Profiteer nu van -5% op het volledige assortiment ! Actie geldig t.e.m. 16/05/24 |  Ontdek de voorwaarden ›

Bezig met laden...
Blog menu
13 mei 2021
Onderdeel van: Jouw kat, Gezondheid
Advies van onze dierenartsen
Onderdeel van: Jouw kat, Gezondheid

Hoe kunnen katten kleuren zien ?

Katten- en hondenbezitters denken vaak ten onrechte dat onze dierenvrienden de wereld in zwart-wit zien. Dit is echter niet het geval! De kat is een jager en als zijn gezichtsvermogen niet zo goed is als dat van ons, is dat voldoende om hem zonder zorgen zijn prooi te laten vangen. Specialisten zeggen dat de kat een kleurenblind dier is dat alleen gele, groene en blauwe kleuren waarneemt.

Hoe kunnen katten kleuren zien ?

Hoe ziet een kat de wereld om zich heen?

Zien katten kleuren? Allereerst is het voor uw huisdier praktisch onmogelijk om rood en groen van elkaar te onderscheiden. De kat is echt kleurenblind en heeft een globale visie die als pastel kan worden omschreven. Rood en groen zien er dus dof uit en neigen meer naar lichtgeel. Dit is normaal omdat katten veel minder kegeltjes hebben dan mensen. Het zijn deze die ervoor zorgen dat het oog alle kleuren om ons heen kan zien. 

Hoe verschilt de visie van een kat met die van mensen?

Een kat ziet wazig.

Om het met het menselijke zicht te vergelijken: dat van een kat is vergelijkbaar met dat van een presbyope en bijziende man. Kortom: je kat ziet van dichtbij en op afstand niet zo goed! Om ervoor te zorgen dat hij je goed kan zien, plaats je jezelf dus op een afstand van 10 cm tot 1 meter, zodat hij beseft dat je zijn aandacht wilt trekken. Maar zelfs als de kat wazig ziet, blijft hij een echte jager en wordt hij zeker niet benadeeld door zijn zicht.

Visie noodzakelijk om te overleven.

Katten zijn zonder twijfel geboren roofdieren. Ze hebben altijd moeten leren jagen in het wild. En hoewel visie belangrijk is, is het niet het belangrijkste bezit van de kat. Hij maakt veel meer gebruik van zijn andere zintuigen, zoals gehoor en reuk, die extreem ontwikkeld zijn. Dit is de reden waarom de visie zich gedurende vele jaren van evolutie heeft aangepast om in teamverband met de andere zintuigen te werken.

Breder zicht aangepast aan bewegingen.

De kat heeft een gezichtsveld van 200 graden, terwijl dat van de mens 180 graden is. Bovendien heeft het dier een uitstekende verversingssnelheid van het netvlies, waardoor het zicht volledig is aangepast aan het opvangen van bewegende objecten. Voeg daarbij zijn vermogen om snel te rennen en je begrijpt nu waarom jouw huisdier een echte huiskamertijger is!

Een nyctalope-ras.

Het is geen legende, de kat ziet 's nachts zeer effectief omdat hij een nachtelijke en schemerige jager is. Het nachtzicht is zes tot acht keer beter dan dat van mensen. Lichtgevoelige receptoren, beter bekend als staafjes, bekleden het netvlies van jouw huisdier. Het vermogen om zijn pupillen veel wijder te openen, zorgt er dus voor dat hij meer lichtstralen binnenlaat en daardoor een bijna perfect nachtzicht krijgt.

Hoe kun je het zicht van jouw kat het beste beschermen?

Om jouw kat te beschermen en zijn gezondheid te garanderen, is het belangrijk om jaarlijks zijn gezichtsvermogen te laten controleren tijdens de veterinaire keuring. Tot slot, als je een afwijking in het gedrag van jouw huisdier opmerkt (hij struikelt en/of botst overal tegenaan) die mogelijk verband houdt met een achteruitgang van zijn gezichtsvermogen, aarzel dan niet om contact op te nemen met een specialist. Als je uitdroging of afzettingen in de ogen van jouw kat opmerkt, zorg dan dat je een klein reinigingsproduct voor zijn ogen aanschaft. Bepaalde voedingssupplementen helpen ook het optreden van oogziekten bij katten te voorkomen.

Samenvattend ziet een kat niet alle kleuren, maar alleen bepaalde kleurschakeringen. Zijn gezichtsscherpte is daarom vijf keer zwakker dan die van ons en hij is alleen gevoelig voor de golflengten blauw, geel en groen: de kat is een dichromatisch dier. Om goed te leven hoeft deze laatste niet een groot scala aan kleuren te visualiseren, omdat zijn andere zintuigen het overnemen!

Pharmapets biedt jou

Reacties