De 3 meest voorkomende urinewegproblemen bij de kat

25 maart 2021

Plast je kater/poes plots naast de kattenbak? Heeft hij moeite met plassen? Dan heeft hij mogelijks last van een urinewegprobleem. Urinewegproblemen kunnen jouw kat heel wat pijn en ongemak bezorgen. FLUTD ( Feline Lower Urinary Tract Disease) is de verzamelnaam voor aandoeningen van de lagere urinewegen (blaas, urineleiders en plasbuis) bij katten. Ze kunnen zich uiten op verschillende manieren en hebben verschillende oorzaken. Welke zijn nu de 3 meest voorkomende urinewegaandoeningen waar een kat kan aan lijden? Waarop moet je dan letten? En hoe kunnen we ze behandelen en vermijden in de toekomst?

1. FIC

Feline Idiopatische cystitis, afgekort FIC, is een blaasontsteking bij de kat waarvan geen oorzaak gekend is. Wat men wel weet, is dat stress een sleutelrol speelt. Andere factoren zoals overgewicht, voedingspatroon, te weinig beweging en castratie spelen ook een rol.

De klachten zijn: vaak plassen, kleine plasjes, naast de kattenbak plassen, pijnlijk plassen, en zitten persen. Het positieve is dat FIC vaak vanzelf overgaat na een weekje. Minder leuk is dat het vaak terugkeert bij stressmomenten van je kat.

Wat je zelf kan doen is het leven van je kat(ten) zo stressloos mogelijk maken. Denk aan mogelijke veranderingen in huis, in je levensstijl of in het leven van de kat en tracht die aan te pakken indien mogelijk. Is het je niet duidelijk waar de stress van je kat vandaan komt? Probeer dan een kalmerende Feliway verdamper , een voeding met natuurlijke kalmerende stoffen of voedingssupplementen tegen stress.  

2. Blaasgruis

Struviet komt veruit het meest voor bij onze huisdieren.

Bij de kat wordt blaasgruis meestal veroorzaakt door struvietkristallen en in mindere mate door calciumoxalaatkristallen. In het slechtste geval worden er steentjes gevormd. Vorming van gruis en/of steentjes zorgt voor heel wat ongemak en een branderig gevoel bij het plassen. Vandaar dat je kat mogelijks pijnlijk zal miauwen als hij op de kattenbak een plasje doet. Ook veelvuldig kleine plasjes maken, in huis of naast kattenbak plassen, zitten persen, likken aan penis, ...zijn typische tekenen.

Struvietkristallen kunnen in combinatie met slijm een 'urethraplug/verstopping' vormen. De urethra is de plasbuis, het kanaal waardoor de urine uit de blaas naar buiten loopt. Als je kat dus 'verstopt' zit, kan ze niet meer plassen. Neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts omdat dit een spoedeisende aandoening is die fataal kan aflopen wanneer ze onbehandeld blijft.

Als er struviet in de urine van je kat gevonden wordt, zal de dierenarts je kat op een speciaal blaasgruisdieet zetten.

Een populair dieet Urinary S/O van Royal Canin . Dit is een speciaal ontwikkelde dieetvoeding voor katten met urinewegproblemen. De voeding helpt bij het verdunnen van de urine: als je kat waterige urine produceert en vaker plast, wordt de urine verdund en de blaas gespoeld. Daardoor is de kans kleiner dat kristallen samenklonteren. Bovendien levert de voeding hoogwaardige eiwitten en zorgt ze voor een uitgebalanceerd mineralengehalte van de urine.

Ook voedingssupplementen kunnen ingezet worden in de strijd tegen struvietkristallen. Een voorbeeld is Vetoquinol Care Blaasgruis , dat je gewoon kan toevoegen zonder het huidige dieet te wijzigen. 

3. Bacteriële infectie

Een blaasontsteking door bacteriën komt niet vaak voor bij katten (slechts bij 5 tot 10% v/d katten). Als er sprake is van infectie, dan is dit meestal het gevolg van blaasgruis of een onderliggende ziekte zoals diabetes of kattenaids. Na urinecultuur zal bekend zijn welk antibioticum het best kan ingezet worden. Ook tumoren en poliepen in de blaas zijn zaken die zelden voorkomen bij katten. Tumoren komen voor bij oudere katten en zijn meestal kwaadaardig.

De urinewegen van je kat extra ondersteunen? Dat kan met speciale kattenvoeding! Maak je keuze uit onze selectie:

Vragen? 


Bleef je met vragen zitten rond dit thema? Geen nood! Onze dierenarts helpt jou verder.

Reacties