Profiteer nu van -5% op het volledige assortiment ! Actie geldig t.e.m. 16/05/24 |  Ontdek de voorwaarden ›

Bezig met laden...
Blog menu
16 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Welk kattenluik moet ik kiezen ?

Met een kattenluik kan je huisdier naar believen je huis binnenkomen en verlaten. Dit type accessoire past perfect bij het karakter van de kat, een onafhankelijk dier dat zich graag naar believen verplaatst. Er zijn vele soorten kattenluiken op de markt, variërend van het traditionele kattenluik, een eenvoudig kattenluik, tot het aangesloten kattenluik dat de aanwezigheid van je huisdier detecteert.

Welk kattenluik moet ik kiezen ?

Hoe kies ik een kattenluik?

Stel jezelf de juiste vragen voordat je een kattenluik koopt. Wordt het kattenluik geïnstalleerd op een buitendeur of een binnendeur? Wat is het materiaal van je deur: hout, glas, aluminium, enz. De meeste moderne kattenluiken hebben verschillende standen: naar binnen, naar buiten of op slot. Dit betekent dat je het kattenluik kunt vergrendelen als je wilt dat je kat binnen blijft bij erg koud weer, hevige regenval, storm, enz.

Je moet ook rekening houden met het type mechanisme van het kattenluik. Bij het klassieke open-dicht-systeem hoeft je kat alleen maar tegen het luik te duwen. Een magnetisch kattenluik vereist dat je kat een magnetische sleutel aan zijn halsband heeft, terwijl een verbonden kattenluik vereist dat je huisdier gechipt is.

Wat zijn de verschillende soorten kattenluiken?

Traditionele kattenluiken.

Het traditionele kattenluik - ook wel handmatig kattenluik genoemd - is het meest eenvoudige model. De kat kan naar believen naar binnen en naar buiten door gewoon op het luik te duwen. Het enige wat je hoeft te doen, is het kattenluik installeren in een deur die naar buiten leidt. Verre van de systemen van vroeger, is het traditionele kattenluik gemoderniseerd en op de meeste modellen kun je het luik vergrendelen als je wilt dat je kat niet meer komt en gaat. Ideaal als je wilt dat je kat 's nachts binnen slaapt. Het grote nadeel van dit type kattenluik? Elke kat in de buurt kan ongevraagd je huis binnenkomen.

Magnetische kattenluiken.

Een magnetisch of elektromagnetisch kattenluik wordt geactiveerd door een magneet die je bijvoorbeeld aan de halsband van je kat bevestigt. Wanneer het dier het kattenluik nadert, gaat het automatisch open. Het magnetische kattenluik kan in een muur, deur of raam worden geïnstalleerd. Je huisdier zal misschien verbaasd zijn dat het luik opengaat zonder dat hij ertegen hoeft te duwen, maar hij zal snel wennen aan dit gemak, dat hem meer vrijheid geeft.

Kattenluiken met microchip.

Bij een microchip kattenluik moet jouw kat een identificatiechip of -tag dragen om het mechanisme te activeren. Wanneer het dier nadert, scant het kattenluik de chip of het label en gaat het luik open. Modellen op batterijen verdienen de voorkeur omdat ze gemakkelijk te installeren zijn. Op die manier hoef je geen elektriciteitskabels aan te leggen om het te installeren.

Aangesloten kattenluiken.

Het verbonden kattenluik is een geavanceerde versie van het slimme kattenluik. Het systeem dat de aanwezigheid van een kat detecteert, lijkt er sterk op. Maar je hebt ook een applicatie op je smartphone waarmee je het kattenluik op afstand kunt vergrendelen en ontgrendelen en waarmee je het komen en gaan van je kat kunt volgen. Je kunt zelfs uren van tevoren instellen wanneer je het kattenluik wilt vergrendelen. Met sommige aangesloten kattenluiken kun je de toegang delen met vrienden en familie die op je huisdier passen terwijl je weg bent.

Waar moet je het kattenluik plaatsen?

Zodra je het kattenluik hebt gekozen, moet je het plaatsen. Kies bij voorkeur een andere deur dan de hoofdingang: een garagedeur, raam, erker of openslaande deur zijn perfecte openingen voor een kattenluik. Je moet er ook rekening mee houden dat het installeren van een kattenluik energieverlies met zich meebrengt, zelfs als het accessoire goed geïsoleerd is. Je kunt het dus het beste installeren op een geïsoleerde deur op het zuiden.

Pharmapets biedt jou

Reacties