Profiteer nu van -5% op het volledige assortiment ! Actie geldig t.e.m. 16/05/24 |  Ontdek de voorwaarden ›

Bezig met laden...
Blog menu
15 mei 2021
Onderdeel van: Jouw kat, Kattenrassen
Advies van onze dierenartsen
Onderdeel van: Jouw kat, Kattenrassen

Welke langharige kat moet ik kiezen ?

Katten behoren tot de favoriete huisdieren. Dit geldt vooral voor langharige katten, die gewild zijn om hun elegante verschijning en glanzende vacht. Van langharige katten wordt gezegd dat ze ideaal zijn om in een flat te wonen, maar ze hebben ook een sterke persoonlijkheid en hebben veel verzorging nodig.

Welke langharige kat moet ik kiezen ?

Welk ras representeert het best de langharige kat?

De Turkse Angora is het bekendste ras, maar het is ook de voorouder van de langharige en halflangharige kattenfamilies. Het is ook een natuurlijk ras, wat betekent dat het niet door de mens is gemaakt. Aan de overkant van de Atlantische Oceaan is de Perzische kat ongetwijfeld de meest verspreide kat sinds hij massaal werd geïmporteerd in de 19e eeuw, net als de halflangharige Maine Coon, die zijn naam ontleent aan deze staat in het noordoosten van de Verenigde Staten.

Waarom een langharige kat adopteren?

Waar moet ik aan denken voordat ik voor het eerst een kat adopteer?

Een kat is een uitstekende stressabsorbeerder en een kanaal voor de energie van kinderen. Maar pas op, dit rustgevende huisdier is geen solitair dier dat je in een hoekje van het huis kunt laten zitten. Sommige rassen zijn zelfs heel actief en expressief, en de meeste hebben een essentiële behoefte om de aanwezigheid van een menselijke vriend in de buurt te voelen. Daarom moeten de criteria niet alleen esthetisch zijn. En als je voor een langharige kat kiest, leer dan eerst zijn karakter en behoeften te waarderen. Zorg ervoor dat jouw levensstijl overeenkomt met de zijne.

Is een langharige kat beter geschikt om in een flat te wonen?

Als je in een flat woont, kies dan voor een variëteit met een rustig temperament, zoals de Perzische. Ze zijn zachtaardig en gezellig en waarderen hun comfort, maar ook het gezelschap van kinderen. Houd er wel rekening mee dat de Perzische Chinchilla, herkenbaar aan zijn dichtgeknepen neus en ronde ogen, de neiging heeft om zwaarder te worden naarmate hij ouder wordt en vatbaar is voor hartaandoeningen: let dus goed op zijn evenwichtige voeding en weet dat er brokjes bestaan voor katten met hartproblemen. Angora past zich ook vrij goed aan binnenshuis aan. Hij is niettemin levendig, intelligent en heeft een hekel aan eenzaamheid, vandaar zijn bijnaam "hondenkat". Als je hem overdag alleen moet laten, geef hem dan iets om zich mee bezig te houden, een goed assortiment speeltjes en een krabpaal.

Is de langharige kat kieskeurig?

De temperamentvolle aard van de langharige kat bestaat alleen in sprookjes. Moeilijke katachtigen zijn diegenen aan wiens fysiologische en emotionele behoeften niet wordt voldaan. Onder de indrukwekkend grote katten is de Maine Coon, met een gewicht van bijna 12 kg, een aangeboren jager met een zachtaardig, evenwichtig karakter, zolang aan zijn bewegingsbehoeften wordt voldaan. Hetzelfde geldt voor de Siberische en Noorse kat. De Birmaan, of heilige kat van Birma, is van nature rustig, zeer aanhankelijk en trouw, maar ook verlegen, gevoelig en bang voor rumoerige omgevingen. Tot slot moet je weten dat er straatkatten zijn met halflang of zelfs lang haar. Ondanks hun reputatie dat ze gaan zwerven, zijn dit ongetwijfeld de makkelijkste katten om mee te leven.

Hebben langharige katten meer verzorging nodig?

Hun vacht verzorgen is een van de favoriete bezigheden van katten. Maar het is een feit dat de vacht van een langharige kat een extra belasting vormt voor de eigenaar, vooral als de kat de neiging heeft om tegen alles aan te schuren wat binnen zijn bereik ligt - stof, takjes, andere katten, enz. Voor alle rassen geldt dat je de vacht bijna elke dag moet borstelen, vooral als de kat in de rui is. Kies voor een metalen borstel: deze is zachter dan een kam en heeft het voordeel dat ze dode haren verwijdert en klitten voorkomt, en draagt bij aan de glans van de vacht. Werk voor het welzijn van je kat af met een rubberen massageborstel.

Hoeveel kost een langharige kat?

Als je een officieel geïdentificeerd kitten wilt, moet je bijdragen aan de kosten voor het opstellen van de documenten, plus de verkoopprijs van het dier, die afhangt van de stamboom, de zeldzaamheid van het ras, de morfologie, de vacht en de diensten van de fokker. Over het algemeen varieert de gemiddelde prijs van een authentiek kitten tussen €400 en €1.000. Je moet je er echter van bewust zijn dat de asielen tegenwoordig ook vol zitten met langharige katten: denk er eens over na, vooral omdat je in dit geval slechts een vast bedrag van ongeveer €200 betaalt!

Pharmapets biedt jou

Reacties