Profiteer nu van -5% op het volledige assortiment ! Actie geldig t.e.m. 16/05/24 |  Ontdek de voorwaarden ›

Bezig met laden...
Blog menu
12 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Hoe ga ik om met het spenen van mijn kitten?

Het spenen van jouw kitten is een belangrijke stap in zijn leven. Zo helpt je jouw kitten rustig te spenen: vermijd koemelk, voorkom een te abrupt spenen, kies specifiek voedsel voor kittens, vermijd tafelrestjes en andere traktaties, en zorg ervoor dat hij voldoende water krijgt.

Hoe ga ik om met het spenen van mijn kitten?

Wat moet men weten over het spenen van een kitten?

Gemiddeld wordt een kitten gezoogd door zijn moeder tot de leeftijd van twee maanden (daarom wordt aanbevolen om hem niet voor die tijd van haar te scheiden). Maar zijn spening begint geleidelijk tussen de 4e en 7e week. Vanaf deze periode is het dus belangrijk om geleidelijk vast voedsel te introduceren in zijn dieet .

Maar tijdens het spenen van een kitten is het belangrijk om niet lukraak te handelen. Bijvoorbeeld, onvoldoende lactatie is een veelvoorkomende oorzaak van overlijden bij kittens. Als een jong dier te vroeg van zijn moeder wordt gescheiden, is het essentieel om specifieke vervangende moedermelk te verstrekken om zijn overleving te waarborgen. Pasgeborenen hebben weinig reserves... Als ze onvoldoende en onregelmatig worden gevoed, verzwakken ze snel en raken ze uitgedroogd.

De regels om jouw kitten effectief en veilig te spenen.

Verbied koemelk.

Als je jouw kitten moet voeden, doe dit dan met speciale vervangende moedermelk voor katten. Op geen enkel moment mag je alleen koemelk gebruiken... Minder energierijk en relatief arm aan eiwitten, is koemelk bovendien te rijk aan lactose, wat slecht wordt verdragen door de maag van het kitten.

Vermijd een abrupt spenen van jouw kitten.

Begin met spenen wanneer jouw kitten de leeftijd van vijf weken bereikt. Begin heel geleidelijk met het introduceren van een gemengd dieet, zoals natvoer. Een te abrupte spening kan spijsverteringsproblemen veroorzaken. Over het algemeen, geef de voorkeur aan voedsel dat rijk is aan calorieën en gemakkelijk verteerbaar is.

Kies voeding speciaal voor kittens.

Kittens hebben een hogere energiebehoefte dan volwassen katten omdat ze zowel moeten voldoen aan hun overlevingsbehoeften als aan hun groei. Het is dus essentieel om voeding voor groei te kiezen die speciaal voor hen is ontworpen.

Vermijd voedingsonevenwichtigheden.

De tafelresten, kleine stukjes vlees of kaas, evenals snoep dienen vermeden te worden omdat ze het dieet van uw kitten kunnen verstoren. En het is juist in zijn jonge leeftijd dat hij goede of slechte eetgewoonten ontwikkelt! Deze kleine extraatjes zullen hem aanmoedigen te bedelen en af te wijken van zijn dagelijkse voeding.

Zorg goed voor de waterkom.

Vanaf zijn jongste leeftijd heeft de kitten een afkeer van te chloorhoudend water en water dat lang in een plastic container heeft gestaan. Laat hem constant water hebben in een relatief platte glazen kom. Weet dat jouw kitten weinig, maar heel vaak drinkt, vooral 's nachts.

Hoe verloopt het spenen van een wilde kitten?

In het wild begint het spenen van kittens rond de vierde week. Hun moeder begint met het brengen van dode prooien, vervolgens levende prooien om hen te leren deze te grijpen en te doden. Op acht weken leert een kat al hoe hij een prooi moet doden; op drie maanden maakt hij zijn eerste vangsten, en op vier maanden is hij een ervaren jager geworden.

PharmaPets Stelt voor

Reacties