Profiteer nu van -5% op het volledige assortiment ! Actie geldig t.e.m. 16/05/24 |  Ontdek de voorwaarden ›

Bezig met laden...
Blog menu
14 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Mijn kat heeft chronisch nierfalen, wat kan ik doen ?

Chronisch nierfalen komt vooral voor bij oudere katten. Het kan worden veroorzaakt door vier ziekten: nierinfectie of pyelonefritis, nierschade, herhaalde plasproblemen of nierkanker. Er zijn verschillende behandelingen voor nierfalen bij katten: een aangepast dieet met weinig eiwitten en fosfor, medische behandeling of rehydratie via een infuus in de ernstigste gevallen.

Mijn kat heeft chronisch nierfalen, wat kan ik doen ?

Wat is chronisch nierfalen voor jouw kat?

Nierfalen" treedt op wanneer de nier niet meer al zijn functies naar behoren vervult, d.w.z. het bloed ontgiften door de door het lichaam geproduceerde gifstoffen (afvalstoffen) eruit te filteren. Er zijn twee vormen van nierfalen: acuut, dat plotseling optreedt ongeacht de leeftijd van de kat, en chronisch, dat overeenkomt met een progressieve vernietiging van de nier en vaak voorkomt bij dieren ouder dan acht jaar.

Ongeacht het geval van nierfalen (chronisch of acuut), bepaalt de snelheid waarmee een geschikte behandeling wordt ingezet het herstel en zelfs de overleving van de kat. Want als de nieren van de kat te ver beschadigd zijn, vergiftigt het dier zichzelf en kan het niet meer gered worden.

Ontdek de symptomen van chronisch nierfalen en behandel je kat dienovereenkomstig.

Meer informatie.

Er zijn vier belangrijke oorzaken van chronisch nierfalen bij katten: pyelonefritis (nierinfectie), nierschade, herhaalde plasproblemen en nierkanker.

De symptomen herkennen.

Bij een kat die lijdt aan chronisch nierfalen zijn de symptomen spectaculair genoeg om je aandacht te trekken: polyurie (je kat plast meer dan normaal), polydipsie (je kat drinkt meer dan normaal), braken, diarree, vermoeidheid, verlies van eetlust, gewichtsverlies, uitdroging en mondzweren. Op het gebied van bloedonderzoek resulteert nierfalen in een afname van rode bloedcellen, wat overeenkomt met bloedarmoede.

Raadpleeg jouw dierenarts.

Een eerste grondig onderzoek van het dier geeft de dierenarts de kans om te bevestigen dat er sprake is van nierfalen. Aan de hand van een bloedonderzoek kan hij dan de staat van de nierfuncties controleren, waarbij hij zich baseert op het ureum- en creatininegehalte (een stijging hiervan bevestigt de aanwezigheid van een nierprobleem). Indien nodig kan de dierenarts tests uitvoeren om de diagnose te verfijnen: urineonderzoek, röntgenfoto's, echografie, enz.

Jouw kat behandelen.

De gekozen behandeling hangt natuurlijk af van de ernst van de symptomen. In de meeste gevallen volstaat een aangepast dieet met weinig eiwitten en fosfor. Deze verandering van dieet is niet erg beperkend voor jou, omdat er voeding bestaat die speciaal is bereid voor katten met nierfalen. Daarnaast kan je dierenarts een medicijnenkuur voorschrijven.

In de ernstigste gevallen (en tijdens crises) kan het nodig zijn om je huisdier een infuus te geven om het te rehydrateren en een deel van de gifstoffen in het bloed te elimineren. Zelfs met chronische insufficiëntie kan je kat nog jaren leven, mits je een zeer strikt dieet aanhoudt.

Anticipeer op chronisch nierfalen door jouw kat te laten controleren.

Het gevaar van chronische nierinsufficiëntie schuilt ook in de manier waarop de aandoening zich ontwikkelt... De vernietiging van de nier verloopt heel geleidelijk en is vaak heel moeilijk op te sporen: het functionele deel van de nier slaagt er namelijk nog enige tijd in om de tekortkomingen van het beschadigde deel te compenseren, waardoor de eerste symptomen worden gemaskeerd. Pas als een groot deel van de nier is vernietigd, worden de eerste tekenen van de ziekte duidelijk.

Het is dus een goed idee om vooruit te plannen voor de chronische nierproblemen van je kat. Vraag je dierenarts om regelmatig bloedonderzoek te doen zodra je kat 8 jaar wordt. Dit is de enige manier om het begin van nierfalen te ontdekken.

Pharmapets biedt jou

Reacties