• GRATIS LEVERING (ook naar Nederland)
    Vanaf €50, anders €3,99
  • DE LAAGSTE PRIJS
    Onze prijzen worden dagelijks aangepast
  • ADVIES VAN SPECIALISTEN
    Onze dierenartsen helpen jou en je huisdier graag!


MIJN HOND HEEFT SCHILFERS? WAT NU?

Roos hond

Artikel geschreven door onze Pharmapets dierenarts Valerie

Lijkt het alsof het sneeuwt in de vacht van je hond? Dan heeft je hond last van schilfers, dikwijls ook 'roos' genoemd. Om je gerust te stellen: schilfering is geen ziekte en de schilfers op zich zijn dus onschadelijk voor je hond. Wel is het een symptoom, dat wil zeggen dat er iets mis is met de huid. Het dient dus verder onderzocht te worden, want schilfers in de vacht van de hond kunnen wijzen op een onderliggend probleem. Met een goede huidverzorging en de correcte voeding die specifiek de huid ondersteunt, kunnen we ook al veel verbetering bereiken. Lees hieronder alle info over roos bij de hond, wat je eraan kan doen en mijn tips om een goede huidondersteunende voeding voor je viervoeter te kiezen. 

 

WAT IS ROOS?

Heel wat honden hebben last van witte schilfertjes tussen de haren van de vacht. Die komen dan terecht in zijn mand of op je kledij. Heeft mijn hond hier last van en moeten we er iets aan doen, is dan de logische vraag.Roos bij honden onstaat wanneer huidcellen in grotere hoeveelheid dan normaal loslaten of doordat er meer huidcellen worden aangemaakt. Doorgaans ondervinden honden hiervan geen enkel ongemak maar schilfers kunnen wijzen op een onderliggende oorzaak die ernstiger is.

roos vacht 

WAT ZIJN DE SYMPTOMEN VAN ROOS?

Schilfers (grijs, wit of gelig). Afhankelijk van de ernst kan er ook roodheid zijn, korstjes, haarverlies of kaalheid. Soms is er jeuk maar meestal niet. De huid kan droog zijn of juist vettig al dan niet met een onaangename geur. Schilfertjes komen het meest voor bij puppy’s, vooral bij rassen met middellang tot lang haar. Eens je hond al een gezegende leeftijd bereikt, wordt zijn vacht meestal doffer en zijn in sommige gevallen ook schilfers te zien. Dit valt op te lossen met een ondersteunende gezondheidsvoeding voor oudere honden

 

WAT ZIJN DE OORZAKEN VAN ROOS BIJ DE HOND?

De meest voorkomende oorzaak van schilfers bij de hond is een ontoereikende voeding. Je hond heeft namelijk voedingsstoffen (zoals eiwitten) van hoogwaardige kwaliteit nodig en essentiële vetzuren zoals omega 3 en 6. Die laatste kan een hond niet zelf aanmaken, dus moeten ze in hun dieet worden opgenomen. Ook vitamine A is een belangrijke, omdat dit vitamine de groei van nieuwe huidcellen stimuleert en de talgproductie reguleert.

Mijten (Cheyletiella-mijt) veroorzaken ook schilfervorming. Ook schimmel (ringworm of katrienewiel) geeft een schilferig uitzicht van de huid, gepaard met kale plekken, roodheid en korsten.

Een andere huidafwijking is seborroe bij de hond, een aandoening die zich uit in schilfering, stank, een vettige vacht en jeuk. Seborroe kan erfelijk zijn, primair metabool door verstoringen in de vetstofwisseling of secundair als gevolg van andere huidaandoeningen zoals allergie of infecties.

Een zeldzame aangeboren aandoening bij de hond is ichthyosis of ‘visschubziekte’. Hierbij wordt de hoornlaag van de huid steeds dikker en vormen er zich in ernstige gevallen dikke plakken en schubben. Bij de Amerikaanse Bulldog kan de ziekte tot extreme vormen leiden, maar een typisch ras die een meer chronische, lichtere vorm van ichthyosis-schilfers kan hebben is de Golden Retriever. Meestal zien we opvallend veel schilfers in de vacht vanaf de leeftijd van 8 weken. Het goede nieuws is dat de aandoening bij de Golden Retriever pup niet erger wordt en via DNA op te sporen is om nakomelingen zonder de aandoening verder te gaan selecteren.

 

HOE HUIDSCHILFERS BIJ DE HOND BEHANDELEN?

1. VOEDING 

Schilfertjes bij puppy’s en oudere honden kan je oplossen door de vachtconditie te verbeteren. Heel belangrijk is daarom een correcte, complete voeding te geven voor gezonde huid en gezond haar. Van zodra pups volwassen worden en een adulte vacht gaan ontwikkelen, kan het zijn dat de schilfering afneemt en stopt. Eventjes geduld dus bij je puppy.

2. VOEDINGSSUPPLEMENTEN 

Om de vacht en huid van je viervoeter nog een extra boost te geven kan je hem af en toe eens een kuur voedingssupplementen geven. Dit kan je bijvoorbeeld doen tijdens een ruiperiode, als uw dier ziek is of wat minder goed in zijn vel zit. Supplementen geef je gewoon als extra bij de dagelijkse korrels.

3. ANTI-ROOS SHAMPOO VOOR DE HOND 

Indien je je huisdier met schilfers in de vacht wil wassen, gebruik dan geschikte, speciale shampoos. Shampoo voor mensen is ongeschikt en kunnen de huid van je dier zelfs verder uitdrogen.


4. PIPETTEN VOOR VACHT EN HUID 

Dermoscent pipetten zijn kleine flacons met een vloeistof die tussen de schouders van je hond aangebracht moet worden. Dermoscent Essential 6 bevat 100% natuurlijk ingrediënten. Het zuivert de huid en kan gebruikt worden wanneer er sprake is van schilfers, een schrale of doffe vacht. Dermoscent Essential 6 is geparfumeerd met respect voor de natuurlijke geur van het dier, helpt het verminderen van haarverlies en het behoudt van haargroei en hydrateert de huid. Dit product draagt tevens bij aan het herstellen van het huidafweersysteem en laat de vacht glanzen. Eén pipet per week voor de eerste behandeling gedurende twee opeenvolgende maanden. Gevolgd door een regelmatig gebruik van minimaal één maand per kwartaal, zolang als nodig is. In een verpakking zitten 4 pipetten.

5. NAAR DE DIERENARTS 

Tenslotte is het essentieel dat je je dierenarts raadpleegt, zeker als je andere huidklachten naast de roos opmerkt. De dierenarts voert een onderzoek, doet de nodige testen en schrijft de juiste behandeling voor je huisdier voor.

INTERESSANTE BLOGARTIKELEN
Top