Welke voeding geef ik bij urinewegproblemen van mijn kat?

25 maart 2021

Het voer dat jij geeft, speelt een belangrijke rol bij het algemeen welzijn en de gezondheid van je huisdier. Geef je poes of kater daarom een kattenvoeding op maat en aangepast naar zijn/haar behoeftes. Heeft je kat last van blaasproblemen, zoek dan een voer met een aangepast mineralengehalte dat de gezondheid van de blaas optimaal ondersteunt. Om in de toekomst terugkerende klachten te vermijden, blijf je best rekening houden met het soort kattenvoer je aan je kat geeft. In dit artikel leer ik je alles over speciaal kattenvoer dat zowel therapeutisch als preventief ingezet kan worden bij urinewegproblemen. Genezen én voorkomen dus, dat kan met de correcte voeding!

Urinewegaandoeningen bij de kat

Veelvuldig kleine plasjes maken kan wijzen op een urinewegprobleem

De meest voorkomende boosdoeners bij de kat zijn (struviet)kristallen en een blaasontsteking van onbekende oorsprong (FIC). Beide veroorzaken een blaasontsteking met de typische klachten van moeilijk plassen, veelvuldig kleine plasjes doen, pijn bij plassen, zitten persen op de kattenbak, bloed in urine, ...Heel ongemakkelijk en vervelend, zowel voor jou als voor je huisdier.

De huidige voeding bevat meestal teveel mineralen (met name kalk, magnesium en fosfaat) en de kat drinkt te weinig waardoor de mineralen niet goed opgelost blijven. Ook is de zuurtegraad van de urine van belang. Struvietkristallen slaan bijvoorbeeld sneller neer bij een hoge pH-waarde. Deze kristallen gaan dan schuren langs de blaaswand en zorgen voor ontsteking. 

Andersom kan een ontsteking van de blaaswand zorgen voor een veranderde zuurtegraad in de blaas met als gevolg de vorming van blaasgruis. Kristallen kunnen ophopen tot stenen. Deze kristallen en stenen zorgen voor heel wat schade aan de blaaswand. De blaas gaat ontsteken en er is bloed in de urine aanwezig.

Ook bij FIC is er ontsteking van de blaas maar er kan geen oorzaak gevonden worden. Gedacht wordt dat de manier waarop het lichaam van een kat reageert in stress-en angstsituaties aan de basis ligt voor FIC. Bij katten met FIC ziet men een overmatige respons van stresshormonen (cortisol). Deze hormonen kunnen bij een teveel in het lichaam schade aan de blaaswand veroorzaken. Zoals je zal begrijpen is de aanpak van FIC bij de kat vaak lastig en veelzijdig, omdat het moeilijk is de reden van stress bij die kat te achterhalen.

Wees gerust, een blaasontsteking is perfect behandelbaar. FIC gaat spontaan over na 7 tot 10 dagen. Pijnstilling is soms aangewezen. Struvietkristallen kunnen opgelost worden met speciale voeding , calciumoxalaatkristallen/stenen niet. Calciumoxalaatstenen dienen, afhankelijk van de grootte en ernst, operatief verwijderd te worden. Speciale voeding specifiek ontwikkeld ter ondersteuning van de urinewegen , is een belangrijk onderdeel van de behandeling maar is ook op de lange termijn noodzakelijk om de kans op terugkeer van de aandoening te verkleinen.

Royal Canin Urinary S/O 

Wat doet deze voeding?

Royal Canin heeft een reeks kattenvoer, specifiek voor katten met urinewegproblemen

De voeding kan de vorming van blaasgruis op verschillende manieren beïnvloeden. Via de samenstelling van de voeding kan de pH van de urine verhoogd of verlaagd worden. Daarnaast bevat deze voeding een uitgebalanceerd gehalte aan mineralen waardoor de kans op steenvorming drastisch vermindert.

Door een hoog gehalte hoogwaardige eiwitten in de voeding (het vochtgehalte in de natvoeding en maaltijdzakjes is verhoogd) zal de waterinname van de kat verhogen en zal hij/zij vaker plassen. De urine wordt verdund en de blaas gespoeld, waardoor de kans kleiner is dat kristallen samenklonteren en er minder tijd is voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen. 

Katten met neiging tot overgewicht

We weten dat katten met overgewicht sneller neiging hebben om kristallen in de urine te vormen. Beter neem je dan voor deze katten een blaasgruisvoer dat minder calorieën en dus een lagere energiewaarde bevat. Ook voor gecastreerde en gesteriliseerde katten is dit aangeraden. Royal Canin Urinary S/O Moderate Calorie  is een blaasgruisdieet voor zware katten, gecastreerde/gesteriliseerde katten of katten die neiging hebben om te verdikken. 

Stressgevoelige katten

Bij katten ligt dikwijls een verhaal van stress aan de basis van (terugkerende) blaasontstekingen. Maar stress waarvan? Voor kattenbaasjes is het vaak onbegonnen werk om uit te pluizen vanwaar de stress zou komen. Veelal is het een complexe puzzel met verschillende stressfactoren samen.

Een goed idee is dan om aan stress-katten een blaasgruisdieet te geven die ook de stress aanpakt. Aan deze brokjes zijn speciale ingrediënten toegevoegd die stress reduceren en de kat kalmer maken. Een voorbeeld is C/D Urinary Stress van Hill's . Je hebt ze ook in varianten om je kat op ideaal gewicht te houden: en om katten met blaasgruis effectief te laten vermageren: Hill's Metabolic + Urinary Stress.
 
Een andere oplossing die doorgaans goed resultaat brengt is werken met een kalmerende verdamper en/of spray . Of misschien hebt u de voorkeur om supplementen tegen stress bij je kat te geven. Die laatste kan je gewoon onafhankelijk van de voeding bijgeven. 

Natvoer

Van elk van bovenstaand droogvoer, bestaat eveneens een natvoer. Droogvoer combineren met natvoer is bij dieren met blaasgruis altijd een goed idee omdat ze dan voldoende vocht binnenkrijgen waardoor de urine wordt verdund. De kans is dan kleiner dat kristallen beginnen samenklonteren en problemen veroorzaken.

Natvoer bestellen? Maak een keuze uit ons gamma topmerken!

Veel gestelde vragen

Mag mijn kat permanent op een blaasgruisdieet blijven staan? 

Ja dat mag. Zeker wanneer jouw huisdier heel gevoelig is aan de vorming van blaasgruis, is het zelfs aangeraden dit dieet een tijdje te blijven doorgeven. Advies is wel om de 6 maand de urine van uw kat eens te laten controleren bij de dierenarts. Katten die lijden aan hartfalen en/of nierfalen worden beter een andere voeding voorgeschreven.

Zijn er nog andere voorzorgsmaatregelen die ik kan nemen om blaasontsteking bij mijn kat te voorkomen? 

Behalve het kattenvoer van je vriend te wijzigen, heb ik nog 5 andere tips die een grote hulp kunnen zijn in het verdere leven van je kat. Welke dat zijn, kom je hier te weten. 

Advies nodig?

Reacties