Bezig met laden...
Blog menu
20 september 2023
Advies van onze dierenartsen

Mijn kat werd gebeten, hoe verzorg ik de wonde?

Bijtwonden komen regelmatig voor bij buitenkatten, en zelfs bij je binnenkat is het mogelijk. De wonde kan je best zo snel mogelijk verzorgen en door een dierenarts laten nakijken. Nadien is het belangrijk dat je hem zelf proper houdt en dagelijks verzorgt.

Mijn kat werd gebeten, hoe verzorg ik de wonde?

Valerie, onze dierenarts bij PharmaPets, geeft elke week een inkijk tijdens haar consultatie.

“Yoshi is thuisgekomen met een gapende wonde in zijn been. Hij zal gevochten hebben, vermoedt zijn baasje. Ik laat hen met spoed op consultatie komen…”

Yoshi

Op consultatie: voor een open wonde.

Yoshi is inderdaad goed toegetakeld door een andere kat. Naast de grote wonde heeft hij nog verschillende oppervlakkige wondjes. Zijn hele lichaam wordt grondig nagekeken zodat we geen wondjes missen.

Diagnose: bijtwonde.

Op basis van het onderzoek is duidelijk dat Yoshi een bijtwonde heeft. Het is goed dat zijn baasje snel gehandeld heeft, een gapende wonde moet zo snel mogelijk gehecht worden. Ook de kleine wondjes moeten grondig verzorgd worden om ontstekingen te vermijden.

Weetje.

Zo’n gapende wonde kan ook je binnenkat overkomen, namelijk bij een hotspot. Dit is een rode plek op de huid waar je kat maar aan blijft krabben en bijten. De wonde is meestal rood, warm en kan gaan etteren.

Behandeling: van een bijtwonde.

Yoshi’s wonde wordt schoongemaakt zodat deze meteen gehecht kan worden. Ook de kleinere wonden worden schoongemaakt en ontsmet. Nadien gaat er een verzachtende zalf en verband over. Om Yoshi’s huid van binnenuit te herstellen krijgt hij een kuur Dermoscent Cicafolia . Het is aan te raden dat Yoshi een tijdje in huis blijft.

Het effect. 

Na twee weken is de wonde weer mooi dichtgegroeid, en kan Yoshi voorzichtig weer de tuin in.

3 Tips voor het verzorgen van een bijtwonde:

Consulteer ook altijd je dierenarts als je kat een diepe wonde heeft. Gebruik deze stappen voor eerste hulp en nazorg.

Maak de wonde schoon een haarvrij.

Allereerst is het nodig om de haren rond de wonde uit te kammen en eventueel weg te scheren. Gebruik hiervoor een goed tondeuse. Nadien maak je de wonde schoon met water en een kompres. Je kan de wonde ontsmetten met wat je in huis hebt zoals bijvoorbeeld isobetadine, of gebruik Clorexyderm spray .

Gebruik een huisdiervriendelijke zalf.

Honingzalf zoals deze van honeyderm , is heel geschikt voor wondzorg bij je kat. De zalf werkt verzachtend, helend, en honing heeft ook een antibacteriële werking.

Hou je kat tijdelijk binnen.

Het is heel belangrijk dat je kat tijdelijk niet buiten komt. Buiten kan de wonde terug opengaan zonder dat je het meteen weet. Ook kan je kat ruzie krijgen met een andere kat en de wonde erger maken. Zorg dat je kat comfortabel binnen kan blijven, en hou oog op de wonde. Voorzie eventueel een extra mandje .

Puur wetenschappelijk.

In de mond van je kat, en dus ook andere katten, zitten enorm veel bacteriën. Wanneer je kat een bijtwonde heeft, is deze dus per definitie geïnfecteerd. De kans op ontsteking of zelfs een absces is groot als de wonde niet snel schoongemaakt en verzorgd wordt. Diepe en grote bijtwonden moeten binnen enkele uren gehecht worden. Pas op: zelfs als bijvoorbeeld maar twee tandjes in de huid hebben gezeten, kan onderliggende schade groot zijn. Verzorg dus altijd direct, en hou je kat in de gaten. Bij afwijkend gedrag en ziektesymptomen ga je best meteen naar de dierenarts.

Reacties