Bezig met laden...
Blog menu
12 maart 2021
Advies van onze dierenartsen

Voeding die de vachtconditie van je hond verbetert

Word jij dat hondenbaasje dat tijdens de wandeling van voorbijgangers complimentjes krijgt over 'de stralende vacht van je mooie hond?' Je mag trots zijn, want dat wil zeggen dat jij je hond heel goed verzorgt en verwent met de beste voeding op de markt. Wat je hond eet is immers allesbepalend voor zijn algemene gezondheid. En hoe het met je dier zijn gezondheid gesteld is, kan je vaak aan de vacht zien! Als hondeneigenaar heb je dus veel zelf in de hand, enkel en alleen door het juiste hondenvoer te kiezen! In dit blogartikel vertel ik je meer over de onderschatte functie van de huid en waaraan een degelijk hondenvoer moet voldoen.

Voeding die de vachtconditie van je hond verbetert

Word jij dat hondenbaasje dat tijdens de wandeling van voorbijgangers complimentjes krijgt over 'de stralende vacht van je mooie hond?' Je mag trots zijn, want dat wil zeggen dat jij je hond heel goed verzorgt en verwent met de beste voeding op de markt. Wat je hond eet is immers allesbepalend voor zijn algemene gezondheid. En hoe het met je dier zijn gezondheid gesteld is, kan je vaak aan de vacht zien! Als hondeneigenaar heb je dus veel zelf in de hand, enkel en alleen door het juiste hondenvoer te kiezen! In dit blogartikel vertel ik je meer over de onderschatte functie van de huid en waaraan een degelijk hondenvoer moet voldoen.

De huid, het belangrijkste orgaan

De huid en vacht van je hond zijn niet alleen de grootste (ze nemen maar liefst 12% van het lichaamsgewicht in beslag) organen maar ook meteen de belangrijkste. De huid neemt de verdediging tegen irriterende stoffen van buitenaf op zich, regelt de lichaamstemperatuur en staat in voor de waterhuishouding van het lichaam. Verzorg de huid en vacht van jouw hond daarom goed, want ze spelen een cruciale rol in de bescherming tegen externe schade.

De huid bestaat uit 3 afzondelijke lagen:

  1. De epidermis of opperhuid vormt de barrière tegen externe schadelijke stoffen
  2. De dermis of lederhuid biedt elasticiteit en weerstand aan de huid
  3. De hypodermis of onderhuid bevat veel vetcellen en vormt een isolerende laag

Op de hondenhuid ligt een speciaal soort beschermend talglaagje namelijk de biofilm. Deze laag wordt gemaakt met talg uit de talgklieren van de huid en beschermt je hond tegen irriterende stoffen van buitenaf. De biofilm bestaat ook uit ‘gezonde bacteriën’ die ervoor helpen zorgen dat ‘slechte’ kiemen zich niet vermenigvuldigen en huidproblemen gaan veroorzaken.

De huid, indicator van de gezondheidsstatus

Voor een optimale vachtconditie, en voor de algemene gezondheid van jouw hond, is het belangrijk dat alle lagen van de huid intact blijven en goed onderhouden worden. Als 1 of meerdere lagen beschadigd geraken, kan dit een ingangspoort zijn voor kiemen, schimmels of allergenen. Ook is het belangrijk de beschermende talglaag van de hondenhuid niet te vernietigen. Je kan de huidbarrière beschermen door ondersteunende voeding te geven en door bv je hond altijd te wassen met speciale hondenshampoo voor de gevoelige huid . Wat men vaak zegt is: 

"De vacht van je hond weerspiegelt zijn gezondheid"


Helemaal waar! Wanneer je viervoeter letterlijk ‘niet goed in zijn vel zit’, kan dit voor huidproblemen zorgen. Ook bij algemene ziekte of ernstige inwendige aandoeningen zal vaak een bijkomend huidprobleem op de voorgrond treden. Zo hebben honden met de ziekte van Cushing of met suikerziekte een dun haarkleed en fragiele huid. Dieren met nieraandoeningen hebben dan weer een dof en ruw haarkleed. Dermatologie bij honden is vrij complex omdat er zoveel mogelijke oorzaken van een bepaald symptoom kunnen zijn. Daarom is het belangrijk je hond altijd te laten onderzoeken door je dierenarts en samen een passende behandeling op maat van je hond in te stellen.

Huidaandoeningen bij honden delen we op in 2 categorieën: infectieuze huidaandoeningen (parasitair, bacterieel, schimmels en gisten) en niet-infectieuze huidaandoeningen (allergieën, auto-immuunziekten, hormonale, ergelijke, tumoren,..). Meest voorkomende oorzaken zijn de huidproblemen door parasieten en allergieën. Een hond kan bijvoorbeeld overgevoelig of allergisch zijn voor bepaalde componenten uit zijn voeding. Deze voedselallergie kan zorgen voor huidklachten zoals jeuk, rode plekken en/of kaalheid. De meest voorkomende oorzaken uit de voeding zijn eiwitten van kip of rund maar allergie kan ook optreden tegenover histamine (te vinden in spinazie, tomaat en kaas) of bepaalde soorten granen. Sommige hondenrassen zijn gekend voor specifieke problemen met hun huid: Buldogs of mopshonden bv hebben door hun geplooide neusjes en geplooide huid grotere kans op huidinfectie en irritatie dan andere honden. De Labrador heeft kans op atopie en de Ierse Setter kan overgevoelig zijn voor gluten.

Kies voor hondenvoer van kwaliteit

‘Je bent wat je eet’.

Net zoals bij mensen, is de buitenkant een reflectie van hoe de binnenkant verzorgd wordt. Wil je dat je hond gezond is en er vanbuiten ook gezond uitziet, geef hem dan gezonde voeding. Logisch, lijkt het je? Dat wel, maar ik merk dat het voor hondenbaasjes soms ontzettend moeilijk kiezen is uit het immense aanbod van hondenvoeding. Bovendien pretenderen petfood merken allemaal dat ze de beste op de markt zijn, dus al snel zie je het bos door de bomen niet meer. 

Als dierenarts geef ik je mijn visie en wat volgens mij voor een hond belangrijk is, namelijk 2 zaken: uitgebalanceerdheid van de voeding en kwaliteit van eiwit. Je hond heeft eiwit nodig om gezonde organen, haar en huid op te bouwen. Het eiwit moet goed verteerbaar zijn en dus van hoogwaardige oorsprong. Ook de toevoeging van onverzadigde vetzuren, vitaminen en mineralen zijn belangrijk. Meervoudig onverzadigde vetzuren in een juiste verhouding helpen in de ontwikkeling van huid en haar en gaan jeuk en huidirritatie beheersen. Vitamine A, B, D en zink zorgen voor een goed functioneren van de (huid)cellen en aan verscheidene voeding zijn er ook anti-oxidanten toegevoegd die helpen schade aangericht door ziekte en veroudering, te neutraliseren. Voer voor honden met gewrichtsproblemen bevatten chontroïtinesulfaat en glucosamines, ect.. 

Mijn persoonlijke voorkeur gaat dus uit naar een specifiek samengestelde en complete kwaliteitshondenbrok op maat van het soort hond en ras. Enkel en alleen rauw vlees is voor mij een absolute no-go, omdat dit een erg eenzijdige manier van voederen is, we dikwijls voedingstekorten zien en het risico op pathogenen groot is. Vers gekookt voedsel voor je hond kan dan weer wel mits het uitgebalanceerd is en samenstelling/voerschema door een dierenarts zijn bekeken of voorgeschreven.

Hondenvoer dat de vacht boost

 

Royal Canin Dermacomfort is geschikt voor gezonde honden zonder huidproblemen.

Als je de vacht van je hond een extra boost wil geven, dan is dit dé hondenvoeding. Naast eiwitten van hoogwaardige kwaliteit bevat dit hondenvoer een unieke combinatie van omega-6 vetzuren en omega 3-vetzuren die de vacht ondersteunen. De vacht van je hond behoudt op die manier zijn dichtheid en natuurlijke glans.

Royal Canin Skin Care is een hoogstaand hondenvoer dat ontwikkeld is speciaal voor honden met huidproblemen.

Dit hondenvoer bevat essentiële vetzuren, vitaminen en aminozuren die de huidbarrière versterken , de hondenhuid gaan herstellen en overmatig haarverlies gaan verminderen. Ideaal ter ondersteuning van het haarkleed, voor honden met lichte dermatologische huidproblemen en voor honden met een gevoelige huid.

Royal Canin Skin Support bevat nog hogere hoeveelheden essentiële vetzuren en hoge concentraties biotine, niacine en panthotheenzuur die in combinatie met zink de huidfuncties ondersteunen en vochtverlies via de huid gaan beperken.

Dit hondenvoer voedt, herstelt, ondersteunt de hondenhuid en gaat haaruitval tegen.

Royal Canin Skin Support is eveneens geschikt voor honden met huidproblemen en wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt ter ondersteuning van de huid van honden met atopie.

Heb jij een ander hondenvoer in gedachten? Neem snel een kijkje in onze webshop!

 

Tot slot: Als je hond stabiel en tevreden is met een bepaalde kwaliteitsbrok, blijf die dan doorgeven. Hiermee onderhoudt je de gezondheid van je hond. Een blijvende stralende vacht, soepele gewrichten, mooie tanden en gezonde stoelgang: je verkrijgt het allemaal met de optimale hondenbrok.

Wissel niet te vaak van voeding want dit brengt je hond zijn spijsvertering in de war met misschien braken en/of diarree tot gevolg. In principe is een complete hondenkorrel zeer compleet, wat wil zeggen dat hierin alles zit wat zijn lichaam nodig heeft.

Vind je het zielig dat je hond steeds dezelfde brok krijgt? Besef dan dat jij daar waarschijnlijk meer last van hebt dan je hond zelf, want afwisselen in voeding is een ‘mensending’, je hond zit hier minder mee in dan je denkt. Wat je wél kan doen is af en toe een beetje natvoeding (liefst van dezelfde soort als de droogvoeding) bijgeven als beloning of extraatje. Of een bijpassende gezonde traktatie , als verwennerij.

Vragen over hondenvoer? 

Onze dierenarts Valerie beantwoordt met plezier al jouw vragen!

Reacties
Guido Limet
29 januari 2023 at 18:28
Hallo,Kyra heeft reeds enkele zakken Sanimed Skin Sensitive gekregen tegen jeuk tot nu nog niet beter,is er een alternatief?Momenteel is ze ook gesteriliseerd en ruift ze heel erg .Kun je ons nog verder advies geven?We horen het graag.Groetjes Guido Groeten
Reply