Profiteer nu van -5% op het volledige assortiment ! Actie geldig t.e.m. 16/05/24 |  Ontdek de voorwaarden ›

Bezig met laden...
Blog menu
15 mei 2021
Onderdeel van: Voeding
Advies van onze dierenartsen
Onderdeel van: Voeding

Hoe gebruik je luzerne voor je konijn ?

Luzerne is rijk aan calcium. En konijnen hebben er niet veel van nodig. Te veel calcium veroorzaakt problemen met de urinewegen. Behalve als het konijn nog in de groei is, d.w.z. als het minder dan 6 maanden oud is. Op dat moment helpt calcium bij de opbouw van de botten. Luzerne is verkrijgbaar in de vorm van hooi of pellets.

Hoe gebruik je luzerne voor je konijn ?

Ons advies: let op het calciumgehalte in hooi.

Luzernehooi bevat bijna 2% calcium, terwijl gras, het natuurlijke voedsel van het konijn, slechts maximaal 0,2% bevat! Dit geeft je een idee van hoeveel calcium een volwassen konijn echt nodig heeft. Controleer vanaf dan de etiketten om te weten te komen wat de voeding van je konijn echt bevat. Om spijsverteringsproblemen te voorkomen.

Hooi blijft het hoofdvoedsel van het konijn. Hooi is rijk aan vezels en is essentieel voor een goede gezondheid van je huisdier. Het moet echter calciumarm zijn als je konijn ouder is dan 6 maanden. Kies haverhooi, dat een calciumgehalte heeft dat vergelijkbaar is met dat van gras. Als je konijn jonger is dan 6 maanden en ouder dan 3 weken, kun je hem luzernehooi geven. De calcium die het bevat, bevordert de groei.

Luzerne in de vorm van korrels.

Pellets voor konijnen: met mate.

Konijnen eten van nature geen graan. Je konijn moet altijd aan gras kunnen knabbelen, dag en nacht. Soms kan het echter praktischer zijn om je konijn graan te voeren. Doe dat in dat geval met mate. Kijk op de etiketten en controleer het eiwit-, calcium-, suiker- en vetgehalte. Deze gehaltes mogen niet te hoog zijn om je volwassen konijn in goede gezondheid te houden.

Korrels van goede kwaliteit: vezels.

Korrels van goede kwaliteit bevatten veel vezels. In dit geval is de voeding aangepast aan je konijn, ongeacht zijn leeftijd. Vezels houden je konijn gezond. Het past zich aan zijn spijsverteringsstelsel aan en voorkomt dat hij te zwaar wordt. Vezels voorkomen constipatie en suikerverslaving.

Pellets: je konijn er geleidelijk aan laten wennen.

Ons advies is om je konijn geleidelijk te laten wennen aan het eten van voedsel in pelletvorm. De reden hiervoor is dat zijn maag nog niet klaar is om dit soort voedsel op te nemen. Als je je konijn te veel graan geeft, te snel, of te vroeg voor zijn leeftijd, zal hij waarschijnlijk diarree krijgen. Konijnen kunnen korrels eten vanaf hun 5e levensweek.

Junior" korrels.

In de eerste maanden van het leven van je konijn zijn junior korrels, d.w.z. korrels speciaal ontworpen voor babykonijnen, nog steeds een interessante voeding. Ze bevatten voldoende luzerne om hen te voorzien van voldoende vezels en eiwitten voor hun groei. Vanaf de leeftijd van 6-8 maanden moet je je konijn echter niet meer op deze manier voeden. Verwijder geleidelijk de luzernekorrels, of "junior" korrels, en schakel over op een voeding voor volwassen konijnen.

Luzerne: alleen voor jonge konijnen.

Luzerne is een aanvulling op het dieet van je konijn tussen de 3e week en 6 maanden als het in hooivorm is, en tussen de 5e week en 6 maanden als het in pelletvorm is. Alfalfa is rijk aan calcium en helpt bij de ontwikkeling van het skelet en de spieren door vitaminen, eiwitten, vezels en calcium te leveren. Maar het valt nog te bezien of het voer deze verschillende voedingsstoffen ook echt bevat.

Pharmapets biedt jou

Reacties