Profiteer nu van -5% op het volledige assortiment ! Actie geldig t.e.m. 16/05/24 |  Ontdek de voorwaarden ›

Bezig met laden...
Blog menu
16 mei 2021
Onderdeel van: Verzorging
Advies van onze dierenartsen
Onderdeel van: Verzorging

Waarom niest mijn konijn ?

Niezen is vaak een symptoom van een ernstiger probleem. Daarom moet je het gedrag van je konijn goed in de gaten houden. Ons advies is om te kijken of hij alleen door zijn mond begint te ademen: dit kan betekenen dat zijn neusholtes verstopt zijn. Hij kan in ademnood verkeren. De oorzaken kunnen omgevingsfactoren of allergieën zijn, maar het niezen van je konijn moet je niet licht opvatten. Je moet de oorzaken vaststellen en hem alle aandacht geven die hij nodig heeft.

Waarom niest mijn konijn ?

Mijn konijn niest, is dat normaal of ernstig?

Konijnen gebruiken hun neus om te ademen. Een konijn dat niest en door zijn mond ademt, is in slechte gezondheid. Je moet je konijn goed in de gaten houden en uitzoeken waarom het niest. Het kan te wijten zijn aan een omgevingsprobleem, zoals het plaatsen van zijn kooi op de tocht. Het kan ook een teken zijn dat hij een allergie begint te ontwikkelen, of de voorbode van een veel ernstiger ademhalingsziekte die zelfs tot zijn dood kan leiden. Als het niezen van je konijn de neiging heeft om toe te nemen en steeds vaker voorkomt, is het belangrijk om je zorgen te maken en met hem naar een dierenarts te gaan, die je kan adviseren over hoe je goed voor je huisdier kunt zorgen.

Oorzaken en symptomen van niezen bij konijnen.

Mijn konijn niest: omgevingsfactoren of allergische oorzaken?

Er zijn verschillende milieu- of allergische oorzaken waardoor je konijn kan niezen. Het is daarom essentieel dat je vaststelt welke waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor zijn symptomen. Een van de mogelijke omgevingsfactoren is de plaats waar je de kooi of het bed van je konijn hebt geïnstalleerd. Vermijd absoluut dat het op de tocht staat. Konijnen vatten gemakkelijk kou en lopen dan het risico om aandoeningen aan de luchtwegen te ontwikkelen die gevaarlijk kunnen zijn voor het overleven van je kleine huisdier. Te veel stof, vuil strooisel of het gebruik van tabak of wierook in de omgeving van je konijn kan allergieën veroorzaken. Door voor een gezonde omgeving te zorgen, kun je de meeste risico's uitsluiten.

Wat zijn de verschillende symptomen als je konijn niest?

Je moet je kleine vriend goed in de gaten houden. Als je merkt dat je konijn een loopneus heeft, of dat zijn neus vochtig is, of dat hij moeite heeft met ademhalen op een andere manier dan door zijn mond, of als hij het slachtoffer is van hevige niesbuien, dan is dat een teken dat hij niet in orde is. Deze symptomen moeten je waarschuwen. In geval van twijfel moet je absoluut met je konijn naar een dierenarts gaan. Hij is de enige deskundige die je advies kan geven en de symptomen op de juiste manier kan behandelen, zodat je konijn geen ademhalingsziekte ontwikkelt die zijn gezondheid in gevaar kan brengen.

Wat moet je doen als je konijn niest?

Als je konijn niest, begin dan met het inspecteren van zijn leefruimte. Zorg ervoor dat het strooisel droog en stofvrij is. Je kunt ook het strooisel vervangen door een hypoallergeen substraat. Je moet hem ook een leefruimte geven die goed geventileerd is, maar niet op de tocht staat. Een kooi met tralies is ideaal als bed. Dit voorkomt urinedampen. Vergeet niet om zijn luier regelmatig schoon te maken en zijn strooisel te vervangen.

Mijn konijn niest, wat moet ik doen?

Als je merkt dat je konijn niest en moeite heeft met ademhalen, moet je onmiddellijk reageren. Het risico bestaat dat dit symptoom in de toekomst een teken is van een ademhalingsziekte of allergie. Zorg voor een gezonde omgeving, houd het bed van je konijn schoon en aarzel vooral niet om een dierenarts te raadplegen als je denkt dat je huisdier lijdt. Een konijn is een aangenaam, maar kwetsbaar huisdier. Door je konijn genegenheid en de juiste voeding te geven en goed op zijn gedrag te letten, houd je hem het beste gezond.

Reacties