Bezig met laden...
Blog menu
12 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Hoe voed ik mijn gecastreerde kat?

Het voeden van jouw gecastreerde kat omvat een aangepast dieet. Dit om te voorkomen dat hij te zwaar wordt of last krijgt van urinewegstenen. De oplossingen om te voorkomen dat jouw huisdier aankomt, liggen in een dieet met een laag vetgehalte, rijk aan vezels, eiwitten, vitamines en mineralen.

Hoe voed ik mijn gecastreerde kat?

Waarom moet je jouw gecastreerde kat niet op dezelfde manier voeden als een niet gescastreerde kat?

Een gecastreerde kat heeft niet langer dezelfde energiebehoeften als een niet-gecastreerde kat; deze behoeften zijn 20 tot 30% lager. Bovendien leidt castratie tot veranderingen in het voortplantings- en urinewegstelsel, wat de vorming van urinewegstenen kan bevorderen

Het is daarom van essentieel belang om een voeding aangepast aan de behoeften van een gecastreerde kat te geven. Door jouw gecastreerde kat op dezelfde manier te blijven voeden als voor de operatie, loop je het risico dat hij snel aankomt. En door ongeschikte voeding te kiezen, kan je bijdragen aan het ontstaan van urinewegstenen die kunnen leiden tot chronische blaasontsteking of zelfs tot een verstopping van de plasbuis (met mogelijk dramatische gevolgen voor de nieren).

Tips voor het voeden van jouw gecastreerde kat.

Verander het dieet van jouw gecastreerde kat.

Er zijn veel voedingsmiddelen die speciaal zijn ontworpen voor gecastreerde katten op de markt beschikbaar. Ze zijn vetarm, rijk aan vezels (voor een betere darmtransit) en van goede kwaliteit wat betreft eiwitten, en ze zijn ook goed uitgebalanceerd in vitamines en mineralen. Het is essentieel dat het gekozen voedsel alle essentiële elementen blijft leveren die nodig zijn voor de gezondheid van de kat, terwijl de energiedichtheid wordt verlaagd.

Voorkom de vorming van urinewegstenen.

Voedingsmiddelen van onvoldoende kwaliteit bevatten te veel mineralen (vooral magnesium) die de vorming van urinewegstenen bevorderen. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor hoogwaardige voeding voor jouw kat. De extra kosten zullen ruimschoots worden gecompenseerd door besparingen op dierenartskosten... zonder nog te spreken over het welzijn van jouw kat! Het is ook essentieel om ervoor te zorgen dat jouw kat te allen tijde toegang heeft tot een een kom met vers water. Het regelmatig legen van de blaas en regelmatig plassen zijn de beste manieren om de vorming van stenen en urineweginfecties te voorkomen.

Welke voeding moet worden gegeven aan een gecastreerde kat die weigert te drinken?

Als, ondanks je voortdurende aandacht, jouw kat te weinig drinkt, kan je dit tekort compenseren door hem dagelijks één keer nat voedsel te geven dat bijdraagt aan zijn dagelijkse vochtinname.

Pharmapets stelt voor

Reacties