Profiteer nu van -5% op het volledige assortiment ! Actie geldig t.e.m. 16/05/24 |  Ontdek de voorwaarden ›

Bezig met laden...
Blog menu
20 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Hoe geef ik mijn binnenkat te eten ?

Hoe moet je je binnenkat eten geven? Een kat die in een flat woont, kan niet worden gevoerd zoals een kat die in het wild leeft... Hij krijgt minder beweging, dus moet hij de juiste voeding krijgen. Je moet er ook voor zorgen dat je regelmatig met je kat speelt, hem borstelt en voorkomt dat hij urinestenen ontwikkelt.

Voeding voor binnenkatten.

Waarom moet je je huiskat anders voeren dan een wilde kat?

Een kat die in het wild leeft, jaagt 6 tot 8 uur per dag en doet tussen de 100 en 150 aanvallen op allerlei kleine dieren... Een kat die in een flat woont, heeft daarentegen weinig mogelijkheden om te bewegen. Daardoor is het moeilijker om een atletisch lichaam te behouden. Om nog maar te zwijgen van het risico op verveling...

Maar het is heel belangrijk om te weten dat een zittende levensstijl een aantal negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid van je kat... Hij wordt vatbaarder voor gewichtstoename en kan zwaarlijvig worden, wat kan leiden tot diabetes. Bovendien leidt een gebrek aan beweging tot een vorm van darmvertraging die spijsverteringsproblemen kan veroorzaken.

Volg professioneel advies om je binnenkat goed te voeren.

Pas zijn voeding aan.

De eerste vereiste voor een binnenkat is niet te veel eten... Vermijd dus om je kat te veel eten te geven terwijl je weg bent. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten producten voor binnenkatten, zoals Royal Canin . Deze voeding wordt gekenmerkt door een gematigde calorie-inname en extra vezels om de spijsvertering te verbeteren.

Speel met hem.

Breng tijd door met het vermaken van je huisdier... Een huiskat heeft meer dan andere katten behoefte aan stimulatie en vermaak! Er zijn heel wat speeltjes op de markt om het plezier af te wisselen... En vergeet niet dat een simpel papierballetje al kan zorgen voor geweldige races... als je er maar voor zorgt dat je het steeds weer gooit.

Zoek een maatje voor hem.

Veel dierengedragsdeskundigen zijn het erover eens dat het beter is om twee katten (bij voorkeur van hetzelfde geslacht) samen onder één dak te hebben dan om je kat alleen te laten. Maar dat er twee in huis zijn, betekent niet dat je niet met ze hoeft te spelen en niet evenveel aandacht aan ze hoeft te besteden.

Regelmatig borstelen.

In de natuur zorgen kou, vocht en temperatuurschommelingen ervoor dat katten in de lente en herfst een seizoensgebonden rui doormaken. In een flat verstoren het comfort en de stabiele temperatuur deze natuurlijke cyclus en wordt de rui bijna permanent. Je kat verhaart elke dag, wat betekent dat hij de hele tijd haren opneemt. Het risico op de vorming van haarballen in de maag van je metgezel wordt dus sterk vergroot... Daarom is het van vitaal belang dat je eraan denkt om hem elke dag te borstelen.

Urinestenen voorkomen.

De meeste binnenkatten zijn gecastreerd of gesteriliseerd, wat betekent dat ze sneller aankomen als je niet heel waakzaam bent met hun voeding. Bovendien is aangetoond dat castratie in combinatie met een sedentaire levensstijl de vorming van urinestenen bevordert. Ook hier helpt speciaal voer voor binnenkatten om te zorgen voor een voldoende zuurgraad van de urine om urinestenen te bestrijden.

Behoud het jachtinstinct van je kat.

Katten jagen instinctief op voedsel... Maar als je er een gewoonte van maakt om ze hun maaltijd "op een dienblad" te brengen, verliezen ze dit instinct. Aarzel dus niet om een deel van het dagelijkse voedselrantsoen van je kat te gebruiken om een jachtpartij te simuleren. Doe een paar brokjes in een plastic flesje met gaatjes die groot genoeg zijn voor een paar stukjes om te ontsnappen als hij ermee schudt. Je kunt ook een paar brokjes in holtes stoppen of ze in kleine papieren zakjes verstoppen, zodat je hond moeite zal hebben om ze los te krijgen. Aarzel tot slot niet om een paar brokjes rond te rollen zodat hij er achteraan gaat!

Pharmapets biedt jou

Reacties