• GRATIS LEVERING (ook naar Nederland)
    Vanaf €50, anders €3,99
  • DE LAAGSTE PRIJS
    Onze prijzen worden dagelijks aangepast
  • ADVIES VAN SPECIALISTEN
    Onze dierenartsen helpen jou en je huisdier graag!
Blog hoe voeding kan helpen kat


WELKE VOEDING BIJ URINEWEGPROBLEMEN VAN JE KAT?

Allergie huidaandoening hond

Artikel geschreven door onze Pharmapets dierenarts Valerie

Het voer dat jij geeft, speelt een belangrijke rol bij het algemeen welzijn en de gezondheid van je huisdier. Geef je poes of kater daarom een kattenvoeding op maat en aangepast naar zijn/haar behoeftes. Dat wil zeggen als je kat bijvoorbeeld last heeft van blaasproblemen, zoek dan een voer met een aangepast mineralengehalte dat de gezondheid van de blaas optimaal ondersteunt. Om in de toekomst terugkerende klachten te vermijden, blijf je best rekening houden met het soort kattenvoer je aan je kat geeft. In dit artikel leer ik je alles over speciaal kattenvoer dat zowel therapeutisch als preventief ingezet kan worden bij urinewegproblemen. Genezen én voorkomen dus, dat kan met de correcte voeding! 

 
 
 

URINEWEGAANDOENINGEN BIJ DE KAT

Uit dit artikel (3 meest voorkomende urinewegproblemen bij de kat) leerden we al dat de grote boosdoeners van de lagere urinewegen bij de kat blaasgruis (struviet) en blaasontsteking van onbekende oorsprong (FIC) zijn. Beide veroorzaken blaasontsteking met de typische klachten van moeilijk plassen, veelvuldig kleine plasjes doen, pijn bij plassen, zitten persen op de kattenbak, bloed in urine, ...Heel ongemakkelijk en vervelend, zowel voor jou als voor je huisdier.

De huidige voeding bevat meestal teveel mineralen (met name kalk, magnesium en fosfaat) en de kat drinkt te weinig waardoor de mineralen niet goed opgelost kunnen blijven. Ook is de zuurtegraad van de urine van belang. Struvietkristallen slaan bijvoorbeeld sneller neer bij een hoge pH-waarde. Deze kristallen gaan dan schuren langs de blaaswand en zorgen voor ontsteking. Andersom kan een ontsteking van de blaaswand zorgen voor een veranderde zuurtegraad in de blaas met als gevolg de vorming van blaasgruis. Kristallen kunnen ophopen tot stenen. Deze kristallen en stenen zorgen voor heel wat schade aan de blaaswand. De blaas gaat gaan ontsteken en er is bloed in de urine aanwezig.

Ook bij FIC is er ontsteking van de blaas maar er kan geen oorzaak gevonden worden. Gedacht wordt dat de manier waarop het lichaam van een kat reageert in stress-en angstsituaties aan de basis ligt voor FIC. Bij katten met FIC ziet men een overmatige respons van stresshormonen (cortisol). Deze hormonen kunnen bij een teveel in het lichaam schade aan de blaaswand veroorzaken. Zoals je zal begrijpen is de aanpak van FIC bij de kat vaak lastig en veelzijdig, omdat het moeilijk is de reden van stress bij die kat te achterhalen.

Panikeer niet, want een blaasontsteking is perfect behandelbaar. FIC gaat spontaan over na 7 tot 10 dagen. Pijnstilling is soms aangewezen. Struvietkristallen kunnen opgelost worden met speciale voeding, calciumoxalaatkristallen/stenen niet. Calciumoxalaatstenen dienen, afhankelijk van de grootte en ernst, operatief verwijderd te worden. Speciale voeding specifiek ontwikkeld ter ondersteuning van de urinewegen, is een belangrijk onderdeel van de behandeling maar is ook op de lange termijn noodzakelijk om de kans op terugkeer van de aandoening te verkleinen.

WAT DOET DEZE VOEDING?

De voeding kan de vorming van blaasgruis op verschillende manieren beïnvloeden. Via de samenstelling van de voeding kan de pH van de urine verhoogd of verlaagd worden. Daarnaast bevat deze voeding een uitgebalanceerd gehalte aan mineralen waardoor de kans op steenvorming drastisch verminderd wordt. Door een hoog gehalte hoogwaardige eiwitten in de voeding (vochtgehalte in de natvoeding en maaltijdzakjes is verhoogd) zal de waterinname van de kat verhogen en zal ze vaker plassen. De urine wordt verdund en de blaas gespoeld, waardoor de kans kleiner is dat kristallen samenklonteren. 
 

WELKE SPECIALE VOEDING MOET IK KIEZEN VOOR MIJN KAT?

Katten op ideaal gewicht

Afhankelijk van het soort kristal gevonden wordt in de urine van je kat (meestal struviet), zal je kat een blaasgruisdieet moeten starten. Royal Canin Urinary S/O is een voeding die stuvietkristallen oplost door de urine pH te verlagen. Bovendien werkt deze voeding preventief tegen terugkerende struviet en oxalaatvorming. Deze voeding is geschikt voor katten die een normaal gewicht hebben. 
 

Gesteriliseerde/gecastreerde katten (neiging tot overgewicht)

We weten dat katten met overgewicht sneller neiging hebben om kristallen in de urine te vormen. Beter neem je dan voor deze katten een blaasgruisvoer dat minder calorieën en dus een lagere energiewaarde bevat. Zeker voor gecastreerde en gesteriliseerde katten is dit aangeraden. Royal Canin Urinary S/O Moderate Calorie is een blaasgruisdieet voor zware katten, katten met neiging tot overgewicht en gecastreerde/gesteriliseerde katten.  
 

Stressgevoelige katten

We weten dat bij katten dikwijls een verhaal van stress aan de basis ligt van (terugkerende) blaasontstekingen. Waarvan heeft een kat stress? Voor kattenbaasjes is het vaak onbegonnen werk om uit te pluizen vanwaar de stress zou komen. Veelal is het een complexe puzzel met verschillende stressfactoren samen. Een goed idee is dan om aan stress-katten een blaasgruisdieet te geven die ook de stress aanpakt. Ja, dat bestaat! Aan die voeding zijn dan speciale ingrediënten toegevoegd die stress reduceren en de kat kalmer maken. Een voorbeeld is C/D Urinary Stress kat van Hill's. Je hebt ze ook in varianten om je kat op ideaal gewicht te houden: Hill's C/D Urinary Stress reduced Calorie kat en om katten met blaasgruis effectief te laten vermageren: Hill's Metabolic + Urinary Stress kat.
Een andere oplossing die doorgaans goed resultaat brengt is werken met een kalmerende verdamper en/of spray: klik voor het Feliway-gamma. Of misschien hebt u de voorkeur om supplementen tegen stress bij je kat te geven: klik dan hier.
Feliway kat

Van elk van bovenstaand droogvoer, bestaat eveneens een natvoer-variant. Droogvoer combineren met natvoer is bij dieren met blaasgruis altijd een top idee omdat ze dan voldoende vocht binnenkrijgen waardoor de urine wordt verdund. De kans is dan kleiner dat kristallen beginnen samenklonteren en problemen veroorzaken. Daar katten over het algemeen heel weinig drinken is het sterk aangeraden droogvoer te combineren met natvoer.
Als voorbeeld namen we de dieetvoeding van Royal Canin en Hill's omdat het Urinary gamma bij die merken vrij uitgebreid is. Natuurlijk kan het zijn dat je een ander merk prefereert of je kat net die brokjes van een ander merk smakelijker vindt. Neem gerust een kijkje in het gamma van Trovet, Specific, Sanimed, Virbac en Calibra voor een blaasgruisdieet.
Heb je geen idee welk voer je voor jouw hond moet kiezen? Neem gerust contact met ons op (info@pharmapets.be). wij of onze dierenarts helpen je graag verder!
 

MAG MIJN HOND PERMANENT OP EEN BLAASGRUISDIEET BLIJVEN STAAN?

Ja dat mag. Zeker wanneer uw huisdier heel gevoelig is aan de vorming van blaasgruis, is het zelfs aangeraden dit dieet te blijven doorgeven. Advies is wel om de 6 maand de urine van uw kat eens te laten controleren bij de dierenarts. Katten die lijden aan hartfalen en/of nierfalen worden beter een andere voeding (bv Royal Canin Renal) voorgeschreven. 
 

WELKE ANDERE VOORZORGSMAATREGELEN KAN IK NEMEN OM BLAASONTSTEKING BIJ MIJN KAT TE VOORKOMEN?

Deze vraag wordt veel gesteld door katteneigenaars. Zodra de symptomen van de urinewegaandoening zijn verdwenen, kan uw kat er weer net zo gezond uitzien als eerst. Verleidelijk is dan te denken dat het probleem is opgelost. Niets is minder waar, want de kans blijft groot dat het urinewegprobleem terugkeert en dat je je kat dus hiervoor moet blijven in de gaten houden. Wat je als kattenbaasje thuis nog meer kan doen om klachten van de lagere urinewegen te voorkomen, lees je in dit blogartikel: '5 nuttige tips om je kat te behoeden voor blaasproblemen'. 
 

PRODUCTEN DIE KUNNEN HELPEN BIJ URINEWEGPROBLEMEN

Eens de juiste behandeling is ingezet voor je hond, kan je je kat bijkomend een handje helpen met een product die de gezondheid van de urinewegen bevordert en ondersteunt. Een kat met urinewegproblemen heeft andere producten nodig dan een gezonde kat. Ik heb een aantal Pharmapets toppers voor je uitgelicht:

 

INTERESSANTE BLOGARTIKELEN
Top