Profiteer nu van -5% op het volledige assortiment ! Actie geldig t.e.m. 16/05/24 |  Ontdek de voorwaarden ›

Bezig met laden...
Blog menu
13 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Waarom kneedt mijn kat met haar poten ?

Het kneedgedrag van een kat kan op verschillende manieren verklaard worden. De meest voorkomende reden is dat hij zijn welzijn uitdrukt of geruststelling zoekt tijdens een stressvolle fase. Een kat kan dit gebaar ook maken om zijn territorium af te bakenen, of gewoon om jouw aandacht te trekken. Een kat die te heftig kneedt, kan voor overlast in huis zorgen. De oplossing is om hem krabpalen aan te bieden.

Waarom kneedt mijn kat met haar poten ?

Waarom kneedt mijn kat met zijn voorpoten?

Een knedende kat reproduceert een van de allereerste gebaren die hij heeft geleerd. Zodra het katje geboren is, kneedt het kitten instinctief de uiers van zijn moeder: dit gebaar bevordert de melkstroom en kan zo gemakkelijker eten. Meestal gaat deze actie gepaard met tekenen van welzijn. Het is gebruikelijk om een ​​kitten zijn ogen te zien sluiten en spinnen terwijl hij aan het kneden is om te voeden.

Eenmaal volwassen is het gebruikelijk dat katten dit gedrag reproduceren, zowel bij hun baasjes als bij hun bezittingen: mand, deken, enz. Hoewel dit gebaar volkomen normaal is, is het soms onaangenaam, omdat de kat die kneedt de neiging heeft zich te verwonden met zijn klauwen. Dit kan zowel kleine verwondingen als lichte schade veroorzaken. Als het onmogelijk is om te voorkomen dat een kat gaat kneden, is het mogelijk om het te kanaliseren om deze ongemakken te voorkomen.

Hoe interpreteer je het gedrag van een kat die kneedt?

De uiting van welzijn of stress?

Een kat die kneedt reproduceert een oergebaar, dat teruggaat tot het contact met zijn moeder. Wanneer hij op je schoot kruipt en je dijen kneedt, drukt een kat zijn genegenheid en welzijn uit. In dit geval reproduceert hij precies de houding die hij aannam toen hij een kitten was, spinnend met samengeknepen of gesloten ogen. De kat die kneedt, kan ook geruststelling zoeken in een stressvolle situatie. Dit gedrag zien we soms tijdens vakanties of een verhuizing, wanneer een kat een nieuwe omgeving ontdekt. Antistressproducten voor katten kunnen hem dan helpen kalmeren.

Territoriale markering.

Katten staan bekend als territoriale dieren. Ze laten potentiële concurrenten graag weten dat plekken en voorwerpen van hen zijn: daarom wrijven ze regelmatig tegen muren en meubels. Op die manier geven ze feromonen af die andere katachtigen vertellen dat de plek van hen is. Katten hebben ook klieren tussen hun voetkussentjes. Het kneden van een bank of tapijt is dus een uitstekende manier om zijn territorium verder af te bakenen!

Is het gedrag van een knedende kat normaal?

Kneden is absoluut normaal gedrag voor een kat, zolang het in overeenstemming is met zijn gewoontes. Sommige katachtigen hebben de gewoonte om dit regelmatig te doen, terwijl anderen het heel zelden doen. Naarmate ze ouder worden, stoppen sommige katten zelfs helemaal met kneden. Aan de andere kant, als een kat die zelden kneedt dit vaak en als een bezetene begint te doen, kun je het beste advies vragen aan een gedragsdeskundige dierenarts.

Kun je een kat laten stoppen met kneden?

Een kat die kneedt, handelt instinctief en het is heel moeilijk om hem van deze gewoonte af te brengen. Het is des te moeilijker omdat je kat niet zal begrijpen waarom hij zijn welzijn niet mag uiten. Het is dus niet aan te raden om de 'harde' manier te gebruiken, zoals hem met water besproeien om hem te berispen.

Om verwondingen en kleine beschadigingen te voorkomen.

Een kat die kneedt, veroorzaakt alleen ongemak als zijn klauwen te scherp zijn. Dit is vaak het geval bij katten die in appartementen wonen. Om de schade te beperken kun je daarom de punten van de klauwen van jouw huisdier afknippen. Krabpalen zijn ook bijzonder handig om de klauwen van de kat af te stompen: overweeg dus om er thuis een of twee te plaatsen.

Onze dierenarts biedt jou

  1. Zylkene Voedingssupplement Honden En Katten 75mg 30 tabletten
    Zylkene
    Zylkene Voedingssupplement Honden En Katten 75mg 30 tabletten

    Voedingssupplement met kalmerende werking voor katten en kleine honden om toe te dienen in stress-situaties zoals reizen, vuurwerk, ...

    Lees verder
    1649
    Niet beschikbaar
  2. Bf Petfood Relax Tabletten Hond/kat 100st.
    Biofood
    Bf Petfood Relax Tabletten Hond/kat 100st.

    Relax gistsnoepjes hebben een kalmerende en rustgevende werking bij: vuurwerk, onweer en stress.

    Lees verder
    Speciale prijs 374
    Normale prijs 394
    Promo: 5% korting
    Direct leverbaar
Reacties