Bezig met laden...
Blog menu
26 maart 2021
Advies van onze dierenartsen

10 succestips om je kat slank te houden

Je kat is mooi op gewicht nu? Goed zo, houden zo! Maar daar zit nu precies ook de moeilijkheid, want je kat op zijn ideaal gewicht houden is nog een grotere uitdaging dan hem op dit gewicht te krijgen. Het vergt verdere opvolging en motivatie van jou gedurende je kat haar hele kattenleven. Naarmate een kat ouder en dus minder actief wordt, is het alweer opletten geblazen. Katten met overgewicht dienen dus blijvend in de gaten gehouden te worden. Ik vertel je hoe en wat je kan doen aan de hand van deze 10 tips!

10 succestips om je kat slank te houden

Je kat is mooi op gewicht nu? Goed zo, houden zo! Maar daar zit nu precies ook de moeilijkheid, want je kat op zijn ideaal gewicht houden is nog een grotere uitdaging dan hem op dit gewicht te krijgen. Het vergt verdere opvolging en motivatie van jou gedurende je kat haar hele kattenleven. Naarmate een kat ouder en dus minder actief wordt, is het alweer opletten geblazen. Katten met overgewicht dienen dus blijvend in de gaten gehouden te worden. Ik vertel je hoe en wat je kan doen aan de hand van deze 10 tips!

1. Begin met de correcte hoeveelheid voer

De allerbelangrijkste tip die ik kan meegeven lijkt bijna te logisch om te vermelden: geef de correcte hoeveelheid voer per dag aan je kat.

Helaas vergeten veel baasjes na enige tijd het kattenvoer exact af te wegen en wordt er nonchalant een bakje korrels gevuld. De dagelijkse hoeveelheid kattenvoer die je moet geven, staat meestal op de verpakking van je zak kattenvoer vermeld.

Dit is een tabel of een schema en men gaat uit van het ideale gewicht van de kat. Weeg dus je kat om het gewicht te bepalen, kijk in de kolom hoeveel gram per dag je moet geven voor dit gewicht. 

Laten we eens op de verpakking van een zak Royal Canin Satiety voor de kat kijken. Dit is een vermageringsvoer om katten gewicht te laten verliezen.

De tabel is gebaseerd op het ideaal gewicht of streefgewicht van de kat. Een kat met een ideaal gewicht van 4 kg moet van deze voeding 47 gram per dag krijgen (verdeeld over meerdere porties per dag!).

Nadat je kat op zijn ideaal gewicht van 4 kg zit, mag het van deze voeding verder 49 gram per dag blijven krijgen (laatste kolom).

Hier is er nog een middelste kolom, voor als de kat nauwelijks tot niet vermagerde na 4 weken. We lezen dat hij dan na 4 weken 37 gram per dag moet krijgen. Als de kat 4 kg weegt, mag hij opnieuw naar 49 gram per dag (zie laatste kolom). 
 
Bij de start van iedere nieuwe soort kattenvoer weeg je dus best het juiste aantal gram voor 1 dag af. Verdeel dit over meerdere porties per dag of laat deze hoeveelheid overdag en 's nachts staan, want een kat eet kleine hoeveelheden door de dag heen en eet zelfs 's nachts. 

Vervolgens kan je deze hoeveelheid nodig voor 1 maaltijd in een bekertje doen en met je viltstift een streepje zetten tot hoever de korrels komen. Dit bekertje kan je dan dagelijks vullen tot aan het streepje, zo hoef je niet elke dag het voer af te wegen. 
 
Probeer je kat iedere dag een afgemeten hoeveelheid voer te geven en als je natvoer/snoepjes bijgeeft, dient dit afgetrokken te worden van haar dagelijkse behoefte! Probeer de variatie aan tussendoortjes en natvoertjes zoveel mogelijk te beperken, tenzij het natvoer ook een vermageringsvoeding is. 

2. Voedergewoontes

De manier waarop, hoeveel en hoe je je kat voedert, zijn cruciale factoren in het behoud van een gezond gewicht. Belangrijk is rekening te houden met het natuurlijk eetgedrag en instinct van je kat. Respecteer je dit niet, dan wordt ze snel overvoed. Enkele tips:

  • Voer telkens dezelfde portie per dag
  • Voer verschillende maaltijden per dag of laat de volledige portie in het eetbakje staan
  • Laat je kat eten op eigen tempo
  • Katten zijn solitaire eters, laat je kat dus alleen tijdens het eten
  • Geef je kat een eigen eetplekje waar het rustig is
  • Laat je kat af en toe 'werken' voor haar voedsel en stimuleer het jachtinstinct met voederballetjes, voederpuzzels,...
  • Soms lijkt het alsof een kat niet veel eet omdat ze op zoveel tijdstippen per dag gaat eten, let dan op met overvoeden voor kattensnoepjes/maaltijdzakjes,...te geven
  • Laat 1 persoon verantwoordelijk zijn voor het voederen van de kat. Vermijd overvoederen/verwennen door andere leden van het gezin, de buurvrouw, ...

Als je kat eens een periode iets minder eet dan wat er op de verpakking staat maar verder fit en gezond is, hoef je je niet meteen zorgen te maken. Ga zeker niet bijvoederen of meer kattensnoepjes geven.

3. Voer volgens behoefte en leeftijd

Fabrikanten van kattenvoer delen hun voer op in kittenvoer, kattenvoer voor volwassen katten (al dan niet gesteriliseerd) en voer voor de senior kat. Dit doen ze met een reden! De noden en behoeftes van een kat verschillen per levensstadium. Zo bevat kittenvoer veel meer energiewaarde en nutriënten nodig voor de groei dan een voer voor volwassen katten. Geef dus nooit een kittenvoer aan een volwassen of senior kat want door het teveel in energiewaarde zal je kat snel bijkomen. En geef een kitten geen voer voor volwassen katten want dan onstaan tekorten en komt een optimale groei in het gedrang. 

Jouw kat de juiste voeding geven volgens grootte en leeftijd? 

 

Pas je kattenvoer zoveel mogelijk aan aan de huidige behoeftes van je huisdier. Je kan daarin zo ver gaan als je zelf wil, zo bestaat er speciaal dieetvoer voor katten die last hebben van tandplak en voor katten met een gevoelige huid . Royal Canin ontwikkelde een lijn rasvoer , waarin je kan voederen volgens het ras van je kat. Deze voeding is volledig aangepast aan de desbetreffende noden van het ras van je kat.

4. Anti schrokbak

Heb je een gulzige eter in huis? Dan is de beste optie een anti schrokvoerbak.

Je kat moet in deze speciale eetbak zijn korrels als het ware gaan zoeken en moeite doen om ze uit de bak te krijgen waardoor eten meer inspanning vraagt, trager zal gaan en dus een hoger verzadigingsgevoel zal geven. Zo'n bak is dus een heel goed idee!

Door de pinnetjes moet de kat veel meer haar best doen om haar brokjes op te eten en zal ze minder schrokken

5. Rustig aan met traktaties

De meeste kattensnoepjes, kattenkoekjes en tussendoortjes bevatten een te hoog vetgehalte. Daardoor zijn ze natuurlijk smakelijk en vindt je kat ze lekker. Verleidelijk om je kat dan eens af en toe te verwennen. En 1 snoepje worden er al snel 2 of 3. Dit hoor je eigenlijk bij de dagelijkse voeder/calorieinname te rekenen. Dus af te trekken van de dagelijkse hoeveelheid voer. Katten die al neiging hebben om dikker te worden, moeten extra opletten met tussendoortjes. Het zou jammer zijn weer veel te veel boven je kat zijn ideaal gewicht te komen en dan alweer te moeten afvallen. 

Als je toch je kat af en toe eens wil belonen, geef hem dan een gezonde traktatie. Een verantwoorde beloning zonder verhoogd vetpercentage zoals deze kattenkoekjes. 

6. Geen tafelresten

Bedelaars, schooiers en vuilnisbakdieven onder de katten, oja, zo zijn er veel! Je hoeft je kattendief daarvoor niet te straffen, vermijd gewoon dat ze lekkers kan stelen.

  • Sluit zorgvuldig alle kasten, sluit de kelder of berging af. 
  • Doe je kattenkorrels en koekjes in een afgesloten bewaarton.
  • Laat nooit voedsel slingeren op tafel. 
  • Sluit vuilbakken goed af. 
  • Geef je kat op een ander tijdstip te eten dan je zelf eet of geef hem eten in een aparte kamer. 
  • Wees streng voor gezinsleden die stiekem de kat iets lekkers onder tafel geven. 
  • Geef nooit restjes eten aan je kat. 

Geef je kat eenvoudigweg de kans niet om te stelen. 
Hoe je bedelgedrag bij je kat aanpakt lees je hier.

7. Je kat heeft geen variatie in voer nodig

Wanneer je kat een kieskeurige eter is, maak je dan geen zorgen, want katten hebben deze extreme kieskeurigheid als reputatie. Dit gedrag wordt over het algemeen aangeleerd en is dus niet aangeboren. Je denkt misschien dat je kat variatie in haar voeding wil of moet hebben, maar in feite eet ze gedurende haar hele leven graag dezelfde dagelijkse voeding, mits het een voedzame maaltijd is.

Het lijkt misschien dat je kat een kieskeurige eter is, maar het kan ook zijn dat ze haar tijd neemt. Veel katten zijn knabbelaars en geven de voorkeur aan zo nu en dan een hap voedsel. Als ze niet haar hele bakje leeg eet, betekent dit dus niet dat ze het eten niet lekker vindt. Je kat kan haar eten vermijden omdat ze ergens anders wat extra’s krijgt. Als je je kat vaak restjes van jouw eigen eten geeft, dan moet je daarmee stoppen. Je kat zal een tijdje klagen, maar ze zal uiteindelijk begrijpen dat het enige eten wat ze krijgt datgene is wat in haar bakje zit. Als je geprobeerd hebt om je kitten verschillende soorten voedsel te voeren om te zien aan welke ze de voorkeur geeft, dan heb je haar waarschijnlijk de indruk gegeven dat je dit altijd zal doen. Als je meerdere blikjes voedsel opent en je kat probeert te vleien om tijdens elke maaltijd iets te eten, dan heeft je kat je in de tang.

Hier is een zeer effectieve manier om je kat te trainen alleen te laten eten wat jij wilt dat ze eet

  • Leg het voedsel waarvan je wilt dat je kat dit eet een half uur neer.
  • Mocht ze het niet eten, haal het dan weg.
  • Herhaal dit totdat ze eet.
  • Na twee dagen zal je kat beginnen te janken in de hoop extra traktaties te krijgen. Geef hier niet aan toe. Je kat lijdt geen honger; ze gebruikt gewoon haar charmes om te krijgen wat ze wil. Je kan een paar weken last hebben van dit geklaag, maar deze behandeling zal snel een halt toeroepen aan het kieskeurige eetgedrag.

8. Voeding na castratie/sterilisatie

Katten die gesteriliseerd of gecastreerd worden, hebben neiging om snel bij te komen in gewicht. Dit komt omdat hun metabolisme na castratie/sterilisatie met 30% lager zit. Let dus goed op dat je de voeding aanpast! Want als je het huidige kattenvoer blijft geven, zal je kat obees worden. 
 

Welke voeding mag je kat krijgen na castratie/sterilisatie? Een voorbeeld:
 

  • Gesteriliseerde poezen: Royal Canin Neutered Young Female , dit is een light kattenvoeding voor jonge kattinnen na sterilisatie
  • Gecastreerde katers: Royal Canin Neutered Young Male , dit is een light kattenvoeding voor jonge katers na castratie
  • Gemengd huishuiden:  Royal Canin Neutered Satiety Balance , dit is een kattenvoer voor gecastreerde en gesteriliseerde katten met de eigenschappen van de Royal Canin Satiety. Een korrel die extra verzadigend werkt om het hongergevoel tegen te gaan en op gewicht te blijven

Bovenstaande lightvoeding mag je permanent doorgeven als het gewicht stabiel blijft, dit gedurende je kat zijn hele leven lang. 

9. Spel en beweging

Kijk hoe dit kleine katje opgaat in zijn spel. Beweging verzekerd!

Je kat naar de fitness sturen? Dat kan helaas niet. We kunnen er wel voor zorgen dat onze kat in conditie blijft door haar dagelijks de nodige beweging te geven. Samen met een aangepaste voeding is dagelijkse beweging natuurlijk de manier om op gewicht te blijven. 

In de natuur besteedt de kat gemiddeld 6 tot 8 uur per dag aan jagen om haar energiebehoefte te vervullen. Tegenwoordig leven katten vaak binnenshuis en krijgen ze eten zonder dat ze er iets voor hoeven te doen. Om je kat in beweging te laten komen kan je haar laten spelen. Het liefst samen met baasje natuurlijk, want dat is het leukst.

Begin met een klein spelletje en verstop gezonde koekjes in het speeltje (bv een balletje met gaatjes of een voederpuzzel) om je kat te motiveren. Kattenspeeltjes bestaan er in alle geuren en kleuren en doorgaans zijn katten er dol op. Lege kartonnen dozen vinden katten ook topspeelgoed, knip er een aantal gaatjes uit of verstop een speeltje. Heb je zelf niet veel tijd om met je kat te spelen, schaf dan een elektrisch speeltje aan of zo'n speeltje met laserlichtjes die je kat zal bezighouden. Ook een kattenkrabpaal is voor mij een must in elk huis met minstens 1 kat. Katten vinden het niet alleen aangenaam om hun nagels eraan te scherpen maar ook om van boven naar beneden te springen/klimmen. De beste kattenkrabpalen zijn die met meerdere etages. 

10. Weeg je kat regelmatig

Weeg je kat minstens 1 x per maand en hou haar gewichten bij in een notitieboekje. Op deze manier hou je de controle over haar gewicht en kan je op tijd ingrijpen bij neiging tot verzwaren. 
 
Aangeraden is de algemene gezondheid van je viervoeter af en toe bij de dierenarts te laten checken. Heb je problemen met het stabiel houden van het gewicht, laat je dan gerust opvolgen en begeleiden door een dierenarts. 

Je kan je kat wegen op deze manier:

  1. Ga zelf op de weegschaal staan en onthou je gewicht (1)
  2. Til je kat op en ga samen met je kat op de weegschaal staan, onthou het totaalgewicht (2)
  3. (2) - (1) = gewicht van je kat

Begeleiding nodig?

Ook Pharmapets biedt begeleiding op maat aan!

Reacties