Profiteer nu van -5% op het volledige assortiment ! Actie geldig t.e.m. 16/05/24 |  Ontdek de voorwaarden ›

Bezig met laden...
Blog menu
20 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Kan mijn kat schurft krijgen ?

Schurft bij katten is een huidziekte die wordt veroorzaakt door mijten. Om je kat te behandelen, moet je een dierenarts raadplegen, want de behandeling is complex: scheren, lotions aanbrengen, injecties, desinfectie van de omgeving van het dier en isolatie om te voorkomen dat je kat andere dieren besmet.

Schurft bij katten.

Wat is lichaamschurft voor je kat?

Naast schurft aan het oor, die heel specifiek en gemakkelijk te behandelen is, staan katten bloot aan verschillende soorten schurft, ook wel 'schurft aan het lichaam' genoemd. Deze vallen uiteen in twee categorieën: sarcoptische schurft en notoedrische schurft. Sarcoptische schurft komt vaker voor bij honden dan bij katten, die uitzonderlijk vaak worden getroffen. Schurft komt daarentegen veel vaker voor bij katten. Schurft is een huidaandoening veroorzaakt door mijten. Ze veroorzaken ernstige jeuk, wat leidt tot hevig krabben en massale haaruitval.

Hoewel het nog steeds relatief zeldzame ziekten zijn, is schurft erg gevaarlijk voor je kat, zowel vanwege de laesies die het veroorzaakt als vanwege de complicaties voor de algemene conditie van het dier. Als ze onbehandeld blijven, kunnen ze zelfs tot de dood leiden.

Spot de symptomen van schurft bij je kat en kies voor de juiste behandeling.

Ontdek de symptomen van schurft bij katten.

De al genoemde jeuk komt voor op verschillende delen van het lichaam van het dier, afhankelijk van het type schurft: op de oorschelpen, aan de buitenkant van de ellebogen, op de borstkas en buik, maar ook over de hele kop en nek. Als je goed kijkt, zie je puistjes, korstjes, grijsroze vlekken (lichenificatie) of donkere vlekken (hyperpigmentatie).

Snel een diagnose stellen.

Naast het opsporen van de hierboven beschreven symptomen, wordt de diagnose schurft gesteld door het nemen van huidmonsters (schrapen van de huid) om de parasieten (of sporen daarvan: eitjes, uitwerpselen) onder een microscoop te bekijken. Als de resultaten geen uitsluitsel geven, kan ook een serologische test worden uitgevoerd om de diagnose te bevestigen.

Behandeling voor lichaamsschurft starten.

Behandelingen voor lichaamsschurft zijn vaak complex en vereisen een breed scala aan behandelingen: scheren, aanbrengen van lotions, injecties, volledige ontsmetting van de omgeving van het dier en totale isolatie.

Is schurft op het lichaam van je kat besmettelijk voor mensen?

Sarcoptische schurft is ook zeer besmettelijk bij mensen... Maar maak je geen zorgen: bij mensen blijft de besmetting beperkt tot gebieden die in contact zijn geweest met het geparasiteerde dier en de ziekte sterft snel vanzelf uit.

Reacties