Profiteer nu van -5% op het volledige assortiment ! Actie geldig t.e.m. 16/05/24 |  Ontdek de voorwaarden ›

Bezig met laden...
Blog menu
13 mei 2021
Onderdeel van: Verzorging
Advies van onze dierenartsen
Onderdeel van: Verzorging

Hoe verloopt de dracht bij fretten ?

De fret is een levendig en aandoenlijk diertje. Hij was lange tijd toegewijd aan de jacht, maar is nu huizen binnengevallen en heeft zijn plaats als huisdier verdiend. Bij fretten duurt de draagtijd 41 tot 43 dagen en het vrouwtje baart ongeveer tien baby's. Bent u de trotse eigenaar van een jonge fret en wilt u graag kleintjes? PharmaPets onthult alles over de voortplanting van fretten.

Hoe verloopt de dracht bij fretten ?

Wanneer moet ik fokken met mijn fret?

Om jouw fret zwanger te maken, moet je wachten tot aan bepaalde voorwaarden is voldaan:

  • De leeftijd: jouw fret moet geslachtsrijp zijn, wat meestal gebeurt tussen de leeftijd van 6 en 12 maanden.
  • De juiste periode: de reproductieperiode ligt tussen de maanden maart en augustus.
  • Loops: jouw fret moet loops zijn om paring te accepteren. Een loopse fret kun je herkennen aan de gezwollen vulva.

Als aan al deze voorwaarden is voldaan, kun je haar aan haar vrijer voorstellen.
Als je een reu hebt, kun je hem vanaf de puberteit fokken. Deze hormonale verandering manifesteert zich door een toename van de grootte van zijn testikels... en zijn geur!

Hoe weet ik of mijn fret baby's verwacht?

Ovulatie uitgelokt door paring.

Nu heb je je droomprins gevonden. Maar je zult misschien teleurgesteld zijn, want fretten zijn geen slijmballen als het op voortplanting aankomt. Paring kan behoorlijk gewelddadig zijn; het mannetje grijpt het vrouwtje bij de nek en het is niet ongewoon om geschreeuw te horen.

Paring is echter dubbel noodzakelijk: het vrouwtje wordt niet alleen bevrucht, maar krijgt ook een eisprong.

Maximaal 18 kleintjes!

Om de dracht vast te stellen kun je 15 dagen na de dekking een echo laten maken door jouw dierenarts. Een fret verwacht gemiddeld 8 fretten, maar dit aantal kan oplopen tot 18!

De zwangerschap bij fretten duurt 42 dagen. Gedurende deze gehele periode, maar ook tijdens de lactatie (ongeveer 2 maanden), zal de eetlust van het vrouwtje toenemen. Je moet hem voorzien van voeding en vitamines van hoge kwaliteit. Ze zal ook meer slapen en misschien wat interesse in haar speelgoed verliezen.

Een gemakkelijke bevalling.

Als je een koppel hebt, moeten ze een paar dagen voor het einde van de dracht gescheiden worden. De vrouwelijke fret maakt een nest klaar met haar en stukjes stof. De bevalling verloopt over het algemeen vrij gemakkelijk. Afhankelijk van het aantal baby's kan de operatie nog enkele uren duren. De moeder eet dan de placenta's op (een soort zakjes die de baby's in de baarmoeder omringen) en begint haar jongen borstvoeding te geven.

Fretten worden blind geboren en dragen fijn wit dons. Ze openen hun ogen en beginnen rond de leeftijd van 1 maand op hun benen te bewegen. Je zult ze vrij snel moeten aanpakken, zodat ze socialiseren.

Wat moet ik doen als mijn fret niet drachtig is?

Ondanks een ogenschijnlijk succesvolle paring is jouw vrouwtje niet drachtig? In dit geval zal de hitte voortduren (haar vulva blijft gezwollen). Het zal nodig zijn om het snel terug te geven aan het mannetje. Een fret die gedurende het broedseizoen krols blijft, zal zelfs extreem moe worden. Bovendien loopt ze het risico bloedarmoede te ontwikkelen die verband houdt met oestrogeen, een vrouwelijk geslachtshormoon dat wordt uitgescheiden tijdens de loopsheid.

Als voortplantingspogingen mislukken, verdient het de voorkeur om een ​​implantaat te injecteren, een soort chemische castratie om de loopsheid tegen te houden.

Pharmapets biedt jou

Reacties