Bezig met laden...
Blog menu
26 maart 2021
Advies van onze dierenartsen

Je kat op dieet zetten doe je zo!

Het is normaal dat baasjes hun poes meestal niet spontaan op dieet zetten. Meestal zien we zelfs niet dat onze kat met de jaren zwaarder wordt. Tot kennissen, vrienden of vreemden ons er beginnen op te wijzen. Met als finale bevestiging het verdict van de dierenarts: je kat is te zwaar en moet dringend vermageren. Je voelt je verbaasd, verontwaardigd en misschien zelfs een beetje schuldig. Overgewicht is nooit een puur esthetisch probleem, er zijn wel degelijk gezondheidsrisico's aan verbonden. Obesitas en overgewicht kunnen de gezondheid van je kat ernstig schaden. Stilaan dringt het tot je door: je kat moet op dieet! Maar hoe pak je dat aan? Welke voeding heb je nodig? 

Je kat op dieet zetten doe je zo!

Het is normaal dat baasjes hun poes meestal niet spontaan op dieet zetten. Ze zien zelfs niet dat hun kat met de jaren zwaarder wordt. Tot kennissen, vrienden of vreemden hen er beginnen op te wijzen. Met als finale bevestiging de conclusie van de dierenarts: je kat is te zwaar en moet dringend vermageren. Je voelt je verbaasd, verontwaardigd en misschien zelfs een beetje schuldig. Overgewicht is nooit een puur esthetisch probleem, er zijn wel degelijk gezondheidsrisico's aan verbonden. Obesitas en overgewicht moeten eigenlijk beschouwd worden als een ziekte, die de gezondheid van je kat ernstig kunnen schaden. Stilaan dringt het tot je door: je kat moet op dieet! Maar hoe pak je dat aan? Welke voeding heb je nodig? 

Je kat laten vermageren is steeds een combinatie van de juiste voeding + beweging. Ook om na de vermageringsfase op het ideale gewicht te blijven, mag je deze 2 factoren niet uit het oog verliezen. In tegenstelling tot wat de meeste baasjes zouden denken is gewoon minder geven van de huidige voeding niet de beste oplossing. Je kat zal misschien wel uiteindelijk afvallen maar zal constant honger hebben en minder voedingsstoffen binnen krijgen. Je kan dus beter opteren voor een dieet met een speciale vermageringsvoeding. 

1. Het vermageringsdieet

Eigenschappen van een vermageringsdieet

De bedoeling van het dieet is dat je kat geleidelijk aan slanker wordt zonder ontbering.

Het bevat volgende eigenschappen:

  • Een verlaagd vetgehalte
  • Meer eiwitten van hoge kwaliteit: zo blijft de spiermassa behouden
  • Een specifieke combinatie van vezels waardoor je kat verzadigd is tussen de maaltijden door. Schooien aan tafel en bedelgedrag zal drastisch verminderen. 
  • Een speciale vorm en structuur van korrel waardoor het kauwen wordt gestimuleerd tijden de maaltijd (minder schrokken!)
  • Extra voedingsstoffen om de vetverbranding te stimuleren en de gewrichten soepel te houden. 

Net wat je zocht? Maak je keuze uit deze toppers!

Hoe overschakelen? 

Meng geleidelijk aan huidige voeding met nieuwe voeding gedurende een 4 à 5 tal dagen om dan definitief over te schakelen op de nieuwe voeding. Bijvoorbeeld: op dag 1 geef je ¾ huidige korrel en ¼ nieuwe korrel, op dag 2 geef je ½ huidige korrel en ½ nieuwe korrel, op dag 3 ¾ nieuwe korrel en ¼ huidige korrel enzoverder. Voorzie voldoende vers water.

Hoeveel geven?

De instructies over hoe je de voeding moet gebruiken en hoeveel korrels je aan je kat moet geven staan in de voedertabel op de verpakking van je zak voeding (achterzijde). Volg die nauwkeurig op en weeg je korrels zorgvuldig af. Hou er rekening mee dat het aantal gram in de tabel de hoeveelheid is voor 1 dag. 

Vermijd crashdieet

Zo, nu hoeft je kat enkel nog gewicht te verliezen. Verwacht geen spectaculair resultaat na een week! Een crashdieet is voor niemand gezond en vermijden we dus liever. 

Wist je dat een kat minstens 3 maanden de tijd nodig zal hebben om op haar ideaal gewicht te komen? En dat het gewichtsverlies niet meer dan 2 % van zijn gewicht per week mag zijn? Geduld dus, beste baasje! 

Te snel afvallen is niet goed voor de lever. Katten zijn heel gevoelig aan leververvetting. Hou het gewichtsverlies per week (1 x per week wegen) nauwkeurig bij om een algemeen overzicht te hebben over de resultaten en erop toe te zien dat de afvalcurve niet te snel gaat. De meeste katten hebben na minstens 3 maand hun streefgewicht bereikt. Wees niet ongerust als er meer tijd voor nodig is, elke kat is verschillend!

2. Het bewegingsplan

Bewegen doet leven! De beste resultaten bekom je met voldoende activiteit aan het leven van je kat toe te voegen. Zware dieren zijn dikwlijks lusteloos of lui geworden waardoor hun conditie erop achteruit gaat.

Hoewel je wellicht verondersteld dat je je kat simpelweg meer kunt laten bewegen, valt dit plan niet te onderschatten. 

Tips om je kat in beweging te krijgen: 

  • Bij erg luie katten kan je beginnen met dit spelletje: in plaats van een maaltijd voer in een kom te doen, leg de korrels eens in verschillende hoopjes doorheen het huis. Je kat moet dan moeite doen om haar voedsel te gaan zoeken en zal moeten bewegen, wil ze eten. 
  • Balspelletjes: probeer eerst eens binnen een bal (met daarin bv korrels verstopt) te rollen en laat je kat een beetje werken voor haar eten. 
  • Elektrische spelletjes, laserlichtjes, voederpuzzels: er bestaan gigantisch veel kattenspeeltjes, goed om zich de hele dag mee bezig te houden.
  • Kattenkrabpaal: katten zijn hier superfan van. Ze scherpen hun nagels eraan, ze gaan de paal markeren, erop slapen, erop springen en bewegen. Meerdere etages zijn een plus.
  • Leiband/harnas: katten die naar buiten kunnen, hebben sowieso hun beweging. Om binnenkatten toch extra beweging te geven, kan je je buiten wagen in de tuin met een kattenleibandje of kattenharnas om. Ook je kat buitenlaten op het balkon kan! Vergeet niet dat katten zeer nieuwsgierige wezens zijn en de buurt maar al te graag verkennen dus zorg eventueel voor een kattennet op het balkon. Dit is allemaal in de handel verkrijgbaar. 

Tot slot: heb veel geduld. Samen met het juiste dieet kan het enkele maanden duren vooraleer je kat zijn streefgewicht bereikt.

Begeleiding nodig? 

Pharmapets biedt begeleiding op maat aan voor katten die moeten afvallen.

Interesse? Aarzel niet om onze dierenarts een mailtje te sturen!

Reacties