Bezig met laden...
Blog menu
31 oktober 2023
Advies van onze dierenartsen

Waarom wil mijn kat heel de dag eten krijgen en wat kan ik daaraan doen?

Als je kat heel de tijd honger lijkt te hebben, kunnen daar verschillende (medische) redenen voor zijn. Allereerst kijk je best na waardoor het gedrag ontstaan is, daarna kan je aan de slag met bijvoorbeeld de juiste voeding. Het is belangrijk dat je kat doorheen de dag de juiste verzadiging uit haar voeding haalt.

Waarom wil mijn kat heel de dag eten krijgen en wat kan ik daaraan doen?

Valerie, onze dierenarts bij PharmaPets, geeft elke week een inkijk tijdens haar consultatie.

“Stella staat voortdurend aan haar bak te miauwen, ook al geef ik haar voldoende eten. Waarom doet ze dit?”

Stella

Op consultatie: voor veel honger.

Het baasje van Stella belde mij op omdat haar kat alsmaar om eten vraagt. Vandaag komt ze langs in de praktijk voor een onderzoek. Het is belangrijk om een medische oorzaak voor dit gedrag uit te sluiten. Stella wordt volledig onderzocht en ook haar eetgewoonten worden bevraagd.

Diagnose: actieve kat.

Gelukkig is Stella kerngezond en werd er geen medische oorzaak voor haar honger gevonden. Ook een wormeninfectie werd uitgesloten, haar grotere honger heeft een andere reden. Stella is een buitenkat en gaat dagelijks op pad. Ze verbruikt veel energie en heeft daardoor het gevoel niet genoeg eten te krijgen.

Behandeling: eetgewoonten verbeteren.

Stella kan op verschillende manieren geholpen worden. Allereerst krijgt ze een andere voeding, Royal Canin Outdoor , om meer verzadigd te zijn. Deze voeding is ook speciaal aangepast voor katten die veel buiten zijn. Daarnaast is het aangeraden Stella regelmatig kleine porties te eten te geven als ze thuis langskomt. De porties moeten natuurlijk aangepast worden aan de totale dagelijkse hoeveelheid. Om ervoor te zorgen dat ze wat trager eet kan deze siliconen mat gebruikt worden. Als laatste is een goede tip voor de binnenkat om heel strikt te zijn met de uren waarop het eten klaargezet wordt, de routine helpt om minder naar eten te vragen.

Je kan één van deze of al deze hulpmiddelen uitproberen als je kat altijd honger heeft. Kijk wat bij jouw kat werkt. Probeer natuurlijk ook na te gaan waar het probleem vandaan komt.

Het effect. 

Stella is goed geholpen met haar nieuwe voeding en gaat nog steeds met veel plezier op haar dagelijkse wandeling. Ze weet op welke uren ze eten zal krijgen en is tevreden met de routine.

3 Tips wanneer je kat altijd honger heeft:

Zorg voor verzadiging.

Door de dagelijkse portie te verdelen over drie of vier maaltijden in plaats van twee, creëer je een meer verzadigd gevoel. Trager eten helpt ook om meer verzadiging te bekomen. Enkele hulpmiddelen zijn een siliconen matje , een balletje leggen in de voerbak, of het gebruik van een snackdispenser of intelligentiespeelgoed om de maaltijd in te doen.

Geef je dier voldoende energie via voeding.

Heel actieve buiten- en binnenkatten hebben weleens last van overmatige honger. Heb je zo'n kat? Kies dan voor een voeding die tegemoetkomt aan deze hogere energiebehoefte, zoals Royal Canin Outdoor. Ook deze speciale voeding helpt om langer verzadigd te zijn. 

Sluit een medische oorzaak uit.

Gaat het om een plotse, bijna niet te verklaren honger bij je dier eventueel in combinatie met andere ziektesymptomen, dan kan het om een medisch probleem gaan. Ik denk dan aan ziektes als bv suikerziekte, de ziekte van Cushing of aandoeningen die voor malabsorptie zorgen. Contacteer in dat geval zeker je dierenarts.

Puur wetenschappelijk.

De redenen waarom je kat regelmatig om eten vraagt kunnen verschillend zijn. Het gedrag kan het aangeleerd zijn, je kat wil aandacht en krijgt aandacht door eten te vragen. Zonder dat je het doorhebt beloon je haar dus voor het vragen om eten. Je houdt ook best rekening met de dagelijkse bewegingsbehoefte van je kat. Actieve dieren hebben nu eenmaal een hogere energiebehoefte. Als laatste is er ook kans dat je kat een medische aandoening heeft.

Reacties