Profiteer nu van -5% op het volledige assortiment ! Actie geldig t.e.m. 16/05/24 |  Ontdek de voorwaarden ›

Bezig met laden...
Blog menu
16 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Hoe kun je een miauwende kat begrijpen ?

De betekenis van het gemiauw van een kat varieert afhankelijk van de intensiteit en het ritme. Een kat kan miauwen om een verzoek uit te drukken, bijvoorbeeld als hij honger heeft. Ze kunnen ook miauwen om aandacht te vragen als ze willen spelen. Miauwen kan ook stress of protest uitdrukken. Een kat miauwt niet alleen om interactie met mensen te zoeken: hij miauwt ook tijdens een gevecht, tijdens de jacht of tijdens de paartijd.

Miauwende katten begrijpen.

Hoe interpreteer ik de verschillende soorten miauwen van mijn kat?

Katten gebruiken dagelijks 4 soorten miauwen, meestal om met jou te communiceren. Ze maken vaak een korte, droge miauw, of iets dat lijkt op een tsjirp, terwijl ze hun staart rechtop houden als ze een kamer binnenkomen: dit is een begroeting. Als het miauwen gepaard gaat met spinnen, vraagt je kat om je aandacht, omdat hij op zoek is naar een knuffel. Als je kat zacht miauwt, laat hij je weten dat hij zich goed voelt. Het komt ook vaak voor dat katten lange, intense miauwen maken. In dit geval is de betekenis van het gemiauw van de kat duidelijk: het is een dringend verzoek. Het is gemakkelijk om zijn verzoek te identificeren door te kijken waar hij is. In de buurt van de voerbak vraagt hij om eten, in de buurt van de deur wil hij naar buiten...

De alledaagse betekenis van het gemiauw van een kat.

De betekenis van negatief miauwen.

Bepaalde soorten miauwen geven een negatieve boodschap weer. Het is daarom raadzaam om ze te herkennen en er aandacht aan te besteden. Wanneer een kat een lage, luide miauw laat horen, drukt hij ofwel woede of angst uit. Dit soort gemiauw is vaak gekoppeld aan een gevecht met een andere kat en gaat meestal gepaard met gegrom en gehijg. Als dit tekenen van defensieve agressie zijn, is voorzichtigheid geboden: als de kat zich in het nauw gedreven voelt, kan hij bijten of krabben.

De betekenis van schokkerig miauwen.

Wanneer een kat schokkerig miauwt, is het raadzaam om goed op te letten, omdat het een teken van stress kan zijn. De betekenis kan echter radicaal variëren afhankelijk van de context: in sommige gevallen kan het een positievere betekenis hebben en opwinding uitdrukken. Een kat op jacht, bijvoorbeeld, kan zijn gretigheid tonen om zijn prooi te vangen. Dit gaat vaak gepaard met andere elementen van lichaamstaal: tanden klapperen en staart kwispelen. Tijdens de paartijd zal de kater dit soort schokkerige miauwen laten horen voordat hij gaat paren.

Het speciale geval van miauwen tijdens de paartijd.

Tijdens de paartijd geven katten concerten van miauwen die als zeer onaangenaam kunnen worden ervaren. Het mannetje zendt een hese, extreem lage miauw uit, gemengd met kreten en grommen die lijken op borborygmen. Hij zendt een dubbel signaal uit, roept vrouwtjes terwijl hij andere mannetjes bedreigt om ze weg te houden van zijn territorium. Het vrouwtje zendt op haar beurt een meer of minder intense miauw uit om een seksueel verzoek uit te drukken.

Aanvullende sleutels tot het decoderen van kattentaal.

Hoewel katten gemeenschappelijke miauwen en houdingen hebben, heeft elk dier zijn eigen bijzonderheden. Sommige katten zijn spraakzaam en andere miauwen weinig, maar dit is niets om je zorgen over te maken. Er is meer in de communicatie van een kat dan alleen miauwen. Om je kat beter te begrijpen, kun je zijn houding en postuur observeren. Vooral staartbewegingen zijn veelzeggend. Er zijn nog andere dingen die je kunnen helpen om de taal van je kat te begrijpen: de stand van zijn oren, zijn borstelige vacht, etc. Als je net een kitten hebt geadopteerd, is het aan te raden om goed te letten op de manier waarop hij communiceert tijdens zijn eerste jaar. Na een paar maanden observatie krijg je natuurlijk een goed idee van zijn taal.

Pharmapets biedt jou

Reacties