Profiteer nu van -5% op het volledige assortiment ! Actie geldig t.e.m. 16/05/24 |  Ontdek de voorwaarden ›

Bezig met laden...
Blog menu
16 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Hoe was ik mijn kat ?

Hoewel katten erg schone dieren zijn die zelf voor hun verzorging zorgen, hebben ze soms een beetje hulp nodig. Helaas houden de meeste katten niet van contact met water, en je kat wassen is niet altijd een pretje! Ons advies is om goed voorbereid te zijn en vooral de juiste producten te kopen. Er zijn ook oplossingen voor katten die niet tegen baden kunnen.

Hoe was ik mijn kat?

Wanneer moet ik mijn kat wassen?

Meestal hoeven katten niet gewassen te worden: ze likken hun vacht regelmatig om onzuiverheden te verwijderen. Het kan echter gebeuren dat je kat vies wordt van een vettig of zelfs giftig product. In dat geval is een bad essentieel! Je kunt je kat ook af en toe wassen om zijn vacht te onderhouden, vooral als hij lang haar heeft. Tot slot kan je dierenarts je aanraden om een behandelende shampoo te gebruiken als je huisdier lijdt aan een huidaandoening, zoals roos, of parasieten zoals vlooien bij zich draagt.

Een paar tips voor het wassen van je kat.

Gebruik het juiste product.

Allereerst is het essentieel om een product te gebruiken dat geschikt is voor je harige vriend. De shampoos en zepen die mensen gebruiken en die chemicaliën en parfums bevatten, moeten worden vermeden: hun pH-waarde is niet aangepast aan de huid van katten en ze kunnen jeuk of een droge huid veroorzaken. Koop dus een speciale kattenshampoo bij een drogist of speciaalzaak. Als je kat een huidziekte of parasieten heeft, neem dan contact op met je dierenarts, die je een behandelingsproduct kan voorschrijven.

Bereid de benodigde apparatuur voor.

Was je kat bij voorkeur in een bad (of in de gootsteen). Bedek de bodem met een antislipmat of -handdoek om te voorkomen dat je kat uitglijdt. Om het dier niet bang te maken, moet je het bad niet te vol laten lopen. De watertemperatuur moet tussen 35°C en 40°C liggen. Leg een washandje en een grote handdoek klaar. Je kunt watten gebruiken om de ogen en oren van je kat te beschermen.

Was alleen de plekken die het nodig hebben.

Als de vacht van je kat alleen op een bepaalde plek vies is, was dan alleen de plek in kwestie. Als je kat echter helemaal gewassen moet worden, begin dan bij de nek en werk zo naar beneden naar de staart, buik en poten. Spoel het dier vervolgens af met de douchekop of een bak lauw water. Wees voorzichtig, sommige behandelingsproducten moeten een tijdje werken voordat ze worden afgespoeld.

Je kat goed afdrogen.

Om ervoor te zorgen dat je huisdier geen kou vat na het baden, droog je hem goed af door hem in een handdoek te wrijven. Als hij niet bang is voor het lawaai van de haardroger, kun je ook voor deze optie kiezen. Gebruik het apparaat op middelhoog vermogen, zonder het te dicht bij je kat te brengen om het risico te vermijden dat hij zich verbrandt. Zorg ervoor dat je kitten helemaal droog is voordat je het huis verlaat.

Je kitten er van jongs af aan aan laten wennen.

Om je kat te laten wennen aan contact met water, moet je hem er vanaf de eerste maanden bewust van maken. Begin met haar te aaien met een natte handschoen en praat tegen haar om haar te kalmeren. Herhaal deze handeling regelmatig totdat je kat zich helemaal op haar gemak voelt. Ga dan over naar de volgende fase door je kat zijn eerste bad te geven.

Wat moet ik doen als mijn kat niet tegen water kan?

Veel katten zijn compleet vijandig tegenover water en reageren heftig zodra je ze nat probeert te maken. Als dit bij jouw huisdier het geval is, maar je moet hem toch wassen, geen paniek! Er zijn droogshampoos voor katten die je niet hoeft af te spoelen. In poeder- of schuimvorm zijn ze heel gemakkelijk te gebruiken en kun je ze afborstelen. Aarzel niet om je dierenarts om advies te vragen!

Pharmapets biedt jou

Reacties