Profiteer nu van -5% op het volledige assortiment ! Actie geldig t.e.m. 16/05/24 |  Ontdek de voorwaarden ›

Bezig met laden...
Blog menu
16 mei 2021
Onderdeel van: Hygiëne
Advies van onze dierenartsen
Onderdeel van: Hygiëne

Waarom likt mijn konijn mij ?

Sommige konijnen hebben de neiging om te likken als ze geaaid worden. Dit gedrag kan op verschillende manieren verklaard worden. Een teken van genegenheid, een teken van hiërarchische onderwerping of een verzorgingsreflex zijn de belangrijkste redenen waarom een konijn likt. Hier zijn een paar tips om je huisdier beter te begrijpen.

Waarom likt mijn konijn mij ?

Is mijn konijn likken een hygiënisch gebaar?

Als je merkt dat je tamme konijn je begint te likken, is dat meestal omdat het in jouw strelingen een verzorgingsgebaar herkent dat overeenkomt met de algemene houding van zijn soortgenoten. In het wild onderhouden konijnen hun vacht door elkaar te likken, bijten en krabben. Op deze manier neemt je konijn hygiënische gewoonten aan die specifiek zijn voor zijn soort. Ze reageren op jouw prikkels met de houding die instinctief gepast lijkt. Konijnen hebben de gewoonte om hun ogen en vacht schoon te maken terwijl ze zichzelf verzorgen. Als je konijn je likt, kan dat zijn omdat hij je als een van zijn soortgenoten ziet en positief reageert op je uitnodiging om samen te borstelen.

Het sociale gedrag van je konijn.

Verzorging, een sociaal gedrag bij konijnen.

Wanneer konijnen in groepen leven, is het verzorgen een strategisch moment waarop hun hiërarchische posities worden bevestigd. In zulke groepen eisen de dominante leden vaak verzorgingstijd van hun onderdanen. Het is een essentiële functie waarmee elk lid zich kan positioneren binnen de groep. Dus als je konijn je likt, kan dat zijn omdat hij je als dominant lid van de groep beschouwt en je een vorm van respect toont.

Je konijn likt je: een kalmerend moment.

Je hebt een konijn als huisdier en je vindt het heerlijk om het te aaien. Natuurlijk kan je konijn je likken als reactie op de genegenheid die je hem toont. Deze speciale momenten van wederzijdse band, waarin je huisdier alle genegenheid die je voor hem hebt weerspiegelt, verrijken je relatie met hem. Het is echt een teken van genegenheid. Het is een teken dat je konijn zich thuis voelt bij jou.

Wat moet je doen als je konijn je likt?

Als je konijn je likt als je hem aait, kun je hem dat het beste laten doen, omdat hij je zijn genegenheid wil tonen. Aan de andere kant, als hij aan je begint te knabbelen, is dat omdat hij je probeert te domineren. Het kan een goed idee zijn om je konijn kennis te laten maken met een metgezel, zodat hij zich minder alleen voelt en rust vindt in het gezelschap van een soortgenoot. Konijnen zijn erg sociale dieren en zijn gewend om in groepen te leven. Als je hem het gezelschap biedt van een van zijn soortgenoten, zal hij zich gerustgesteld voelen en zich rustiger gaan gedragen.

Likt mijn konijn me uit frustratie?

Als je konijn de neiging heeft om naar je toe te komen en je te likken zonder dat je hem aait, en als hij soms om je heen begint te cirkelen en toetergeluiden maakt, komt dat waarschijnlijk omdat hij seksueel gefrustreerd is. Hij denkt dat je een van zijn maatjes bent en heeft moeite om met zijn hormonale influx om te gaan. Het kan een goed idee zijn om hem te steriliseren of hem een vrouwelijke partner te geven, zodat zijn houding rustiger wordt.

Wat kan ik doen als mijn konijn me likt?

Als je een konijn als huisdier hebt en hij heeft de neiging om je te likken als je hem aait, is dat een verzorgingsreflex of normaal sociaal gedrag, maar het kan ook zijn dat hij zich eenzaam voelt en het gezelschap van een ander dier op prijs stelt. In dit geval kun je, om hem te kalmeren, besluiten hem te steriliseren of hem gezelschap te bieden door een ander dier te adopteren. Geef hem in ieder geval goed te eten en aarzel niet om hem speeltjes te geven om hem te kalmeren.

Pharmapets biedt jou

Reacties