Bezig met laden...
Blog menu
13 mei 2021
Onderdeel van: Verzorging
Advies van onze dierenartsen
Onderdeel van: Verzorging

Wat is konijncoryza ?

Onder de naam coryza groeperen we verschillende pathologieën met identieke of vergelijkbare symptomen die verband houden met ademhalingsmoeilijkheden, maar ook met loopneus. Konijncoryza is een besmettelijke luchtwegaandoening die dodelijk is als deze niet op tijd wordt behandeld. Veroorzaakt door bacteriën, kunnen de symptomen variëren van herhaaldelijk niezen tot abcessen in gevorderde gevallen.

Wat is konijncoryza ?

Wat veroorzaakt konijncoryza?

Konijncoryza wordt overgedragen door bacteriën. De meest voorkomende en gevaarlijke is pasteurella, die de infectie veroorzaakt die pasteurellose wordt genoemd. Het konijn kan de ziektekiem bij zich dragen zonder ziek te worden, maar het blijft wel besmettelijk. Coryza wordt rechtstreeks overgedragen via de afscheidingen van het knaagdier tijdens het paren of baren, maar ook indirect als het leefgebied vervuild is of, nog gevaarlijker, via de lucht, als luchtstromen miasma's transporteren.

Wat zijn de symptomen van konijncoryza?

Ademhalingssymptomen bij konijnen.

Konijncoryza is in de eerste plaats een luchtwegaandoening en er zijn verschillende tekenen die je op weg kunnen helpen deze pathologie te herkennen. Als jouw konijn herhaaldelijk niest, heeft hij mogelijk coryza opgelopen of vertoont hij daar tekenen van nadat hij lange tijd een gezonde drager is geweest. Zijn ademhaling wordt dan piepend en moeilijk. Zijn bronchiën en luchtpijp kunnen verstopt zijn en dit kan duiden op een complicatie zoals longontsteking, wat vaak een gevolg is van coryza.

Neus- en vaginale afscheiding bij konijnen.

Het tweede terugkerende symptoom is de aanwezigheid van neusafscheiding, en soms vaginale afscheiding, veroorzaakt door jouw konijn. Als de vloeistof helder is, is de ziekte net begonnen. Houd hem in de gaten, omdat konijnen van nature kwetsbaar zijn, kan een simpele verkoudheid snel ontaarden. Bovendien geldt dat hoe donkerder en dikker het neusvocht wordt, hoe meer dit erop wijst dat jouw konijn moeite heeft met ademhalen. Hij kan zelfs door zijn mond ademen. Om je te helpen de toestand ervan te controleren, kijk je naar zijn voorpoten: er zullen natte resten achterblijven als hij zijn neus ermee afveegt. Als je meerdere konijnen hebt, scheid ze dan in ieder geval om besmetting te voorkomen.

Conjunctivitis bij konijnen die getroffen zijn door coryza.

Conjunctivitis resulteert in het verschijnen van roodheid rond de ogen van jouw konijn. Het kan zijn dat hij tranende ogen heeft en voortdurend met zijn poten over zijn neus wrijft, omdat hij gevoelig is voor jeuk. Door dit eenvoudige gebaar migreert de bacterie van het neusslijmvlies naar het glasvocht van het oog. Controleer of jouw konijn niets in zijn oog heeft of dat zijn haar te lang is. Als beide ogen aangetast zijn, kan dit een nieuw symptoom van coryza zijn. je kunt

voor de ogen van het konijn gebruiken terwijl je wacht totdat je hem naar de dierenarts brengt.

Gewichtsverlies bij konijnen.

Als jouw konijn snel gewicht verliest en als zijn algemene toestand gepaard gaat met koortsaanvallen, is dit een symptoom. Gewichtsverlies alleen is niet voldoende om te suggereren dat jouw konijn coryza heeft opgelopen. Het kan ook een periode van stress zijn of een verandering in het voedingspatroon die niet bij hem past. Vraag in alle gevallen advies aan jouw dierenarts.

Andere symptomen bij konijnen met coryza.

Konijnen die aan coryza lijden, kunnen een stijve nek krijgen omdat de infectie hun binnenoorsysteem aantast. In het laatste stadium van de ziekte veroorzaakt konijnencoryza longontsteking, maar ook zweren en abcessen. Door met jouw hand over en onder jouw konijn te gaan, kun je mogelijk een knobbel ontdekken. Als dat zo is, kan het een huidabces zijn en moet je een dierenarts raadplegen.

 

Hoe konijncoryza voorkomen en behandelen?

Rabbit coryza is een ziekte die chronisch kan zijn. Een goede kooi, schoon en goed geventileerd, zonder plotselinge temperatuurschommelingen en zonder overbevolking van de ruimte, is soms voldoende preventie. Een goed konijnendieet zal het ook beschermen door het in vorm te houden. Als jouw konijn tekenen van infectie vertoont, moet je hem naar een dierenarts brengen. Deze kan je adviseren over de beste behandeling. Coryza wordt zo vroeg mogelijk behandeld en behandeld met antibiotica.

Pharmapets biedt jou

Reacties