Bezig met laden...
Blog menu
27 juli 2023
Advies van onze dierenartsen

Moet ik mijn kat graanvrije voeding geven?

Mijn advies is je kat niet zomaar een graanvrije voeding te geven. Je kiest een voeding op basis van de noden van je kat. Deze moet niet specifiek graanvrij zijn, al bestaan er zeker ook kwalitatieve graanvrije opties.

Moet ik mijn kat graanvrije voeding geven?

Valerie, onze dierenarts bij PharmaPets, geeft elke week een inkijk tijdens haar consultatie.

"Katy heeft erg veel jeuk met huidletsels tot gevolg. Haar baasje begrijpt het niet, graanvrije voeding zou beter zijn volgens de wetenschap…"

Op consultatie: over graanvrij/glutenvrij hondenvoer.

Katy is een prachtige jonge siamees. Ze komt op consultatie omwille van rode plekken op de huid. Haar baasje is er zeker van dat het niet aan het hondenvoer ligt omdat ze graanvrije voeding koopt. De oorzaak van de jeuk wordt grondig onderzocht.

Diagnose: voedselallergie.

Katy heeft geen vlooien en er zijn geen omgevingsinvloeden. Haar huidletsels wijzen op een voedselovergevoeligheid. Het baasje kan in dit geval kiezen om Katy te laten testen, of een hypoallergene voeding uitproberen. Veel honden zijn bij het veranderen naar een hypoallergene voeding al geholpen.

Behandeling: medicatie en aangepast voer.

Het is belangrijk om in eerste instantie de jeuk te stoppen. Katy krijgt medicatie en haar huid wordt verzorgd met een Douxo Calm Mousse . Deze mousse helpt de geïrriteerde huid te verzachten. De voeding die het baasje van Katy uitprobeert is Royal Canin Hypoallergenic .

Het effect. 

De daaropvolgende weken zijn rustig voor Katy: dankzij de behandeling stopt de jeuk en door de nieuwe voeding blijft ze jeukvrij.

In sommige gevallen is het nodig om uit te zoeken aan welk bestanddeel je kat allergisch is. Bij een overgevoeligheid volstaat het meestal om op een hypoallergene voeding over te stappen. Eventueel moet je meer dan één voeding uitproberen. Als je 100% zekerheid wil, is een uitgebreide test nodig, maar deze zijn helaas niet goedkoop.

3 Tips voordat je kiest voor graanvrije kattenvoer:

Kies kwaliteit.

Er is uitstekende voeding met granen net als er ook kwalitatieve graanvrije voeding bestaat. Het belangrijkste is een voeding te kiezen die aansluit bij de noden van je kat. Is je kat goed met een graanvrije voeding, en is de voeding van kwaliteit, geef deze dan gerust verder. Heeft je kat een andere voeding nodig, aarzel dan niet om op onderzoek te gaan in voeding met granen.

Graanvrij en glutenvrij zijn niet hetzelfde.

Voeding die graanvrij is bevat volledig geen graanproducten. Deze worden over het algemeen vervangen door aardappel of erwt. Glutenvrije voeding kan wel granen bevatten, maar dan glutenvrije granen. Een goed voorbeeld van kwalitatieve glutenvrije voeding is deze van Calibra . De meeste katten zijn echter niet allergisch aan gluten, maar aan dierlijke eiwitten.

Vraag raad bij een expert.

Twijfel je wat het beste is voor je kat? Let dan op met de info die je op het internet vindt. Er wordt namelijk veel foute informatie verspreid, en zelfs wetenschappers zijn het er niet over eens. Zoek je info dus op basis van wetenschappelijke artikelen of bij je dierenarts.

Puur wetenschappelijk.

Vanuit wetenschappelijk oogpunt is graanvrij kattenvoer onderwerp geweest van diverse studies en onderzoeken. Het is echter belangrijk op te merken dat wetenschappelijke kennis voortdurend evolueert en dat sommige informatie mogelijk beperkt is of openstaat voor interpretatie. Er is voorlopig nog geen sluitend bewijs ten voordele van graanvrije voeding, nog is het duidelijk of het slecht is voor de gezondheid van je kat.

Reacties