpersoneel, want zij kennen hun honden door en door, weten in veel gevallen de onaangename karaktertrekjes en of de hond bij u kan passen.
Je weet weinig over het verleden, de ouders, de (medische) geschiedenis van de adoptiehond.
 

Nuttige links
https://www.pets.be/

https://www.lne.be/erkende-asielen

http://www.dierenhulpzondergrenzen.com/Adopties.aspx

http://www.ace-charity.org/nl/honden/adoptieprocedure

http://www.gaiadogs.org/onze-honden/honden-ter-adoptie

 

Een puppy of hond adopteren, waarom dus niet? De nadelen wegen zeker niet op tov de voordelen! Overweeg het zeker, wij zijn alvast voorstander...Veel succes met de zoektocht!

Reacties