Bezig met laden...
Blog menu
13 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Waarom ligt mijn kat op de grond?

Zeker, katten slapen veel maar tijdens hun wakkere perioden zijn het echter actieve dieren. Daarom zou elke verandering in houding u moeten waarschuwen: een kat die op de grond blijft liggen, is een kat die het niet goed doet! Bij twijfel kunt u altijd naar uw dierenarts gaan. Deze gedragsverandering is zijn manier om aan te geven dat hij zich slecht voelt.

Waarom ligt mijn kat op de grond?

Hoe gedraagt een kat zich die apathisch is?

Een apathische kat is een kat die overweldigd en zwak lijkt: ze verkeert in een staat van lichamelijke of geestelijke neerslachtigheid, blijft in een hoek zitten zonder te bewegen en weigert te eten of drinken. Vaak verstoppen zieke katten zich om in alle rust te lijden en komen pas tevoorschijn als ze daartoe gedwongen worden. Daarom is het belangrijk om je kat in de gaten te houden als ze de neiging heeft om te verdwijnen.

Een apathische kat: waar je op moet letten

Je kat eet niet meerque faire face à un chat prostré

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een kat haar eten weigert. Katten houden er bijvoorbeeld niet van om uit een vuile voedingsbak te eten of op lawaaierige plaatsen. Bovendien kan het zijn dat als je kat naar buiten gaat, ze zelf iets heeft gevonden om te eten. Als je kat dus een maaltijd overslaat, hoef je je geen zorgen te maken. Maar als een normaal gesproken gulzige kat gedurende een langere periode niet meer geïnteresseerd is in zijn favoriete voeding , kan er iets aan de hand zijn.

Je kat verandert van uiterlijk of gedrag

Een apathische kat heeft vaak niet eens meer de energie om zichzelf te verzorgen. Als je merkt dat je kat een droge of vette vacht heeft en vies is kan ze ziek zijn. Ook een plotselinge gewichtstoename of gewichtsverlies kan duiden op een onderliggend probleem. Wees alert op veranderingen in het gedrag van je kat. Bijvoorbeeld, als een normaal gesproken praatgrage kat plotseling stil wordt, of als een normaal gesproken zachtaardige kat plotseling agressief wordt.

Een apathische kat of een ouder wordende kat?

Naarmate je kat ouder wordt, kan ze steeds moeilijker bewegen. Urineweginfecties en artritis komen vaker voor naarmate de tijd verstrijkt, en ze kunnen zeer pijnlijk zijn. Oudere katten ervaren ook een afname van hun gezichtsvermogen en gehoor, net zoals mensen dat doen.

Over het algemeen beginnen de eerste tekenen van ouderdom rond de leeftijd van zeven jaar en verergeren ze naarmate de kat twaalf jaar wordt. Het is dus normaal dat een kat geleidelijk minder actief wordt naarmate ze ouder wordt. Om haar op haar oude dag te helpen, kun je speciale vitamines geven die zijn afgestemd op haar behoeften.

Een apathische kat of een bange kat?

Katten houden niet van verandering. Als je een nieuwe kat in huis haalt of als je verhuist is het niet noodzakelijk zorgwekkend als ze zich een tijdje apathisch gedraagt. Echter, als ze weigert te eten en te drinken, let dan op tekenen van uitdroging en ondervoeding. De beste manier om een kat te helpen wennen aan haar nieuwe omgeving is haar rustig haar plek te laten vinden. Je kunt haar helpen door doeken met haar geur door het huis te verspreiden of de kamers geleidelijk aan open te stellen zodat ze zich niet verloren voelt.

Een apathische kat: wanneer naar de dierenarts gaan?

Een oudere kat moet vaker naar de dierenarts dan een jongere kat, omdat ze kwetsbaarder zijn. Na tien jaar is het raadzaam om minstens tweemaal per jaar een bezoek aan de dierenarts te brengen voor preventieve controles, aangezien katten niet veel klagen en sommige tekenen van ziekte onopgemerkt kunnen blijven. Ongeacht haar leeftijd, als je kat gedurende 48 uur weigert te eten en te drinken, moet je direct naar de dierenarts gaan.

Pharmapets biedt jou

Reacties