Profiteer nu van -5% op het volledige assortiment ! Actie geldig t.e.m. 16/05/24 |  Ontdek de voorwaarden ›

Bezig met laden...
Blog menu
15 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Wat is stomatitis bij katten ?

Stomatitis is een ontsteking in de bek die wordt veroorzaakt door bacteriën. De kat kan stoppen met eten door de pijn. De symptomen zijn onder andere bloedend tandvlees en pijn op de tong. Je kat kan zelfs zijn tanden verliezen. Dus hoe kun je stomatitis opsporen, verlichten en de oorsprong ervan begrijpen?

Wat is stomatitis bij katten ?

Hoe kan stomatitis bij katten worden behandeld?

Behandeling kost tijd en bestaat uit een combinatie van behandelingen, zoals antibiotica en ontstekingsremmers. Als antibiotica niet voldoende zijn, kan de dierenarts corticosteroïden voorschrijven. Hij kan ook een therapeutische laser gebruiken om het aantal bacteriën in de bek te verminderen. Helaas is deze behandeling pijnlijk en moet deze meerdere keren per week worden toegepast.

Lees meer over stomatitis bij katten.

Wat zijn de symptomen van stomatitis bij katten?

Je kat eet niet meer zoveel als vroeger, verliest gewicht en weigert droogvoer (brokjes). Hij verzorgt zichzelf minder vaak, wrijft over zijn gezicht en verstopt zich. De kat wordt agressief en overstuur. Hij gaapt niet meer. De binnenkant van zijn bek is geïrriteerd; je kunt roodheid zien. Je kat is moe. Als dit het geval is, let dan op tandplak, als het pijn doet als je kat zijn bek opent en als hij een slechte adem heeft. Als hij bovendien zijn tong naar buiten houdt om pijn aan te geven, dan heeft hij waarschijnlijk stomatitis.

Oorsprong van stomatitis.

Stomatitis kan worden veroorzaakt door genetica, een verstoord immuunsysteem, bacteriën of ernstigere ziekten. De dierenarts gaat over tot eliminatie om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Hij voert tests uit om een ziekte te identificeren, vaak een urinetest, terwijl hij het ongemak van je huisdier vermindert. Tot slot zal hij zijn gewicht stabiliseren met behulp van producten om zijn eetlust te stimuleren.

Als de oorzaak van de stomatitis bij jouw kat bacteriën zijn die zich in de mond verspreiden, produceren ze tandsteen. En net als bij mensen veroorzaakt dit tandverlies als het te lang aanwezig is.

Kan stomatitis bij katten een indicatie zijn van een ernstiger probleem?

Stomatitis kan optreden na een aanval van herpes, een veel voorkomende ziekte bij katten. Stomatitis kan ook ontstaan als gevolg van FCV (feline calicivirus). Deze ademhalingsziekte komt veel voor en is besmettelijk. In dit geval kan diergeneeskundige zorg de gezondheid van de kat verbeteren en, in minder dan de helft van de gevallen, genezen. Er moet rekening mee worden gehouden dat deze twee virussen worden bevorderd door kattenaids of leucose... In alle gevallen leidt een verslechterende gezondheid vaak tot hartfalen.

Bijwerkingen van diergeneeskundige behandelingen.

Bepaalde diergeneeskundige behandelingen kunnen leiden tot gewichtstoename, diarree en veranderingen in het gedrag van je kat. Zijn spieren verliezen volume en worden dunner. De kat eet onophoudelijk, wat lijkt op boulimia en resulteert in diarree. De kat kan aan suikerziekte of maagpijn lijden. Voorkomen is beter dan genezen. Om dit mondprobleem te voorkomen, kun je je kat het beste brokjes geven. Ze werken als een tandenborstel en verminderen tandsteen.

Genezingspercentage voor stomatitis bij katten.

In 5 tot 10% van de gevallen verdwijnt de pijn niet na behandeling, ongeacht de behandeling. De gezondheid van de kat verslechtert. In deze gevallen kan euthanasie nodig zijn.

In 60% van de gevallen treedt snel herstel op. Met andere woorden, de ziekte lost zichzelf binnen drie maanden op. Anders moet de kat een langdurige behandeling ondergaan, mogelijk levenslang.

Alles hangt af van de ernst van de stomatitis en de oorsprong ervan.

Pharmapets biedt jou

Reacties