Bepaal de Body Condition Score van je kat

26 maart 2021
Onderdeel van: Kat

Je kat weegt al een kilootje meer maar heeft zij dan overgewicht? En hoeveel is ze te zwaar? Moet ze op dieet? Veel vragen, evenveel antwoorden! Om te bepalen of een kat te dik is, maakt men gebruik van de Body Condition Score. De BCS is een maatstaf en handige tool om een eigenaar te laten inzien hoe een kat met een gezond gewicht er uitziet en hoeveel het eigen huisdier over die richtlijn zit. Want de waarheid is dat de meeste baasjes niet zien dat hun kat in gewicht toeneemt of het niet willen zien. Tot de dierenarts je erop wijst! Even slikken, maar niet getreurd, mits de juiste informatie en inzet is je kat in no-time terug haar slanke en gezonde zelve. 

Een risico voor de gezondheid

Net zoals bij mensen, is het logisch dat ook bij de kat overgewicht een risico vormt voor heel wat ziektes. Zo heeft een zware kat meer kans op suikerziekte, hartaandoeningen, luchtweg -en longaandoeningen, blaasproblemen, gewrichtsproblemen, ...Deze ziekten brengen heel wat kosten en kopzorgen met zich mee. Overgewicht valt niet te onderschatten en het is van levensbelang om je kat ervoor te behoeden. 1 kg te veel, dat lijkt in principe niet veel, maar als je het vergelijkt met de mens, komt het neer op veel meer gewichtstoename. Kijk even met me mee op onderstaande foto:

Een verrassende uitkomst, niet?

Hoe weet je of je kat aan overgewicht lijdt?

1. De eerste tekenen

Het feit dat jij, baasje, dit artikel leest, wijst erop dat jij beseft dat je dierbare kat te zwaar is. Dit is de eerste en belangrijkste stap.

Mocht je nog twijfelen of nog vol ongeloof zitten piekeren over de laatste confrontatie met je dierenarts, dan is dit het bewijs: 

  • Haar halsbandje moet steeds losser
  • Je kat beweegt zich langzaam voort
  • Moeilijk lopen
  • Moeite met haar vachtverzorging, op sommige plekken kan ze zich niet meer likken
  • Klitten achteraan
  • Kortademigheid 
  • Weinig uithoudingsvermogen 
  • Je kat slaapt meer dan normaal
  • Vrienden, familie, dierenarts of onbekenden beginnen opmerkingen te maken 

De gemakkelijke manier is om een online conditie test te doen aan de hand van 5 simpele vraagjes over je kat: doe de test!

 2. De Body Condition Score

We spreken van overgewicht als je kat 5 tot 10% meer weegt dan zijn ideale gewicht. We spreken van zwaarlijvigheid of obesitas als hij 15 tot 20% meer weegt dan zijn ideaal gewicht. 

Stel dat het gezonde gewicht van een kat 3 kg is. Deze kat weegt momenteel echter 6 kg. “Maar 3 kg te veel”, denkt je dan? Nee hoor, dit betekent dat het gewicht 30% boven het gezonde gewicht ligt en je kat ernstig obees is.

Omdat het niet altijd gemakkelijk is om in te schatten of je kat te dik is én om het ideale gewicht te bepalen, werd de 'Body Condition Score (BCS)' in het leven geroepen om de lichaamsconditie van je kat te evalueren. 

Bekijk je kat vanaf de zijkant. Bekijk of je zijn borstkas duidelijk kan onderscheiden van zijn buik. Bij een ideale lichaamsscore zijn de ribben voelbaar maar niet zichtbaar. 

Bekijk je kat van bovenaf. Bij een ideale lichaamsscore is er een duidelijke taille te onderscheiden. 

Geef je kat een score van 1 tem 5

 

Heeft je kat score >3, dan moet je kat op dieet. Heeft je kat een score van 3, dan is hij perfect in vorm. Heeft je kat een score van minder dan 3, dan staat ze te mager en komt ze beter wat aan. 

Het streefgewicht

Het ideale gewicht of het streefgewicht is hoeveel je kat idealiter mag wegen om in gezonde conditie te verkeren. Het streefgewicht van je kat exact laten bepalen, kan je best bij de dierenarts doen. Hier heb je de BCS voor nodig.

Je kan ook een grovere schatting maken van je kat haar streefgewicht op basis van haar huidig gewicht. De gemiddelde niet-raskat zal rond de 3 kg wegen. Katers zijn groter en wegen iets meer. Onder de raskatten heb je grote rassen zoals de Maine Coon, de Noorse boskat, Britse Korthaar, Ragdoll,...Deze katten kunnen makkelijk 9 tot 10 kg wegen.

Het streefgewicht is dan meteen ook het gewicht dat je wenst te bereiken voor je dier bij een afvalprogramma of vermageringsschema. 

Gewichtsverlies is altijd een traag proces. Het is voor je dier beter om geleidelijk af te vallen, niet te veel in 1 keer. Onthou dat de gewichtsafname van je dier niet meer dan 2 % per week mag zijn. Een gewichtsverlies van 1 tot 2 procent van het lichaamsgewicht is prima. 50 gram verliezen op een week, is voor een kat van 5 kg al een hele prestatie. 

Aan de slag met het dieet

Je kat zal moeten overschakelen op een vermageringsdieet. Dit is speciale voeding om katten die te zwaar zijn geleidelijk aan terug op hun streefgewicht te laten komen. De focus ligt dus op een verantwoorde manier van afvallen, zonder dat je dier voedingsstoffen te kort komt, en zonder dat je dier teveel gewicht ineens verliest. Traag afvallen is vooral belangrijk bij katten omdat katten gevoelig zijn voor hepatische lipidose of levervetvetting. Ook zijn goede vermageringsvoedingen voor katten zo samengesteld dat ze voor een maximale verzadiging bij 1 maaltijd zorgen. Het is absoluut niet de bedoeling dat je kat de hele tijd met honger zou rondlopen. 

Een doeltreffende voeding voor katten met overgewicht is Royal Canin Satiety . 97% van de katten op deze voeding viel af in 3 maand tijd. Ook achteraf kan de voeding doorgegeven worden om een gezond gewicht te blijven behouden. 

Andere voorbeelden van vermageringsdieëten voor katten? Neem een kijkje op onze webshop!

 

Begeleiding nodig? 

Dan ben je aan het juiste adres, want onze dierenarts Valerie helpt jou en je hond maar al te graag.

Reacties