Gedrag

Bezig met laden...
Blog menu

Waarom wil mijn kat heel de dag eten krijgen en wat kan ik daaraan doen?

Als je kat heel de tijd honger lijkt te hebben, kunnen daar verschillende (medische) redenen voor zijn. Allereerst kijk je best na waardoor het gedrag ontstaan is, daarna kan je aan de slag met bijvoorbeeld de juiste voeding. Het is belangrijk dat je kat doorheen de dag de juiste verzadiging uit haar voeding haalt.

31 oktober 2023

Waarom krabt mijn kat alles kapot?

Katten krabben om verschillende redenen. Allereerst om hun geur te verspreiden, daarnaast om stress tegen te gaan. Als laatste krabben ze ook omdat ze het leuk vinden.

2 juni 2023

Mijn kat raakt haar brokjes niet meer aan, wat kan ik doen?

Mijn advies is om na te gaan of je kat niet teveel snacks krijgt of stress ervaart. Daarnaast is een mogelijke verklaring voor verminderde eetlust dat je kat een kieskeurige eter is. Wij raden de smakelijke voeding van Hill’s of Royal Canin aan voor moeilijke eters.

20 april 2023

Hoe kies ik veilig speelgoed voor mijn kat?

Hou de ruimte waar je kat speelt veilig en vrij van gevaarlijke voorwerpen. Zo loopt je kat het minste risico op letsels. Ons advies is om je kat  altijd in de gaten te houden tijdens het spelen met touw en pluche speelgoed. 

7 april 2023

Hoe ga ik om met het bedelgedrag van mijn kat?

Als dierenarts sta ik huisdiereigenaren op verschillende manieren bij. Zo kwamen de baasjes van Blue, een heerlijk zachte ragdoll, niet met een gezondheidsprobleem maar met een gedragsprobleem op consultatie. Sinds de feestdagen heeft Blue altijd zin in iets lekkers, en staat ze dus bij elk lekker hapje te bedelen…

28 december 2022

Mijn kat plast naast de kattenbak, wat nu?

Wat als je kat plots in huis plast, zomaar naast de kattenbak? Niet om jou te pesten, mogelijks is er meer aan de hand. Zoals bij Gizmo, die plots onzindelijk werd na de komst van een nieuwe baby in huis. 

27 december 2022

Welke kattenhalsband moet ik kiezen ?

Om te vermijden dat je jouw kat verliest, is het een goed idee om een kattenhalsband aan te schaffen. Dit is vaak een onvermijdelijke oplossing. Afhankelijk van de keuze van de halsband, kan deze worden gebruikt om het dier te identificeren, de gegevens van de eigenaar op te nemen of zelfs om het dier in realtime te lokaliseren als de kat zoek is. Een halsband is ook een goede manier om ervoor te zorgen dat niemand denkt dat jouw kat achtergelaten is. Kortom, het is een geruststellend en essentieel voorwerp om jouw kat in het oog te houden.

16 mei 2021

Kan een kat verloren lopen ?

Een kat kan zijn weg vinden aan de hand van de geursporen die hij onderweg achterlaat. Het richtingsgevoel van een kat hangt vooral af van zijn reukzin. Sommige katten hebben voor opschudding gezorgd in de pers omdat ze jaren nadat ze verdwaald waren hun thuis terugvonden. Dit soort gebeurtenissen blijft echter anekdotisch. Een angstaanjagend geluid, stress of een prooi kan verklaren waarom een kat afdwaalt van zijn richtpunten en voorkomt dat hij zijn feromonen afgeeft.

16 mei 2021

Hoe kun je een miauwende kat begrijpen ?

De betekenis van het gemiauw van een kat varieert afhankelijk van de intensiteit en het ritme. Een kat kan miauwen om een verzoek uit te drukken, bijvoorbeeld als hij honger heeft. Ze kunnen ook miauwen om aandacht te vragen als ze willen spelen. Miauwen kan ook stress of protest uitdrukken. Een kat miauwt niet alleen om interactie met mensen te zoeken: hij miauwt ook tijdens een gevecht, tijdens de jacht of tijdens de paartijd.

16 mei 2021

Mijn kat verveelt zich: wat kan ik doen ?

Katten hebben aandacht nodig om ze te stimuleren en onze genegenheid te tonen. Het herkennen van de tekenen van verveling bij een kat vereist observatie en een beetje oefening. Ons advies is om heel eenvoudige oplossingen toe te passen om de levenslust van je kat te herstellen en tegelijkertijd het plezier om met hem te spelen te herontdekken!

16 mei 2021