Bezig met laden...
Blog menu
16 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Hoe zorg je voor een kitten dat door zijn moeder is achtergelaten ?

Een kitten dat door zijn moeder is achtergelaten, is erg kwetsbaar en heeft aandachtige zorg nodig. Ons advies is om een nauwkeurige routine aan te nemen die in haar vitale behoeften voorziet. We raden aan om het kitten 4 tot 6 keer per dag te voeden met een flesje kittenmelk. Je moet ook de plaats van de moeder innemen en twee essentiële dingen doen: het kitten verzorgen en warm houden, vooral in de eerste paar weken.

Hoe zorg je voor een kitten dat door zijn moeder is achtergelaten ?

Hoe moet ik een kitten voeden dat door zijn moeder is achtergelaten?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn koemelk en zuigelingenvoeding niet geschikt voor kittens. We raden aan om kittenvoeding te kopen, evenals een flesje en een speen. De dosering kan variëren afhankelijk van het product: raadpleeg de verpakking om de melk te bereiden. We raden aan om je kitten 4 tot 6 flesjes per dag te geven. Je kitten kan worden gespeend als ze 4 weken oud is. Voor haar welzijn is het raadzaam om de speenperiode te spreiden over de volgende 4 weken. Je kunt advies vragen aan een dierenarts, die je kan helpen bij het bepalen van de meest geschikte frequentie voor flesvoeding en je kan adviseren over hoe je de overgang naar vast kittenvoer kunt beheren.

Zorgen voor een kitten dat door zijn moeder is achtergelaten.

Hoe geef je een kitten dat door zijn moeder is achtergelaten flesvoeding?

Om de gezondheid van een kitten te beschermen, is het aan te raden om gesteriliseerd materiaal te gebruiken. De eerste voeding is vaak een delicaat moment. Als het kitten de eerste voeding weigert, kun je het lokken door het met een lepeltje een paar druppels melk te geven: het zal de speen gemakkelijker accepteren. Spijsverteringsproblemen zijn gevaarlijk voor kittens: ze kunnen leiden tot diarree of vergiftiging. Om de risico's te beperken, kun je het buikje het beste 1 tot 2 minuten zachtjes masseren. Dit helpt bij de spijsvertering.

Hoe verzorg ik een kitten dat door zijn moeder is achtergelaten?

Tijdens hun eerste levensweken zijn kittens kwetsbaar: parasieten en ziekten kunnen hun leven in gevaar brengen. Ze zijn echter niet in staat om zichzelf te wassen of een kattenbak te gebruiken, en normaal gesproken is het hun moeder die ze verschoont. Een kitten dat door zijn moeder is achtergelaten, moet je dus zelf verzorgen. Het is aan te raden om haar elke dag te wassen met een vochtige doek. Besteed vooral aandacht aan de anusstreek, zodat de behoeften van het kitten perfect schoon zijn. Rond de leeftijd van 12 weken kun je jouw kitten laten wennen aan het gebruik van een kattenbak.

Waarom moet je een kitten opwarmen?

De eerste vier weken van het leven van een kitten, wanneer het door zijn moeder is achtergelaten, zijn een delicate periode, omdat het op deze leeftijd nog moeite heeft om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. Hun lichaamstemperatuur is slechts 35,5°C, terwijl die van een volwassen kat tussen 38 en 39°C ligt. Een kitten dat niet tegen zijn moeder aan kan kruipen, kan dus een kou-gerelateerde ziekte oplopen. Alleen al het feit dat haar lichaamstemperatuur te laag wordt, kan levensbedreigend zijn. Het is daarom aan te raden om je kitten in een warme, tochtvrije kamer te plaatsen, in een mand met handdoeken. Wees voorzichtig met water: het is niet aan te raden om je kat een bakje te geven waarin ze kan morsen, waardoor ze het risico loopt op temperatuurdaling. Het is ook aan te raden om het kitten dicht bij je te houden, het liefst 2 tot 3 uur per dag, om het wat menselijke warmte te geven.

Medische zorg voor een kitten dat door zijn moeder is achtergelaten.

Een kitten dat door zijn moeder is achtergelaten, is erg kwetsbaar, vooral als het op straat of in het wild is gevonden en je niet weet hoe oud het is of hoe lang het aan zijn lot is overgelaten. In zulke gevallen hebben ze vaak medische hulp nodig. Het is daarom raadzaam om het kitten zo snel mogelijk naar een dierenarts te brengen, die de gezondheidstoestand kan controleren en de leeftijd kan bepalen. Tussen de leeftijd van 4 en 6 weken is een tweede bezoek nodig om je kitten te vaccineren.

Pharmapets biedt jou

Reacties