Bezig met laden...
Blog menu
23 maart 2021
Advies van onze dierenartsen

Eerste hulp bij blaasontstekingen bij katten

Plast jouw kat plots in huis? Heeft je kat moeite met plassen? Dan kan het zijn dat jouw kat een blaasontsteking heeft! Dit ongemak valt meestal relatief goed te behandelen. Wacht echter niet te lang om in te grijpen want een blaasontsteking kan heel pijnlijk zijn voor je dier. Bij het vermoeden van een blaasontsteking bij je kat, heb je wellicht heel wat vragen: Hoe krijgt een kat dit? Kan mijn kat snel genezen? Kan ik iets doen om blaasontsteking in de toekomst te voorkomen? Heeft mijn kat medicatie nodig? In dit blogartikel kan je alles lezen wat je moet weten over blaasontsteking bij de kat.

Eerste hulp bij blaasontstekingen bij katten

Plast jouw kat plots in huis? Heeft je kat moeite met plassen? Dan kan het zijn dat jouw kat een blaasontsteking heeft! Dit ongemak valt meestal relatief goed te behandelen. Wacht echter niet te lang om in te grijpen want een blaasontsteking kan heel pijnlijk zijn voor je dier. Bij het vermoeden van een blaasontsteking bij je kat, heb je wellicht heel wat vragen: Hoe krijgt een kat dit? Kan mijn kat snel genezen? Kan ik iets doen om blaasontsteking in de toekomst te voorkomen? Heeft mijn kat medicatie nodig? In dit blogartikel kan je alles lezen wat je moet weten over blaasontsteking bij de kat.

Hoe ontstaan blaasontstekingen?

In tegenstelling tot bij de hond, wordt een blaasontsteking bij de kat zelden veroorzaakt door een bacteriën. Maar liefst 60 tot 70% van de katten met blaasontsteking gaat het om een vorm waarvan de oorzaak onbekend is en die vaak vanzelf overgaat. Met een geleerd woord wordt dit 'Feline Idiopathische Cystitis of FIC' genoemd. Vermoedelijk speelt stress hier een cruciale rol in. 

Bij de rest van de katten met blaasontsteking is de boosdoener blaasgruis of een blaassteen. Over het algemeen drinken katten er weinig. De kans op gruis en stenen en dus bijgevolg blaasirritatie neemt toe. Blaasgruis is een opeenhoping van verschillende mineralen die aanwezig zijn in de urine van je kat. Als de concentratie van deze mineralen te hoog is, heeft het lichaam moeite om deze af te scheiden en beginnen deze te kristalliseren. Blaasgruis kan je vergelijken met superfijn zand. Dit kan gaan samenklitten en grotere stenen gaan vormen die kunnen migreren en vast kunnen komen te zitten.

In zeldzame gevallen kan een blaasontsteking bij de kat tumoraal van aard zijn. 

Risicofactoren van blaasontsteking bij de kat

Deze katten hebben een grotere kans op blaasontsteking dan andere katten:

  • Katten die stressgevoelig zijn
  • Katten met overgewicht
  • Oudere katten
  • Binnenkatten
  • Gecastreerde katers
  • Katten waarbij de voeding niet in balans is: teveel magnesium/fosfaat of voeding die urine zuur maakt
  • Katten die weinig drinken

Hoe herken je blaasontsteking je kat? 

Bepaalde abnormale gedragingen kunnen een teken aan de wand zijn dat je kat met blaasproblemen kampt. Denk bijvoorbeeld aan onzindelijkheid, vaak moeten plassen of moeite hebben met plassen. Langdurig zitten 'persen' op de kattenbak in combinatie met klagelijk miauwen, is ook een teken aan de wand. Bloed in de urine wijst eveneens richting urineweg -of blaasprobleem. 

Als je een blaasontsteking bij je kat vermoedt, contacteer dan zo snel mogelijk de dierenarts. De symptomen kunnen immers pijnlijk zijn voor je huisdier.

4 tips voor een gezonde kattenblaas

1. Geef voldoende water

Katten houden van een drinkfontein

Katten zijn moeilijke drinkers. Zorg daarom dat er steeds vers water beschikbaar is voor je dier. Een kat die voldoende drinkt, gaat frequent genoeg plassen. De kans op gruis of infectie is dan kleiner. Een kat zou dagelijks 250 tot 300 ml water moeten drinken, indien ze enkel droge voeding eet. 

Heb je het idee dat jouw kat deze richtlijn niet haalt, dan kan je je dier aanmoedigen om meer te drinken. Daarvoor hoef je niet aan de zijlijn van z'n drinkbak te supporteren. Je kan bijvoorbeeld meerdere drinkbakjes plaatsen, die je overal in huis verspreidt. Zet ze op rustige plekjes, op iedere verdieping. 

Een andere gouden tip is een drinkfontein in huis halen. Katten houden van stromend water en drinken al eens graag van de kraan of houden de wacht bij het toilet. Een drinkfontein of waterfontein creeërt een permanente waterstroom en stimuleert je kat om meer te drinken. 

Natte voeding werkt ook heel goed voor katten die gevoelig zijn voor blaasproblemen. Natvoer helpt de urine van je poes te verdunnen en voorkomt de opbouw van mineralen. Gespecialiseerd natvoer voor urinewegen heeft als extra voordeel dat het de pH-waarde van de urine verandert en zo de vorming van bepaalde soorten stenen tegengaat. 

Op zoek naar natvoer voor katten met urinewegproblemen? Maak je keuze uit onze selectie!

2. Zorg voor voldoende kattenbakken

Zorg voor voldoende kattenbakken in huis. De algemene regel is dat het aantal kattenbakken in huis gelijk is aan het aantal katten + 1. Heb je slechts 1 kat, voorzie je dus best minstens 2 kattenbakken. Houd de kattenbakken ten allen tijde schoon. Zet de kattenbakken op rustige plekjes doorheen het huis, op iedere verdieping. 

Een kat vindt het aangenaam om voldoende plekjes te hebben waar ze kan plassen. Op die manier gaat ze vaak genoeg plassen en houdt ze haar blaas gezond. 

3. Vermijd stress

Aangezien stress zo'n belangrijke rol speelt bij het ontstaan van urinewegproblemen bij de kat, vermijden we die liever. Dat kan door je kat regelmaat en structuur te geven. Hou rekening met onverwachte veranderingen zoals op reis gaan, je kat naar een pension sturen, een wijziging in je interieur of een nieuw gezinslid. De kleinste wijziging in het leven van je kat geeft een hoger risico op urinewegproblemen. 

Een Feliway verdamper in het stopcontact zorgt voor een geruststellend gevoel

Wat uitstekend helpt tegen onrust bij jouw kat is een Feliway verdamper , die je in het stopcontact steekt in een ruimte waar je kat vaak vertoeft. De verdamper verspreidt synthetische feromonen, een kopie van de natuurlijke stoffen die jouw kat een gevoel van veiligheid en vertrouwen geven. Ook het gebruik van kalmerende voedingssupplementen zoals Zylkène en Telizen kunnen heilzaam werken.  

4. Vermijd overgewicht

Overgewicht en inactiviteit van de kat zijn belangrijke risicofactoren voor blaasontsteking. We denken dan voornamelijk aan binnenkatten en gecastreerde katers. 'Garfield' katten die wat aan de luie kant zijn, zeg maar. Stimuleer beweging bij je dier door speeltjes, een kattenpaal en eventueel een buitenren te voorzien. Laat je kat 'werken' voor zijn maaltijd door korreltjes te verstoppen. 

Mocht dit allemaal niet baten kan je je kat op een speciaal dieetvoer zetten om te vermageren. Een goed vermageringsdieet is bv Royal Canin Satiety kat . Te zware katten die last hebben van blaasgruis of risico op hebben, nemen best  Royal Canin Urinary S/O Moderate Calorie

Hoe wordt een blaasontsteking bij katten behandeld? 

Stelt de dierenarts een blaasontsteking vast bij je kat, dan zal hij of zij waarschijnlijk antibiotica en pijnstilling voorschrijven. Medicijnen zijn uiteraard belangrijk, maar blijf zeker rekening houden met bovengenoemde tips, zodat je huisdier er zo snel mogelijk weer bovenop komt. Het is ook belangrijk dat hij de juiste voeding voorgeschoteld krijgt. We raden hierbij het urinewegdieet van Royal Canin aan, omdat dit een aangepast mineralengehalte bevat dat ideaal is om de blaas van je kat gezond te houden. Goedgekeurd door 9 op de 10 dierenartsen!

Meer weten over welk kattenvoer de blaas van je kat gezond houdt? Neem een kijkje in ons uitgebreide aanbod!

Reacties