Bezig met laden...
Blog menu
20 mei 2021
Onderdeel van: Voeding
Advies van onze dierenartsen
Onderdeel van: Voeding

Hoe moet je je konijn voeren ?

Er zijn een paar regels die je moet volgen bij het voeren van een konijn: geef hem vezelrijk voer, veel hooi, kant-en-klaarvoer in korrelvorm en vers water. Tot slot, laat je konijn zijn caecotrofen eten, glimmende, vochtige, zachte uitwerpselen die een essentieel onderdeel zijn van zijn dieet.

Konijn voeren

Wat je moet weten over de spijsvertering van je konijn

Konijnen zijn planteneters en hebben een heel speciaal spijsverteringsstelsel. Het is vooral hun specifieke darmflora die hen in staat stelt om hun spijsvertering te reguleren. Konijnen hebben een bijzonder voedingsgedrag dat bekend staat als "caecotrofie". Caecotrofie wordt toegepast door alle haasachtigen (konijnen, hazen, enz.) en door sommige knaagdieren (zoals de bever). Caecotrofie bestaat uit het produceren van twee soorten uitwerpselen in de loop van dezelfde dag en het systematisch opnemen van een van de twee soorten uitwerpselen, terwijl het andere wordt verworpen. De voedingswaarde van caecotrofie ligt in het terugwinnen van vitaminen en bacteriële eiwitten van goede kwaliteit.

Maar pas op, de spijsvertering van je konijn is erg gevoelig. Inderdaad, elke verstoring in het dieet van het konijn kan ernstige spijsverteringsproblemen veroorzaken en leiden tot soms fatale complicaties. Dus alleen omdat een huisdier lijkt te genieten van de traktaties die je het geeft, betekent niet dat ze goed zijn voor zijn gezondheid - integendeel. Vergeet nooit dat tamme konijnen niet in staat zijn om zichzelf te reguleren... Ze weten niet wat goed of slecht voor ze is.

Een paar regels om je konijn goed te voeden.

Geef je konijn voldoende vezels.

Plantaardige vezels zorgen ervoor dat de darmtransit van je konijn perfect verloopt door de darmflora op peil te houden. Vezels zitten in hooi, vooral premium berghooi, gedroogde planten en groene groenten. Vezelinname is zo belangrijk voor konijnen dat een vezeltekort kan leiden tot ernstige en soms fatale diarree.

Geef je konijn voldoende hooi.

Hooi is het basisingrediënt van je konijn... Zorg ervoor dat het altijd beschikbaar is en dat het van goede kwaliteit is, groen, droog (maar niet te uitgedroogd) en lange, fijne vezels heeft. Waarschuwing: luzernehooi moet voorzichtig gebruikt worden. Alfalfa is erg rijk aan calcium en te veel hiervan kan urinestenen veroorzaken bij volwassen konijnen.

Vertrouw op de specialisten.

Weinig baasjes, hoe attent ook, hebben genoeg tijd om de maaltijden van hun konijn zelf te bereiden... Als dit voor jou het geval is, moet je weten dat er veel kant-en-klaarvoer (pellets) bestaat dat perfect voldoet aan de basisvoedingsbehoeften van je konijn. Je kunt ze combineren met hooi, gedroogde of verse kruiden en groenten.

Geef je konijn altijd water.

Water is een essentieel onderdeel van de voeding van een konijn. Gemiddeld hebben konijnen tussen de 5 en 10 cl per kilo per dag nodig. Een konijn van 2 kg moet dus elke dag tussen de 10 en 20 cl water drinken.

Laat je konijn nooit vasten.

Vasten is altijd slecht voor konijnen... Zonder regelmatige voedselinname stopt hun spijsvertering. Zelfs in het geval van diarree moet je je konijn geen voedsel ontzeggen, maar hem aanmoedigen om hooi of gras te eten, en eventueel andere ingrediënten weglaten.

Respecteer caecotrofen.

Zoals hierboven beschreven, hebben konijnen de bijzonderheid dat ze sommige uitwerpselen rechtstreeks uit hun anus eten. Deze uitwerpselen worden "caecotrofen" genoemd: glanzend, vochtig, zacht en meestal in clusters, kunnen ze duidelijk onderscheiden worden van harde, droge, ronde uitwerpselen. Hoewel deze laatste op afval lijken, zijn caecotrofen een essentieel onderdeel van het dieet van een konijn. Wees waakzaam: als je regelmatig caecotrofen op de grond of in de kooi van je konijn vindt, kan dit een teken zijn van een verstoorde spijsvertering. Raadpleeg je dierenarts.

Wat moet ik een konijn voeren bij de geboorte?

De eerste maand na de geboorte voedt een babykonijn zich met moedermelk. Daarna is het dieet gebaseerd op dat van volwassenen.

Pharmapets biedt jou

Reacties