Bezig met laden...
Blog menu
13 mei 2021
Onderdeel van: Gezondheid - paarden
Advies van onze dierenartsen
Onderdeel van: Gezondheid - paarden

Welke planten zijn giftig voor paarden ?

Verschillende planten- en bessenfamilies zijn giftig voor paarden. Licht giftige planten, zoals beukennootjes of maïsniello, veroorzaken eenvoudige, tijdelijke koliek. De planten met de hoogste toxiciteit voor paarden zijn nieskruid, euphorbia, belladonna, alsem en monnikskap.

Welke planten zijn giftig voor paarden ?

Een paard heeft sterke instincten en de inname van deze planten is vaak per ongeluk. Ons advies: wees bijzonder waakzaam tijdens je wandelingen, want in de natuur is het risico op vergiftiging het grootst.

Hoe bescherm je een paard tegen giftige planten?

Een paard beschikt over een bijzonder betrouwbaar instinct. Het vermijdt op natuurlijke wijze schadelijke planten. Vergiftigingen zijn daarom meestal accidenteel. Het verdient echter nog steeds de voorkeur om de directe omgeving van jouw paard te beveiligen door bessenstruiken en giftige planten te verwijderen en de robuustheid van de omheining te garanderen.

Het is goed om te weten dat een paard minder waakzaam zal zijn als er voer aan wordt aangeboden. Goedbedoelende mensen kunnen er per ongeluk voor zorgen dat het giftige planten binnenkrijgt. In gebieden met doorgangen is het daarom belangrijk om bezoekers eraan te herinneren dat paarden niet gevoerd mogen worden.

Planten met een lage toxiciteit.

Er zijn veel planten die giftig zijn voor paarden en die problemen veroorzaken die soms ernstig zijn zonder dodelijk te zijn. Het paard onderscheidt zich namelijk door een maag en, breder genomen, door een kwetsbaar spijsverteringsstelsel: beuk en honingraat zijn voldoende om koliek te veroorzaken. Als deze koliek terugkeert, kun je deze problemen verlichten met een speciaal koliek- en spijsverteringssupplement.

Bepaalde planten kunnen het gedrag van een paard veranderen: Cytise veroorzaakt motorische problemen en tansy maakt hem bijzonder agressief. Andere planten hebben op de lange termijn schadelijke gevolgen voor zijn gezondheid. Dit is het geval bij de graserwt, die lathyrisme veroorzaakt, of bij de tarweklaver, die trifoliose veroorzaakt.

Zeer giftige planten voor paarden.

Sommige planten die giftig zijn voor paarden zijn dodelijk, zelfs als ze in kleine hoeveelheden worden gegeten (minder dan 150 gram). Dit is het geval met nieskruid, euphorbia, hemlock en vingerhoedskruid. Andere, zoals alsem, wolfsbane en bijvoet, zijn dodelijk als ze in grotere hoeveelheden worden ingenomen. Een van de meest gevreesde planten is de taxusbes, die bliksemvergiftiging veroorzaakt.

Let op de kwaliteit van je hooi!

Verontreinigd hooi is verantwoordelijk voor veel gevallen van vergiftiging. De planten die hiervoor verantwoordelijk zijn, zijn meestal klaprozen, adonis vernalis en bedwelmend raaigras. Het is daarom belangrijk om goed te letten op de kwaliteit van het hooi dat je paard krijgt.

Wat zijn de symptomen van paardenvergiftiging?

De symptomen van vergiftiging kunnen variëren afhankelijk van de plant die is ingenomen. Tot de meest voorkomende behoren diarree, koliek en constipatie, stuiptrekkingen, lusteloosheid, verlies van eetlust en hevig kwijlen. Vergiftiging kan ook evenwichtsverlies en neurologische en hartproblemen veroorzaken.

Wat moet er gedaan worden als een paard vergiftigd is?

Het is mogelijk dat je paard, ondanks je waakzaamheid, per ongeluk een giftige plant binnenkrijgt. In het geval van vergiftiging is het belangrijk om zo snel mogelijk te handelen. Als je tekenen van vergiftiging opmerkt, moet je zo snel mogelijk een dierenarts raadplegen.

Het is beter om te waarschuwen!

Hoewel het paard een voorzichtig karakter heeft als het om voeding gaat, is het niet immuun voor accidentele vergiftiging. Om de risico's zoveel mogelijk te beperken, verdient het de voorkeur om tijdens jouw wandelingen de grootste waakzaamheid te betrachten, je paard kwaliteitsvoeding aan te bieden en hem een ​​zo veilig mogelijke omgeving te bieden. 

Reacties