Bezig met laden...
Blog menu
2 maart 2021
Advies van onze dierenartsen

Mijn hond heeft jeuk, wat nu?

Heb je een hond in huis die zichzelf vaak krabt, likt en zelfs over de vloer schuift? Dan heeft het beestje last van vervelende jeuk. Lastig, want je ziet je trouwe vriend liever niet de hele dag met jeuk rondlopen. Welke problemen aan de basis liggen en hoe je je dier van jeuk kan verlossen, kom je hieronder te weten.

Mijn hond heeft jeuk, wat nu?

Heb je een hond in huis die zichzelf vaak krabt, likt en zelfs over de vloer schuift? Dan heeft het beestje last van vervelende jeuk. Lastig, want je ziet je trouwe vriend liever niet de hele dag met jeuk rondlopen. Welke problemen aan de basis liggen en hoe je je dier van jeuk kan verlossen, kom je hieronder te weten.

Jeuk door een huidaandoening

Jeuk bij dieren is haast altijd gerelateerd met een huidprobleem. We onderscheiden 3 grote groepen van huidaandoeningen die voor jeuk zorgen.

 

1.      Infectie door parasieten

 

Deze 3 kriebelbeestjes komen het meest voor bij onze huisdieren: vlooien, mijten en teken. De grote winnaars zijn de vlooien, zij komen veruit het meest voor. Ze zorgen voor heftige jeuk, meestal ter hoogte van de onderrug en staartbasis.

Sommige honden zijn allergisch aan vlooienbeten. Dan is slechts 1 beet van een vlo voldoende om een ernstige huidreactie te veroorzaken.

Beter voorkomen dan genezen, niet? Dat doe je door je hond maandelijks te behandelen tegen vlooien, mijten en teken. Op die manier krijgen ze simpelweg geen kans om je viervoeter lastig te vallen.

 

2.      Infectie door bacteriën, schimmels en gisten

 

Wanneer de huid geïrriteerd is, bestaat de kans dat bacteriën, meestal stafylokokken, de overhand krijgen. Jeuk, roodheid, korstjes, uitslag en puistjes zijn tekenen van een bacteriële infectie.

De jeuk veroorzaakt door schimmels is milder. De huid wordt schilferig met kale plekken. Schimmels zijn besmettelijk voor mensen, wacht dus niet te lang om je hond te laten behandelen.

Tot slot kunnen ook gisten, zoals bv Malassezia, lelijk schade aanrichten. De huid jeukt, is rood en verdikt,  en geeft een typisch onfrisse geur af. Dikwijls zijn ook de oren aangetast.

 

3.      Allergieën

 

Huidallergieën, dit is een materie waar dierenartsen een hele kluif aan hebben. Niet zelden is een allergie complex en moeilijk te diagnosticeren. Wel zorgen ze voor jeuk…veel jeuk! Heb je een allergische hond in huis? Ontdek hier onze 10 tips voor allergische honden

Jeuk behandelen

Wil je de jeuk behandelen, dan start je best met de onderliggende oorzaak te behandelen. En dat kan je niet alleen. De volgende stap is een bezoekje naar de dierenarts. Passend medisch onderzoek en een correcte diagnose door een dierenarts zijn van cruciaal belang om het huidprobleem op te lossen.

Het achterhalen van de juiste oorzaak kan best een langdurig en soms frustrerend proces van uitsluiting zijn. Volg nauwgezet de instructies van je dierenarts op. Als de behandeling aanslaat, vraagt het tijd vooraleer de huid volledig herstelt. Maar…eens jeukvrij, is je hond weer helemaal blij!   

SOS Huid

Heb je een hond met een gevoelige huid? Dan help je hem met producten die de huid en vacht versterken. Een voorbeeld hiervan is de vachtverzorgende voeding van Royal Canin  Het is een perfecte basisvoeding voor een hond die regelmatig met huidproblemen kampt. Tegelijkertijd krijgt de vacht een boost met minder haarverlies als resultaat.

Benieuwd naar voeding met huidverzorgende werking? Neem hier een kijkje!

 

Een ander hulpmiddel is het innemen van een huidverzorgend voedingssupplement. Vitaminen voor de huid, zeg maar. Een extra pluspunt is dat ook overmatige haaruitval sterk vermindert en de vacht z’n glans terugkrijgt. Het proberen waard! Voorbeelden van zo’n supplementen zijn

Maakt je hond een probleem van pilletjes innemen? Dan zijn de spot-on’s iets voor jou! Spot-on’s , zoals Dermoscent Essential 6 of Allerderm , zijn kleine flacons met daarin voedende druppeltjes die je rechtstreeks op de huid van je hond aanbrengt. Niet alleen heel praktisch, maar even effectief als een oraal voedingssupplement.

De conditie van de vacht verbetert natuurlijk niet van vandaag op morgen. Daarom is het belangrijk het supplement dagelijks toe te dienen of minstens in langere periodes (=kuren).

Geef terug glans aan de vacht van je hond! Maak je keuze uit onze supplementen speciaal voor de huid.

 
Advies nodig?

Pharmapets dierenarts Valerie biedt een antwoord op al jouw vragen.

Reacties