Bezig met laden...
Blog menu
13 mei 2021
Onderdeel van: Jouw kat, Gezondheid
Advies van onze dierenartsen
Onderdeel van: Jouw kat, Gezondheid

Waarvoor dienen de snorharen van katten ?

Het antwoord is simpel: bewegen! Een kat heeft zijn snorharen nodig om zijn omgeving correct te begrijpen. Zonder hen riskeert hij onhandig en onhandig te lopen. De snorharen van een kat zijn essentiële sensorische organen, die hem helpen beweging te detecteren, zelfs in het donker. De echte naam voor de snorharen van een kat is "vibrissae", en het is niet de enige die ze heeft: de rat, het paard of zelfs de zeehond hebben ze ook!

Waarvoor dienen de snorharen van katten ?

Hoeveel snorharen heeft een kat?

Het aantal snorharen bij een kat varieert van individu tot individu, maar er zijn over het algemeen tussen de 8 en 12 vibrissae aan elke kant van de snuit. Dit zijn haren die sterker en dikker zijn dan de rest van de vacht, eveneens samengesteld uit keratine. Het gebied waar de snorharen van de kat zich bevinden, is bijzonder rijk aan zenuwuiteinden, wat de extreme gevoeligheid van deze organen verklaart.

Een kat heeft niet alleen snorharen rond zijn neus, vibrissae zijn ook aanwezig boven zijn ogen en op de achterkant van zijn poten boven de kussentjes.

Hoe beweegt een kat met zijn snorharen?

De breedte van een doorgang meten

Dankzij de vibrissa's die op zijn lichaam zijn aangebracht, is de kat zich perfect bewust van zijn eigen breedte en kan hij bepalen of hij zich wel of niet door een nauwe doorgang kan wurmen. Zoals we weten hebben katten soms het verbazingwekkende vermogen om in kleine gaatjes te glippen!

Dit verklaart waarom de snorharen van een kat over het algemeen zo lang zijn: ze helpen hem zijn eigen lengte te meten!

Veranderingen in de lucht detecteren

Met hun snorharen kunnen katten variaties in de lucht om hen heen waarnemen. Zo kunnen ze de sterkte en richting van de wind bepalen: als ze op jacht zijn, verbergen ze hun geur door zich met hun gezicht naar de wind te richten. Dankzij hun trilharen zijn katten perfect in staat om 's nachts te jagen, omdat ze zich kunnen verplaatsen en hun prooi gemakkelijk kunnen vinden, zelfs in het donker. Daarom zijn ze zo goed in het vangen van hun speelgoed!

Ze gebruiken hun snorharen ook om sprongen te maken. De vibrissae voelen de wrijving van de lucht, zodat de kat de kracht die hij uitoefent op zijn sprong kan aanpassen. Op dezelfde manier is het dankzij zijn snorharen dat een kat - bijna - altijd op zijn pootjes zal landen: de vibrissae helpen hem te bepalen wanneer hij zich moet omdraaien om optimaal te landen.

Obstakels vermijden

De vibrissen van de kat rond zijn neus, boven zijn ogen en op de achterkant van zijn poten stellen hem in staat om obstakels in zijn omgeving te detecteren. Deze bijzondere opstelling voorkomt dat ze tegen dingen opbotsen! Het is ook de reden waarom katten 's nachts geen problemen hebben om zich te verplaatsen: ze vertrouwen net zo goed op hun sensorische sensoren als op hun ogen om vooruit te komen.

Wanneer een kat een prooi vindt, gebruikt hij zijn snorharen om deze nauwkeurig te lokaliseren. Hoewel katten een uitstekend nachtzicht hebben, laat dit overdag veel te wensen over. En vooral van dichtbij zien ze niet zo goed! Dankzij hun snorharen kunnen ze gemakkelijker een prooi vangen die zich vlak onder hun neus bevindt.

Zijn humeur aangeven

Om zich sereen in hun omgeving te kunnen ontwikkelen, moeten katten ook in staat zijn om hun emoties over te brengen op de mensen om hen heen, of dat nu hun baasjes of andere katten zijn.

Snorharen die naar voren zijn gestrekt zijn bijvoorbeeld een teken van stress bij je kat, terwijl ze tegen zijn wangen worden gedrukt als hij boos is. Een ontspannen kat laat zijn snorharen recht en losjes staan. Natuurlijk moet je ook het gedrag van de kat als geheel analyseren om zijn stemming te bepalen: de stand van zijn oren, zijn staart, zijn gegrom, enz.

Groeien de snorharen van een kat terug?

Een minuutje onoplettendheid en uw kind maakt van de gelegenheid gebruik om de huiskat nog eens een ‘snit’ te geven? Geen paniek, ook al duurt het even, de snorharen van de kat zullen uiteindelijk weer aangroeien. Maar omdat jouw kat het nodig heeft om zich te kunnen oriënteren en gemakkelijk te kunnen bewegen, loopt hij het risico een tijdje verdwaald te raken. Een beetje alsof je met je ogen dicht moet lopen!

Pharmapets biedt jou

Reacties