Bezig met laden...
Blog menu
12 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Kat met overgewicht: is het ernstig, dokter?

Vandaag de dag heeft meer dan één op de drie katten in België te maken met een gewichtsprobleem, variërend van overgewicht tot obesitas. Dit heeft gevolgen voor zijn welzijn en gezondheid: op de lange termijn kan uw kat chronische aandoeningen ontwikkelen zoals diabetes of artritis. Om hem te helpen een gezond gewicht te behouden zonder hem tekort te doen, bied hem voeding aan die past bij zijn leeftijd en situatie, wees matig met traktaties en zorg ervoor dat hij voldoende lichaamsbeweging krijgt.

Kat met overgewicht: is het ernstig, dokter?

Overgewicht bij katten: welke gevolgen heeft dit voor zijn gezondheid?

Het overgewicht van jouw kat heeft in de eerste plaats een grote invloed op zijn welzijn, doordat het zijn vermogen om te bewegen beperkt, of zelfs om gewoon met jou te spelen en te interageren. Hij raakt sneller buiten adem en vermoeid, waardoor hij zijn activiteiten beperkt en meer slaapt om zichzelf te sparen. Hij wordt minder actief en zijn overgewicht neemt toe.

Overgewicht, en de obesitas die daaruit voortkomt als er niets aan wordt gedaan, bevordert ook de ontwikkeling van ernstige aandoeningen zoals diabetes, hartaandoeningen, alvleesklierontsteking, artritis, bepaalde vormen van kanker of soms zelfs depressie. Bijvoorbeeld, 80% van de katten met obesitas ontwikkelt diabetes, wat soms kan evolueren naar chronische nierziekte en nierfalen. Het handhaven van een gezond gewicht bij jouw kat is daarom van essentieel belang voor zijn algehele gezondheid.

De oorzaken van overgewicht bij katten.

De oorzaken van overgewicht bij katten kunnen divers zijn: overmatige voedselinname, genetische aanleg voor gewichtstoename, of te weinig lichaamsbeweging, zoals bij een kat die in een appartement leeft en weinig beweegt.

  • Hoe kan ik weten of mijn kat te zwaar is?

Net als veel eigenaren ben je zich mogelijk niet volledig bewust van het gewichtsprobleem van jouw kat omdat de gewichtstoename langzaam maar zeker plaatsvindt

och zijn er een aantal tekenen die je kunnen waarschuwen.

Zijn halsband zit te strak, je kan zijn taille niet onderscheiden, als je naar zijn onderbuik kijkt, zie je een vetophoping? Je kan zijn ribben niet meer voelen als je jouw handen plat aan beide zijden van zijn borstkas legt (zonder extra druk uit te oefenen). Hij heeft overgewicht als de ribben voelbaar zijn, maar niet te tellen zijn. Hij is obees als ze niet meer voelbaar zijn.

Jouw kat beweegt minder en zijn bewegingen zijn traag, hij raakt snel buiten adem, slaapt meer en heeft stemmingswisselingen?

  • Waarom wordt mijn kat dikker?

De voeding is een van de belangrijkste factoren die verantwoordelijk is voor overgewicht.

Er kan sprake zijn van overmatige voedselinname, gekenmerkt door porties die zijn energiebehoeften overschrijden. Of voeding die te rijk is aan vetten en/of zout, waardoor het bijzonder smakelijk wordt en verklaart waarom jouw kat er zo van lijkt te genieten. Ook slechte voedingsgewoonten, zoals tafelrestjes of te calorierijke snacks, dragen bij aan het overgewicht bij katten.

Een gebrek aan lichamelijke activiteit, leeftijd, geslacht, ras, stress, bepaalde ziekten of medische voorgeschiedenis zijn allemaal factoren die gewichtstoename bij katten kunnen verklaren. Zo hebben Chartreux- en Perzische katten nogal eens last van overgewicht. Onder de aandoeningen die leiden tot gewichtstoename bij katten kunnen schildklierproblemen genoemd worden.

Maar het is belangrijk om niet te vergeten dat de sterilisatie , hoewel gunstig voor zijn gezondheid, ook zijn basale metabolisme verandert, waardoor zijn energiebehoefte met ongeveer 30% afneemt. Daarom is het belangrijk om zijn voeding aan te passen als jouw kat gecastreerd is.

  • Wat is het ideale gewicht voor mijn kat?

Het ideale gewicht voor een kat hangt voornamelijk af van zijn lichaamsbouw en ras. Europese katten hebben over het algemeen het lichtste gewicht op de weegschaal: gemiddeld tussen 3 en 5 kg. Houd echter rekening met de lichaamsbouw van jouw kat: als hij groot en gespierd is, is een gewicht boven de 5 kg niet per se schadelijk. Voor een Bengal of een Britse Korthaar ligt het ideale gewicht eerder tussen de 5 en 8 kg.

Ten slotte kunnen een Maine Coon of een Noorse kat een gewicht bereiken van 9 tot 10 kg zonder dat dit een teken van overgewicht is. De hier verstrekte gewichten zijn indicatief en gelden voor mannetjes; vrouwtjes hebben doorgaans een lager gewicht, behalve als ze drachtig zijn.

Hoe kan ik mijn kat helpen gewicht te verliezen?

Het eerste wat je kan doen om jouw kat te helpen af te vallen? Begin met een bezoek aan jouw dierenarts die het ideale gewicht van jouw kat kan bepalen op basis van leeftijd, ras, levensstijl en eventuele diagnose van overgewicht. Jouw dierenarts kan je adviseren over het meest geschikte dieet voor zijn situatie. Hoewel er talloze lichtere voeding of dieetvoeders voor katten zijn, zijn ze niet allemaal gelijk. Geef bij voorkeur voedsel met een laag vetgehalte, verrijkt met L-carnitine, een aminozuur dat de stofwisseling stimuleert en helpt bij het verbranden van vet. Kies ook voeding die rijk is aan vezels en eiwitten om jouw kat tussen de maaltijden door verzadigd te houden. Een hoogwaardige voeding, ontwikkeld door voedingsdeskundigen met hoogwaardige en verteerbare ingrediënten, zal jouw kat alle essentiële voedingsstoffen bieden die hij nodig heeft (vitaminen, mineralen, enzovoort).

Kies een voeding die past bij zijn leeftijd en levensfase. Bijvoorbeeld, gecastreerde katten hebben meer kans op overgewicht, maar ze hebben ook een gevoeliger urinestelsel. Hun voeding moet dus minder calorierijk zijn, maar ook gecontroleerde niveaus van mineralen bevatten om een goede gezondheid van hun urinestelsel te bevorderen. In geval van obesitas zal jouw dierenarts waarschijnlijk een therapeutische voeding voorschrijven om het gewichtsverlies van jouw kat te verzekeren en het behoud van het gewicht na het dieet te bevorderen.

Tot slot, moedig jouw kat aan om actiever te worden. Verrijk zijn omgeving bijvoorbeeld met een arbre à chat waar hij op kan klimmen en rondrennen. Je kan ook zijn dagelijkse voeding verdelen over verschillende voerbakjes die je op verschillende plaatsen in huis plaatst. Speel met hem met behulp van een bal, een speelgoedmuis... of laat hem "sporten" door een hindernisbaan te maken of leer hem verstoppertje te spelen door zijn favoriete speeltje, een traktatie of een lichte brok te verbergen.

Pharmapets stelt voor

Reacties