Profiteer nu van -5% op het volledige assortiment ! Actie geldig t.e.m. 16/05/24 |  Ontdek de voorwaarden ›

Bezig met laden...
Blog menu
20 maart 2023
Advies van onze dierenartsen

Hoe kan ik een oorontsteking bij mijn kat voorkomen?

De reden voor een oorontsteking bij je kat is vaak een mijt, schimmel of bacterie, een allergie of een vreemd voorwerp in het oor. Ons advies is om preventief de oren proper en droog houden, en regelmatig te reinigen met de juiste oorreiniger als onderdeel van de basishygiëne.

Hoe kan ik een oorontsteking bij mijn kat voorkomen?

Valerie, onze dierenarts bij PharmaPets, geeft elke week een inkijk tijdens haar consultatie.

“Heel vaak krijg ik tussendoor een telefoontje met een korte vraag. Deze keer gaat het om de kater Lupin. Zijn baasjes zijn erg bezorgd, hij blijft maar schudden met zijn hoofd en krabben aan zijn oren…”

Op consultatie: oorontsteking bij de kat.

Lupin houdt bij het binnenkomen zijn hoofd scheef. Hij krabt inderdaad uitvoerig aan zijn oren, en ook het schudden is opvallend. Tijd om Lupin’s oren eens te bestuderen. Bij al deze symptomen is een oorontsteking heel waarschijnlijk.

Diagnose: oormijt.

Lupin blijkt inderdaad een oorontsteking te hebben, maar hoe werd deze veroorzaakt? In dit geval is het meteen duidelijk: oormijt. Zijn oorschelp is rood en gezwollen en erg vies. Besmetting met oormijt herken je aan een koffiedik-achtige smurrie in de oorschelp, veel oorsmeer en vaak ook een rood gezwollen oor. Dieper in het oor zijn de mijten zichtbaar met een otoscoop. Gelukkig is het trommelvlies van Lupin nog niet beschadigd.

Veelvoorkomende oorzaken van een oorontsteking:

  • Schimmel en bacteriën door achtergebleven vuil of vocht
  • Oormijt
  • Huidallergieën
  • Vreemde voorwerpen: grasaren

 

Behandeling: doden van de oormijten door de juiste oorverzorging.

Lupin krijgt een behandeling tegen parasieten en een oorzalf. Zo worden in eerste instantie de mijten gedood, en kan het oor weer genezen. Ik toon de baasjes ook hoe ze de oren van Lupin moeten reinigen . Dat doen ze nog voor de zalf aangebracht wordt. Algemeen is het aangeraden de oren ook na de genezing te blijven reinigen. 

Het effect: propere en gezonde oren.

Twee weken later komt Lupin op controle. Zijn oren worden goed nagekeken. Er zijn geen mijten meer te bespeuren. Toch moet hij nog een tijdje de zalf blijven gebruiken. Zijn oren zijn nog niet volledig genezen en dat kan nog enkele weken duren. Lupin ziet er wel weer een stuk gelukkiger uit.

3 Tips om een oorontsteking te voorkomen:

Hou de oren proper en droog.

Natte oren zijn niet leuk en ook gevaarlijk. Ontsteking kan ontstaan door achtergebleven vocht dat gaat schimmelen, of bacteriën bevat. Door de oren regelmatig te reinigen, bescherm je ze tegen bacteriën. Na het wassen of als het geregend heeft, droog je de oren best goed af. Zo voorkom je schimmels.

 

Let extra op de oren bij allergieën.

Heeft je kat een huidallergie? Dan is ze ook gevoelig aan oorontstekingen, daarom is het verstandig om de oren iets vaker te controleren. Naast de juiste allergie-medicatie kunnen supplementen helpen om ook de oren van je kat extra te beschermen.

Gebruik de juiste producten.

Net als het nakijken van het gebit en de ogen van je kat, behoort het schoonhouden van de oren tot de basishygiëne. Zie je vuil? Reinig de oren dan meteen. Daarvoor kan je een oorreiniger en veilige wattenstaafjes gebruiken. Zie je roodheid, een zwelling of een koffiedik-achtige smurrie? Contacteer meteen je dierenarts.  

Puur wetenschappelijk.

Oorontstekingen behandel je best zo snel mogelijk om gehoorschade te voorkomen. Het is een veel voorkomende aandoening bij de kat. Vaak is het een ontsteking van de uitwendige gehoorgang of otitis externa. Als de ontsteking langer dan een week duurt heeft je kat last van een chronische ontsteking. Oorontstekingen kunnen ook acuut optreden en na 7 dagen weer weg zijn. Bij een chronische oorontsteking is behandeling belangrijk om het trommelvlies te beschermen.

Reacties