• GRATIS LEVERING (ook naar Nederland)
  Vanaf €50, anders €3,99
 • DE LAAGSTE PRIJS
  Onze prijzen worden dagelijks aangepast
 • ADVIES VAN SPECIALISTEN
  Onze dierenartsen helpen jou en je huisdier graag!


MIJN HOND WASSEN: WANNEER, WAARMEE EN HOE?

Jeuk huidaandoening hond

Artikel geschreven door onze Pharmapets dierenarts Valerie

Bij de aankoop van een puppy vragen veel kersverse baasjes zich af of ze hun puppy moeten wassen. Waarmee dan wel en hoe frequent? En hoe doe je dat, een hond wassen? Het lijkt nogal een gedoe, niet? Een gestuntel hoeft het helemaal niet te zijn, tenminste als zowel baasje als hond goed voorbereid zijn. Je kan het dus helemaal zelf thuis doen mits een beetje planning. Je zal zien: je hond zal dit heerlijk vinden en na een tijdje verlangen naar z'n bad en naar de aandacht die hij tijdens het wassen van je krijgt. Je viervoeter helemaal zelf wassen is ongetwijfeld dé manier bij uitstek om de vertrouwensband tussen jullie beide te versterken en aan hond-baasje qualitytime te doen  Ik leg stap per stap hieronder uit hoe je je liefste vriend zonder kleerscheuren in bad steekt. Volg even met me mee en daarna, aan de slag! 

 

IS HET NODIG MIJN HOND OF PUPPY TE WASSEN?

Een hond kan in principe zichzelf en zijn vacht heel goed zelf onderhouden. Je hond wassen hoeft dan ook niet regelmatig te gebeuren. Wanneer moet je liefste viervoeter dan wel in bad?

 • Als je hond of pup zich in iets smerig heeft gerold

 • Als je hond of puppy met een onaangenaam geurtje in huis rondloopt

 • Als je hond of pupperd diarree heeft en zich niet voldoende zelf kan verzorgen achteraan

 • Als je hond of puppy van een wandeling thuiskomt en volhangt met modder

 • Als je hond of puppy lijdt aan een huidprobleem (parasieten, bacteriële infectie, …) waarbij extra vachtverzorging noodzakelijk is

Vuile hond

 

HOE VAAK MOET IK MIJN HOND WASSEN?

Hoe frequent je je hond moet wassen hangt volledig af van jou en je hond. Als je hond zo’n deugniet is die zichzelf graag vuilmaakt, dan moet je hem natuurlijk vaker wassen. Of als jij als baasje enorm op de hygiëne van je hond gesteld bent, was je hem ook vaker. Het hangt ook vooral af van het vachttype van je hond. Een langharige hond zal vaker in bad moeten dan een kortharige.

Laat ons stellen dat dit de algemene richtlijn is van hoe vaak een hond gewassen moet worden:

 • Voor honden met lang of krullend haar: 1 x per maand

 • Voor honden met kort haar: 1 x per 2 maand of 1 x per 4 maand

 • En natuurlijk ook elke keer als je hond echt heel vuil is of stinkt

 

VANAF WANNEER MAG JE EEN PUPPY WASSEN?

Nu, voor puppy’s gelden bovenstaande richtlijnen doorgaans niet want een pup zal vaker gewassen moeten worden. Zolang je pup nog gezoogd wordt, zal zijn moeder voor zijn hygiëne zorgen. Maar vanaf de leeftijd van 3 maanden kan je je puppy beginnen wassen. Let wel op dat je een speciale puppyshampoo gebruikt. Hoe vaak mag je een puppy wassen? Zoveel als nodig is, als hij vuil is. Puppy’s zijn jong en speels en gaan buiten graag op avontuur. Ze komen al eens vaker dan de gemiddelde hond helemaal onder de modder, zand of smerigheid terug thuis. Helemaal niet erg, want je schattige pup in bad doen en verzorgen is de ideale gelegenheid om elkaar beter te leren kennen en een band te scheppen tussen baasje en dier. Puppy’s hebben ook vaker last van diarree (meestal te wijten aan parasieten of overschakeling andere voeding) en dus zal een bevuild achterwerkje aandacht voor hygiëne vragen.
Was een hond zeker ook niet te veel want de hondenhuid is net zoals een mensenhuid delicaat. Elke dag wassen is helemaal niet nodig.

 

WELKE SHAMPOO MOET IK GEBRUIKEN OM MIJN HOND TE WASSEN ?

Wat mag je zeker NIET doen:

 • Een hond wassen met gewone shampoo (voor mensen)

 • Een hond wassen met Zwitsal (babyshampoo)

 • Een hond wassen met een stuk zeep

Een hondenhuid zit anders in elkaar dan een mensenhuid en heeft dus totaal andere verzorgingsproducten nodig! Het grootste verschil zit in de zuurtegraad van de huid. De pH-waarde bij de mens is namelijk 5,5 en die van de hond 7,5. Hoe lager, hoe zuurder. Het is dus van belang de juiste shampoo te gebruiken en wel een shampoo aangepast voor de hondenhuid. Wanneer je te zure shampoos gebruikt voor je hond, heb je kans dat je de talglaag van de huid weg wast. Deze talglaag heeft de bedoeling als beschermlaag te dienen en ervoor te zorgen dat de huid niet uitdroogt.

Heb je een puppy in huis en je wil je puppy wassen, zorg dan dat je een speciale puppyshampoo klaarstaan hebt.

In de handel zijn er een heleboel shampoos voor honden verkrijgbaar! Gebruik een aangepaste shampoo voor het type ras en type vacht van je hond. Mocht jouw hond last hebben van een huidaandoening of dermatologisch probleem, bestaan er aangepaste shampoos.

 

HONDENSHAMPOOS VOOR DE GEVOELIGE HUID

Ons Pharmapets huidverzorgingsgamma bestaat uit producten van hoogstaande kwaliteit, wereldwijd gebruikt door dierenartsen. Onze specialisatie ligt specifiek bij honden met een gevoelige huid en/of huidproblemen. De shampoos die we aanbieden zijn ook ten zeerste geschikt voor honden met een normale huid, eigenlijk voor alle honden.

Enkele shampoo tips van onze dierenarts:

Dermazyme Losham Base Shampoo

Dermazyme

Dit is een hypoallergene shampoo + lotion in één voor honden en katten. Ideaal voor gevoelige huidjes en allergische dieren. Ook uitermate geschikt voor pups en kittens vanwege de mildheid. De geur is fantastisch fris en de shampoo heeft een diep reinigende werking zonder agressief te zijn. Voedende huidwerking door omega 6 vetzuren. Topper!

Koop nu je fles Dermazyme shampoo hier.

Derma-Kel Shampoo

Dermakel shampoo hond

All-round shampoo voor hond en kat van Kela. Eiwitrijke shampoo om de huid en vacht op een zachte manier te reinigen en te stimuleren. Voorkomt klittenvorming.

Koop je fles Derma-kel shampoo hier.

Dermoscent Atop 7 Shampoo

Dermoscent Atop 7 Shampoo Hond & Kat 200ml

Verzachtende shampoo-crème voor geïrriteerde, droge of allergie-gevoelige huidjes. Mag gebruikt worden voor honden en katten. Ideaal voor huidpatiënten of dieren met huidallergie. Ook te gebruiken voor dieren met een normale vacht. Deze shampoo heeft de eigenschap zeer mild van werking te zijn en heeft een heerlijk fris geurtje. Bovendien is het een 100% natuurlijke shampoo. 


Uitproberen? Koop je fles Dermoscent Atop 7 shampoo hier

 

HOE WAS IK MIJN HOND?

In volgend stappenplan leg ik je nader uit hoe je je dier het best kan wassen. Wees daarbij voorbereid: leg alle benodigdheden dicht bij je op de plaats waar je je hond baadt. Zorg ervoor dat volgende zaken klaarliggen:

 • Anti-slipmatje

 • Absorberende grote handdoeken

 • Borstel of kam

 • Speciale hondenshampoo

 • (Speciale hondenconditioner)

 • (Haardroger)

 • (Andere verzorgingsproducten zoals oorreiniger, oogreiniger, zalf of balsem, …)

 • Beloning

De meest geschikte plaats om je hond in te baden is het bad of de douche. Voor grote honden prefereer ikzelf het bad vanwege de zijdelingse verhoging (je hond kan minder makkelijk wegspurten ;)). Een douchekop in bad of douche werkt heel makkelijk om de hond af te spoelen.

Kleine honden kan je ook in de spoelbak of lavabo van je bijkeuken plaatsen. Zorg dan wel dat je een maatbeker of kan met lauwwarm water bij de hand hebt waarmee je het beestje nadien kan afspoelen.

STAP 1: Borstel je hond voor het wassen

Voor je je hond wast, borstel je hem best eerst even. Zeker aan te raden bij honden met lang haar. Kam alle loszittende haren er uit. Als je hond last heeft van klitten, doe je er goed aan die ook te ontwarren vooraleer je hond te wassen want water maakt het alleen maar erger. Hoe je je hond borstelt, kan je hier lezen in dit blogartikel.

STAP 2: Laat je hond wennen aan de badkuip, douche of lavabo

 Wassen hond stap 2

Zet je hond voorzichtig in bad of douche. Moedig hem aan met zachte stem, laat hem wat snuffelen en kalmeer hem opnieuw met je stem indien hij zenuwachtig wordt. Vermijd wegglijden door een anti-slipmatje of een handdoek onder je hond in bad te plaatsen. Laat vervolgens het bad vollopen met lauwwarm water tot aan je hond zijn knieën. Hou je hond tegen met je ene hand en schep met de andere hand wat water over zijn rug en vacht. Beloon hem met je stem indien hij dit flink toelaat.

STAP 3: Zeep je hond in met een speciale hondenshampoo


hond zeep

Eens de vacht van je hond goed vochtig is, begin je hem in te zepen. Doe wat hondenshampoo in je hand, begin achteraan en wrijf deze rustig doorheen de hele vacht. Wees voorzichtig als je bij de kop komt en hou oren en ogen zeepvrij. Voor de kop kan je eventueel voorzichtig met een washandje te werk gaan. Beloon je hond opnieuw met je stem. Als je graag nog een extra hondenconditioner voor de vacht gebruikt, breng die dan op natte vacht aan na het wassen en vooraleer je hond af te drogen. Laat 5 à 10 minuten inwerken en spoel dan de vacht opnieuw heel goed uit.

STAP 4: Spoel je hond grondig af


hond uitspoelen

Dit is een belangrijke stap omdat het spoelen zeer grondig moet gebeuren. Zorg ervoor dat er geen hondenshampoo achterblijft. Als er nog hondenshampoo zou achterblijven, kan dit zorgen voor schilfers in de vacht en huidirritatie. Je kan je hond afspoelen met de douchekop (let erop dat hij niet schrikt, doe het met zachte straal en zachtjesaan) of met een kan lauwwarm, proper water. Zorg ervoor dat er geen water in de oren loopt.

STAP 5: Je hond drogen


Hond drogen

De beste manier om je hond af te drogen is gewoon droogwrijven of inwikkelen met een paar goed absorberende handdoeken. Let op! Van zodra je stopt met je hond te spoelen, zal je hond de neiging hebben zich meteen te gaan schudden. Om dit te voorkomen, kan je hem zachtjes tegenhouden door hem vast te houden in zijn nekvel en onmiddellijk de handdoeken over de vacht te draperen. Je kan ook gebruik maken van een haardroger: zet hem op lage temperatuur, hou de haardroger niet te dicht bij de vacht en blaas je hond niet in de ogen.

Belangrijk: controleer altijd of de oren goed droog zijn na je hond te wassen. Bacteriën nestelen zich namelijk maar al te graag in vochtige oren.

STAP 6: Vachtverzorging van je hond + borstelen

Eventueel kan je je hond na het wassen en drogen nog eens opnieuw borstelen, zeker aan te raden bij de langharige honden. Eens je hond lekker ruikend en bijna droog naast je staat en hij heeft nog een beetje geduld, kan je van dit moment gebruik maken om nog een verzorgende antibacteriële vachtspray Of een kalmerende mousse door de vacht te masseren. Wat je ook kan doen is nog even de nagels knippen en/of de oren van je hond reinigen en verzorgen.


STAP 7: Beloon je hond uitbundig

Belonen hond

Wat een teamwork! Goed gedaan hondenbaasje, en alle punten voor je hond! Beloon je hond uitbundig met je stem en een snoepje of een koekje. Maak van het wasritueel voor allebei een moment om naar uit te kijken. Je hond zal gauw leren genieten van deze momentjes van quality time met jou en je zal zien dat hij volgende keer jou vlotjes zal volgen naar de badkamer en al aan het bad staan trappelen. En zeg nu zelf, wat is leuker dan een heerlijk geurende viervoeter met stralend, zachte vacht in huis hebben rondlopen?

INTERESSANTE BLOGARTIKELEN
Top