Bedelen en schooien afleren bij je kat

29 maart 2021
Onderdeel van: Kat

Herken je het? Je kat begint om half 5 's nachts te miauwen alsof haar leven ervan af hangt en houdt pas op als ze eten krijgt? Je komt thuis en struikelt over je kat omdat ze continu voor je voeten loopt te janken? Bedelgedrag is vervelend voor de eigenaar, maar ook kan ook stressvol zijn voor je kat. Soms kan bedelen zelfs tot agressief gedrag leiden waarbij de kat haar frustratie afreageert als het niet lukt om eten te krijgen. Om van het gemiauw vanaf te zijn, geef je al snel toe en schotel je haar een lekkernij voor. Want het is dubbel niet? Eigenlijk wil je er niet aan toegeven want bestaat de kans dat je kat dikker gaat worden en ze dit gedrag steeds opnieuw zal tonen. Anderzijds maak je haar graag heel blij, zie je ze graag genieten van haar beloning en ben je eventjes van haar af. Vind je het ook zo vervelend als je kat blijft schooien om een lekkernij? Ontdek in dit artikel hoe onze dierenarts het aanpakt!

 

 

Oorzaak van bedelgedrag

Om bedelgedrag op een goede manier af te leren, is het belangrijk eerst te begrijpen hoe het bedelen ontstaat. 

Bedelen is aangeleerd gedrag van je kat. Wanneer katten om aandacht vragen en miauwen gaan we er als eigenaar maar al te vaak van uit dat ze honger hebben en om eten vragen, terwijl dit niet steeds het geval is. Wanneer de kat op dat moment eten krijgt, zal ze snel aanleren dat haar gedrag beloond wordt met het krijgen van eten. Het kan ook zijn dat je kat op straat is opgegroeid of in een groep katten leefde. Daardoor leerde ze dat eten niet altijd beschikbaar was en kan ze een fixatie op eten ontwikkeld hebben. 
 
Verveling is ook een mogelijke oorzaak. Zwerfkatten en wilde katten besteden gemiddeld 6 à 8 uur per dag aan jagen. Katten die gevoerd worden door baasje, hebben dus tijd over. Zeker de binnenshuiskatten, die verder weinig te doen hebben, raken snel verveeld. Het eten vormt dan het hoogtepunt van de dag.
 
Natuurlijk kan een kat ook bedelen omdat hij simpelweg honger heeft. Katten krijgen vaak slechts 2 x per dag eten op de momenten die voor ons goed uitkomen. Maar katten willen vaker eten. Onderzoek toont aan dat katten een voorkeur hebben voor 9 tot 20 kleine maaltijden per dag. Hun spijsvertering is daar ook op gebouwd. Als ze maar 2 keer een portie van ons krijgen, kunnen ze dus tussendoor honger hebben, zeker als ze niet naar buiten kunnen om eventueel wat extra's te vangen. 
 
Een medisch probleem is ook mogelijk, zoals een schildklierafwijking. Deze ziekte komt vaak voor bij oudere katten en kan een rol spelen bij bedelgedrag. 

Bedelen afleren doe je zo

1. Je kat niet meer belonen voor bedelgedrag

Ga niet meer in op bedelgedrag. Je moet oppassen dat je het bedelgedrag niet onbedoeld in stand houdt of aanleert. Negeer het miauwen en het voor de voeten lopen. Geef je kat nooit eten van je bord. Sluit honger uit door de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van haar kattenvoer te verdelen over meerdere kleine maaltijden per dag. Geef de laatste portie vlak voordat je gaat slapen en de eerste portie als je opstaat. 

Een voederautomaat heeft het voordeel met 4 tot zelfs 5 compartimenten te werken waardoor de kat gedurende de hele dag porties aangeleverd krijgt. Je kan de porties gelijkmatig verdelen over 24u zodat je kat om de paar uur iets kan eten. 

2. Medische oorzaak uitsluiten

Heb je al een iets oudere kat die ongewoon veel lijkt te bedelen, alsmaar honger lijdt en door eten geobsedeerd is? Laat je kat bij de dierenarts checken op hyperthyroïdie. Dit is ziekte van de schildklier waardoor overmatig schildklierhormoon geproduceerd wordt en symptomen geeft van altijd hongerig zijn, vermageren, nerveusiteit. Laat dit zeker uitsluiten want in dit geval is het bedelgedrag niet zo onschuldig.  

3. Voldoende bezigheden voor je kat

Zorg dat je kat ook voldoende uitdaging heeft in huis.

Speel meerdere keren met hem per dag, bij voorkeur met speelhengels zodat je kat zijn jachtinstinct gestimuleerd wordt. Wissel het speelgoed regelmatig af en introduceer nieuwe spelletjes om de interesse te blijven triggeren.

Heb je een tuin of een balkon? Scherm deze veilig af en installeer een kattenluik zodat je kat naar binnen en naar buiten kan als hij dat wil. 

Kattenvoer dat bedelen helpt verminderen

 Als je kat maar moeilijk te verzadigen is, geef haar dan een extra verzadigende kattenvoeding. De speciale combinatie van vezels zorgt voor een vergroting van het voedselvolume in de maag. Dit geeft een gevoel van verzadiging. Je kat blijft mooi op gewicht en zeurt niet meer om eten, een win-win! 

Benieuwd om extra verzadigend kattenvoer uit te proberen? Maak hier je keuze!

 

Gezonde traktatie

Als je toegeeft aan je schooier en steeds wat lekkers van tafel geeft, zal je kat op de duur verdikken. Want de extra calorieën van het tafelrestje moeten natuurlijk bij de dagelijkse calorie-inname van het kattenvoer gerekend worden.

Wil je je kat toch af en toe belonen met een gezond tussendoortje zonder schrik te hebben dat ze ervan verdikt, gebruik dan de Trovet Mpt Multi Purpose kattenkoekjes . Beloon echter nooit het bedelgedrag zelf. 

Advies nodig? 

Had jij nog een vraag over dit thema? 

Reacties