Blog menu
15 oktober 2021
Onderdeel van: Jouw kat, Gewicht
Nos conseils vétérinaires
Onderdeel van: Jouw kat, Gewicht

Je kat in vorm houden? Dat doe je met de juiste voeding.

Eigenaren voelen diepe liefde voor hun kat en vinden het heerlijk hun kat af en toe te verwennen. Verwennerij betekent vaak iets te eten geven. Dat kan, maar je kan je kat al snel te veel voeren. Overvoeren is heel ongezond voor je kat. Kies daarom zorgvuldig wat je voert. Een juiste, evenwichtige voeding maakt het verschil. 

Je kat in vorm houden? Dat doe je met de juiste voeding.

Eigenaren voelen diepe liefde voor hun kat en vinden het heerlijk hun kat af en toe te verwennen. Verwennerij betekent vaak iets te eten geven. Dat kan, maar je kan je kat al snel te veel voeren. Overvoeren is heel ongezond voor je kat. Kies daarom zorgvuldig wat je voert. Een juiste, evenwichtige voeding maakt het verschil. 

Hoe wordt een kat te zwaar? 


Als een kat meer calorieën binnenkrijgt dan hij verbruikt, dan wordt ze te zwaar. Het energieverbruik is afhankelijk van het ras, de leeftijd, de grootte en de activiteit van het dier. De energie-inname bepaal jij. Wat, hoeveel en wanneer je kat eet, heb je volledig zelf in de hand. Dat een kat te zwaar is, is grotendeels het resultaat van te vaak voeren of te grote porties geven. Van teveel snacks of een ongezonde (vette) voeding. 


Daarnaast heeft sterilisatie een grote impact op het gewicht. Een gesteriliseerde kat heeft 2 keer meer kans om te zwaar te worden. De eetlust van een kat neemt toe na sterilisatie, terwijl de activiteit (en dus de energieverbranding) afneemt. Het risico om te overvoeren wordt groter. Kies daarom een voeding die speciaal is samengesteld voor gesteriliseerde katten. 

1 kilo teveel = 1 kilo teveel. 


Vaak hebben eigenaars een vertekend beeld van gewicht van hun kat. Want een kilo of twee bijkomen is niet veel, toch? 

Als een volwassen persoon 1 kilo te zwaar is, is dat verwaarloosbaar. Maar als een kat die 4 kg weegt 1 kilo overgewicht heeft, staat dat gelijk aan 16 kg overgewicht bij de mens. En dat wordt al snel een ernstig probleem. 

Gezondheidsrisico’s. 


Een kat met overgewicht heeft meer kans op:

  • Huidproblemen
  • Gewrichtsproblemen
  • Hartproblemen
  • Urinewegaandoeningen
  • Ademhalingsklachten
  • Tumoren
  • Diabetes 

Wetenschappelijk onderzoek zegt dat een kat tot 2,5 jaar minder lang leeft als hij te zwaar is. 

Maak het verschil. Met de juiste voeding. 


Volgens dierenartsen heeft 76.8% van de katten in België overgewicht doordat ze geen aangepaste voeding krijgen.* 

Een kat met overgewicht (of neiging tot) heeft kwalitatieve voeding nodig die de gewichtstoename beperkt, een voldaan gevoel geeft en een lager vetgehalte bevat. Een gesteriliseerde kat krijgt best voeding die de noden van gesteriliseerde dieren ondersteunt. En een kat met zware obesitas zet je best op een vermageringsdieet, voorgeschreven door de dierenarts. 


Royal Canin ontwikkelde een reeks voedingen voor dieren gevoelig aan overgewicht: Royal Canin Sterilised , Royal Canin Light Weight Care en Royal Canin Appetite Control  De formules bevatten hoogwaardige nutriënten die je kat gezond en fit houden. Ze zijn caloriearm, hebben een lager vetgehalte en zijn zeer smakelijk. 

*Bron: Royal Canin Belux, Internal Study, 2020

Jouw kat weer in topvorm.


Is jouw kat op dit moment iets te zwaar? Geen paniek. Wij helpen je graag. Valerie (onze PharmaPets dierenarts) en haar medisch team bieden begeleiding op maat. Heeft je kat overgewicht of vermoed je dat ze obees wordt? Stuur ons medisch team een mailtje. 

Reacties
/* */