Bezig met laden...
Blog menu
16 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Melktanden bij katten: hoe verzorg je ze ?

Kittens hebben, net als mensenbaby's, in de eerste weken van hun leven melktanden, die daarna plaatsmaken voor blijvende tanden. Tanden, vooral melktanden, zijn kwetsbaar. Voor de algehele gezondheid van je huisdier moeten ze goed worden verzorgd. Ons advies voor het behoud van het melkgebit en het toekomstige gebit van je kat: een aangepast dieet en regelmatige gebitsverzorging.

Melktanden bij katten: hoe verzorg je ze ?

Wat moet ik mijn kitten te eten geven?

De eerste melktanden van een kitten beginnen te komen als hij 3 weken oud is, eerst de snijtanden en hoektanden, dan de premolaren rond zijn 5e week. Het is ook rond deze leeftijd dat kittens hun voeding beginnen te diversifiëren en vaste voeding gaan eten. Het wordt sterk aangeraden om kittenvoer te geven dat geschikt is voor haar leeftijd en gebit. De kat krijgt dan zijn eerste permanente tanden rond zijn 11e week, en vervangt geleidelijk al zijn melktanden tot hij 6 maanden oud is. Katten groeien tot ze 12 tot 24 maanden oud zijn, afhankelijk van het ras. Je kunt hem dus kittenvoer geven tot hij klaar is met groeien.

Brokken worden vaak aanbevolen door dierenartsen. Dankzij hun knapperige, licht schurende textuur helpen ze op natuurlijke wijze de mondhygiëne in stand te houden door de vorming van tandplak op de melktanden van de kat te vertragen. Als de kitten kiespijn heeft wanneer zijn melktanden uitvallen, zal hij de voorkeur geven aan de zachtere textuur van de paté. Over het algemeen worden katten steeds moe van hetzelfde voedsel. Het is beter om hun voeding af te wisselen, door ze brokjes als basis te geven en verschillende soorten paté als supplement. Er is genoeg keuze om aan de smaak van je kat te voldoen, terwijl je toch voor voeding van goede kwaliteit kiest.

Hoe verzorg ik het melkgebit van mijn kat?

Mijn kitten kauwt op alles, is dit normaal?

Kittens kunnen de behoefte hebben om te kauwen omdat hun melktanden hun blijvende tanden vervangen. Geef kattenspeeltjes waar jouw kat zonder risico op kan kauwen om te voorkomen dat hij kleine stukjes inslikt tijdens het kauwen.

Hoe maak ik het melkgebit van mijn kat schoon?

Het melkgebit van je kat moet regelmatig worden gereinigd. Als ze niet worden gereinigd, zal tandplak zich ophopen en uiteindelijk leiden tot gingivitis en het loskomen van de tanden. Er is dan maar één oplossing om het uitvallen van de tanden te voorkomen: scaling onder narcose. In het algemeen houden katten er niet van om vastgepakt te worden. Het is dus raadzaam om heel vroeg te beginnen om je kitten te laten wennen aan tandenpoetsen. Laat haar in de eerste paar weken geleidelijk wennen aan poetsen door een klein kompres van water gedrenkt in zuiveringszout op haar melktanden aan te brengen. Gebruik daarna producten voor mondhygiëne. Ze zijn er in verschillende vormen (tandpasta, poeder of vloeibaar). Deze producten zijn speciaal ontworpen om geschikt te zijn voor dieren en zijn erg smakelijk.

Waarom een dierenarts raadplegen in verband met melktanden?

Kittens zijn kleine, groeiende dieren; hun ontwikkeling, en vooral die van hun tanden, moet zorgvuldig in de gaten worden gehouden. Aarzel niet om jouw dierenarts te raadplegen als je merkt dat een van de melktanden van jouw kat nog niet is doorgebroken. Vergeet niet om je kat zijn eerste vaccinatie te geven tussen de 6 en 8 weken oud, gevolgd door een booster een maand later. Een goede gelegenheid voor een check-up!

Waarom het melkgebit van je kat verzorgen?

De verzorging van het melkgebit van je kat betekent dat je een leven lang verzekerd bent van een goede gezondheid van je huisdier. Een sterk en mooi gebit is essentieel om je kat goed te laten eten en in topconditie te houden. Bovendien zijn gingivitis en loszittende tanden zeer pijnlijke aandoeningen die niet alleen de eetlust, maar ook het moreel van je huisdier aantasten. Als je ook maar de minste twijfel hebt over het gebit van je kat, aarzel dan niet om je dierenarts te raadplegen. Hij zal ingrijpen en je het advies geven dat het beste past bij de behoeften van je kat.

Pharmapets biedt jou

Reacties