Profiteer nu van -5% op het volledige assortiment ! Actie geldig t.e.m. 16/05/24 |  Ontdek de voorwaarden ›

Bezig met laden...
Blog menu
13 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Hoe herken je het geslacht van een kitten?

Het bepalen van het geslacht van een kitten is niet eenvoudig. Soms maken professionals zelfs fouten! Als de afstand tussen de anus (bovenaan) en de urineopening groot is (ongeveer 1,3 cm), is jouw kitten een mannetje. Als je een klein knobbeltje ziet, duidt dit ook op een katertje. Is de afstand tussen anus en urinebuis miniem, dan is jouw kitten een vrouwtje. 

Hoe herken je het geslacht van een kitten?

Neem de juiste stappen om het geslacht van een kitten te bepalen

Een kattin of een kater herkennen is meestal zelfs voor een leek geen probleem. Bij een kitten ligt het echter iets moeilijker. Om een onderscheid te maken tussen mannetjes en vrouwtjes in een nest, moet je een aantal zaken in acht nemen. Lees hieronder de tips van onze dierenarts over hoe je het geslacht van een pasgeboren katje kan weten, zonder fouten te maken. 

Kittens zijn kwetsbare kleine wezens die met zorg moeten worden onderzocht. Om het geslacht van een kitten te kunnen bepalen, moet je de geslachtsdelen kunnen observeren. Kittens zijn gemakkelijk gestresseerd en om ze te ontspannen moet je ze geruststellen.

Onderzoek uw kitten in de warmste kamer van uw huis. Kittens zijn bijzonder gevoelig voor de kou. Als de moeder aanwezig is, scheid haar dan niet langer dan vijf minuten van haar baby, zonder het risico de fysieke en mentale gezondheid van het kitten in gevaar te brengen. 

Onderzoek de geslachtsdelen van de kitten.

Zorg ervoor dat jouw kitten zich zelfverzekerd voelt.

Het kitten houdt er over het algemeen niet van als zijn staart wordt aangeraakt. Om dit correct te doen, moet u daarom met grote zachtheid en voorzichtigheid te werk gaan. De eerste stap is om jouw kitten vertrouwen te geven door hem te strelen en tegen hem te praten.

Plaats het kitten op een warme, zachte deken of handdoek waar het zich prettig voelt, en krab dan voorzichtig aan de onderkant van zijn staart. Jouw kitten zal van nature zijn staart optillen en dit is een ideale gelegenheid om hem te onderzoeken.

Als uw kitten niet toegeeft en te opgewonden is, probeer het dan later opnieuw om hem niet verder te storen. Als jouw kitten gespeend is, kun je proberen hem te lokken met kittenvoeding.

Herken het voortplantingsstelsel van een mannelijk katje.

Zodra jouw kitten zijn staart omhoog heeft, zou je zijn geslachtsorgaan moeten zien, ze zien eruit als twee kleine openingen boven elkaar. De bovenste is de anus van de kitten, terwijl de onderste de urineopening is. De ruimte tussen deze twee gaten is een eerste indicator. Bij mannelijke kittens is de afstand groter dan bij vrouwelijke kittens en bedraagt ​​ongeveer 1,3 cm. Hoewel de testikels van kittens niet altijd zichtbaar zijn, kun je soms een klein bultje onderscheiden door zachtjes te voelen. Dit is het scrotum, het bewijs dat uw kitten een mannetje is.

De vorm van het geslachtsorgaan is een tweede indicator. Bij het mannelijke kitten is de opening klein en rond. Samen zien de anus en de urineopening eruit als een dubbel punt (:). 

Lokaliseer de geslachtsorganen van een poesje.

Bij poesjes is de afstand tussen de anus en het geslachtsorgaan (de vulva) korter en bedraagt ​​ongeveer 0,5 cm. De urineopening bij katinnetjes zit hoger dan bij de katertjes. 

Terwijl de geslachtsorganen van een mannelijk kitten rond zijn, hebben die van een vrouwelijk kitten de vorm van een kleine verticale spleet. Alle geslachtsorganen, de anus en de vulva, lijken daardoor meer op een “i”.

Een andere manier om het geslacht van jouw kitten te bepalen is door naar de haren op de geslachtsdelen te kijken. De urineopening van een poesje bevindt zich in een haarloos gebied. Die van een katertje bevindt zich in een hariger gebied.

hoe het geslacht van een kitten herkennenhoe het geslacht van een kitten herkennen
links is een kattin, rechts is een kater

Analyseer de vacht van een kitten om het geslacht te achterhalen.

Om het geslacht van jouw kitten te weten te komen, zijn de geslachtsorganen niet de enige aanwijzing. Aan de kleur van de vacht kun je ook zien of het kitten mannelijk of vrouwelijk is. Is het een driekleur of lapjeskat (calico), dan is de kans groot dat jouw kitten een vrouwtje is.

Als jouw kitten een schildpadvacht of 'tortie' heeft, is zij waarschijnlijk ook een vrouwtje. Als de vacht rood of tabby is, is het meestal een mannetje. Hoe dit komt? Dat is allemaal een kwestie van X- of Y-chromosomen!

Pharmapets biedt jou

  1. Royal Canin Kitten Sterilised in Gravy 12x85g
    Royal Canin
    Royal Canin Kitten Sterilised in Gravy 12x85g

    Heerlijke brokjes in saus voor gesteriliseerde of gecastreerde kittens van 6 tot 12 maanden.

    Lees verder
    Waardering:
    97%
    1989
    Direct leverbaar
    1 à 2 werkdagen
  2. Royal Canin Kitten kattenvoer 4kg
    Royal Canin
    Royal Canin Kitten kattenvoer 4kg

    Complete voeding voor kittens tot 12 maand oud.

    Lees verder
    Waardering:
    95%
    Speciale prijs 4040
    Normale prijs 4489
    Promo: 10% korting
    Direct leverbaar
  3. Royal Canin Maine Coon Kitten 4kg
    Royal Canin
    Royal Canin Maine Coon Kitten 4kg

    Algemene voeding voor kittens tot 1 jaar van raskatten Maine Coon

    Lees verder
    Waardering:
    99%
    Speciale prijs 4721
    Normale prijs 5245
    Promo: 10% korting
    Direct leverbaar
Reacties