Bezig met laden...
Blog menu
15 november 2023
Advies van onze dierenartsen

Kan ik mijn kat veilig op pad laten gaan als het koud is?

Je kat kan tijdens koude dagen gerust naar buiten. Er zijn wel een aantal dingen die je kan doen om de veiligheid te verhogen en je viervoeter goed in de gaten te houden. Mijn advies is je kat te laten chippen als dat nog niet is gebeurd en haar extra beschermen door een adreskoker en of GPS tracker aan haar halsband te hangen. Bij vrieskou moet er een warm plekje buiten voorzien worden. Katten met een erg dunne vacht of een naaktkat hou je best binnen, of bescherm je extra bij het naar buiten gaan.

Kan ik mijn kat veilig op pad laten gaan als het koud is?

Valerie, onze dierenarts bij PharmaPets, geeft elke week een inkijk tijdens haar consultatie.

“Flits is een mooie rosse kater met kleine gezondheidsklachten. Gelukkig is zijn baasje bijzonder zorgzaam en helpt hem zoveel mogelijk. Ik deed deze week met haar een videoconsultatie over het gebruik van enkele supplementen.”

Poekie

Op consultatie:werken supplementen eigenlijk wel voor mijn kat?

Nina, het baasje van Flits, onderzocht wat ze nog meer kan doen voor Flits op het internet. Ze kwam daarbij verschillende supplementen tegen en wilde graag weten of deze effectief zouden helpen voor hem. Aangezien Marie voor Flits een abonnement heeft bij PharmaPets, kan ze genieten van gratis videoconsultaties.

Advies: let op de kwaliteit en maak een geïnformeerde keuze.

Nina is niet de enige die zich deze vraag stelt. Het is dan goed dat ze eerst even advies komt vragen, niet alle supplementen zijn namelijk even betrouwbaar. Daarom is het aan te raden dat ze voor Flits supplementen kiest die door dierenartsen werden ontwikkeld en goedgekeurd. Ik ga samen met haar na welke supplementen hem effectief extra kunnen ondersteunen en overloop het gebruik.

Voor welke problemen zijn er supplementen:

  • Pijnlijke gewrichten
  • Huid- en vachtproblemen of allergieën
  • Aandoeningen aan de urinewegen
  • Spijsverteringsproblemen
  • Angst & stress
  • Slechte adem, tandplak en gebitsaandoeningen
  • … (klik hier om naar alle supplementen te gaan)

Kies een supplement dat aansluit bij de behoeften van je kat.

Behandeling: volg de juiste dosering en gebruiksinstructies.

Voor een optimaal effect is het belangrijk dat je de instructies op de doos van het supplement goed opvolgt. Let daarbij ook op de dosering. De specifieke samenstelling van het supplement is altijd zo opgebouwd dat het extra ondersteuning biedt naast een eventuele behandeling. Als je kat nog geen probleem ondervindt werken ze preventief. Het is bijvoorbeeld zeker interessant om katten die aanleg hebben voor bepaalde gezondheidsproblemen extra ondersteuning te bieden met een supplement.

Het effect. 

Nina kan aan de slag met het advies en is heel tevreden over haar eerste videoconsultatie. Flits kan nu nog meer vertroeteld worden, meer wil ze ook niet voor haar trouwe metgezel.

3 Tips als je kat veel buiten is tijdens koude dagen:

Weet waar je viervoeter uithangt.

Een beetje bezorgt waar je kat uithangt tijdens de koude dagen? Grootste tip is om je kat te laten chippen bij de dierenarts, als dat nog niet is gebeurd. Op die manier kan ze altijd aan haar eigenaar worden gekoppeld wanneer ze verdwijnt en gevonden wordt. Beveilig haar extra met een adreskoker en/of een gps tracker . Een extra tip is een reflecterende halsband, zo is je kat in de donkere maanden beter zichtbaar voor bestuurders.

Geef een voeding met hoger energiegehalte.

Door de koude moet het lichaam van je kat harder werken. Dat kan je oplossen door een extraatje te geven, of door een voeding met hoger energiegehalte. Zeker voor katten die heel de tijd buiten doorbrengen, kan dat echt helpen. Zo kan je bijvoorbeeld Royal Canin Outdoor of een beetje natvoer bijgeven.

Geef je kat buiten en/of binnen een warm plekje.

Voorzie buiten zeker een warm en beschut plekje. Bijvoorbeeld met een kattenhuis waar je een mandje in zet. Zorg er natuurlijk voor dat het een makkelijk wasbaar mandje is. Om je kat goed op te laten warmen na een koude buitenwandeling of in haar beschutte plekje kan je een warmtekussen voorzien. Zorg ook dat er voldoende water ter beschikking is, en let extra op wanneer het vriest.

Puur wetenschappelijk.

Katten die het jaar rond naar buiten gaan, zullen automatisch een dichtere wintervacht aanmaken. Zij zijn dus extra beschermd als ze ’s winters buiten verblijven. Toch kan een kat met dikke vacht ook onderkoeld geraken. Bijvoorbeeld wanneer ze heel nat is. Dan gaan de haren plat liggen en is de isolatielaag weg. Zie je je kat dus helemaal nat voor de deur? Droog haar dan goed en laat haar liefst even opwarmen. Binnenkatten zullen minder makkelijk een heel dichte wintervacht aanmaken. De vachtverandering staat onder invloed van temperatuur en daglicht. Ze zijn dus niet volledig mee met de verandering van de seizoenen. Is je kat ziek, oud of juist nog een kitten? Hou haar dan liever binnen. Het warm houden van het lichaam vraagt teveel energie, een verzwakte kat kan dan snel gaan vermageren.  

Reacties