Blog menu
14 oktober 2021
Onderdeel van: Jouw hond, Gewicht
Nos conseils vétérinaires
Onderdeel van: Jouw hond, Gewicht

Je hond in vorm houden? Doe het met de juiste voeding.

Eigenaren voelen diepe liefde voor hun hond en vinden het heerlijk hun hond af en toe te verwennen. Verwennerij betekent vaak iets te eten geven. Dat kan, maar je kan al snel je hond te veel voeren. Overvoeren is heel ongezond voor je hond. Kies daarom zorgvuldig wat je voert. Een juiste, evenwichtige voeding maakt het verschil. 

Je hond in vorm houden? Doe het met de juiste voeding.

Eigenaren voelen diepe liefde voor hun hond en vinden het heerlijk hun hond af en toe te verwennen. Verwennerij betekent vaak iets te eten geven. Dat kan, maar je kan al snel je hond te veel voeren. Overvoeren is heel ongezond voor je hond. Kies daarom zorgvuldig wat je voert. Een juiste, evenwichtige voeding maakt het verschil. 

 

Hoe wordt een hond te zwaar? 

Als een hond meer calorieën binnenkrijgt dan hij verbruikt, dan wordt hij te zwaar. Het energieverbruik is afhankelijk van het ras, de leeftijd, de grootte en de activiteit van het dier. De energie-inname bepaal jij. Wat, hoeveel en wanneer je hond eet, heb je volledig zelf in de hand. Dat een hond te zwaar is, is grotendeels het resultaat van te vaak voeren of te grote porties geven. Van teveel snacks of een ongezonde (vette) voeding. 

Daarnaast heeft sterilisatie een grote impact op het gewicht. Een gesteriliseerde hond heeft 2 keer meer kans om te zwaar te worden. De eetlust van een hond neemt toe na sterilisatie, terwijl de activiteit (en dus de energieverbranding) afneemt. Het risico om te overvoeren wordt groter. Kies daarom een voeding die speciaal is samengesteld voor gesteriliseerde honden.

1 kilo teveel = 1 kilo teveel. 


Vaak hebben eigenaars een vertekend beeld van gewicht van hun hond. Want een kilo of twee bijkomen is niet veel, toch? 

Als een volwassen persoon 1 kilo te zwaar is, is dat verwaarloosbaar. Maar als een kleine hond die 10 kg weegt 1 kilo overgewicht heeft, staat dat gelijk aan 7 kg overgewicht bij de mens. En dat wordt al snel een ernstig probleem. 

 Gezondheidsrisico’s. 


Een hond met overgewicht heeft meer kans op:

  • Huidproblemen
  • Gewrichtsproblemen
  • Hartproblemen
  • Urinewegaandoeningen
  • Ademhalingsklachten
  • Tumoren
  • Diabetes (3.5x meer risico dan een hond met normaal gewicht)

Wetenschappelijk onderzoek zegt dat een hond tot 2,5 jaar minder lang leeft als hij te zwaar is. 

Maak het verschil. Met de juiste voeding. 


Volgens dierenartsen heeft 86.8% van de honden in België overgewicht doordat ze geen aangepaste voeding krijgen.* 

Een hond met overgewicht (of neiging tot) heeft kwalitatieve voeding nodig die de gewichtstoename beperkt, een voldaan gevoel geeft en een lager vetgehalte bevat. Een gesteriliseerde hond krijgt best voeding die de noden van gesteriliseerde dieren ondersteunt. En een hond met zware obesitas zet je best op een vermageringsdieet, voorgeschreven door de dierenarts. 


Royal Canin ontwikkelde een reeks voedingen voor dieren gevoelig aan overgewicht: Royal Canin Sterilised en Royal Canin Light Weight Care . De formules bevatten hoogwaardige nutriënten die je hond gezond en fit houden. Ze zijn caloriearm, hebben een lager vetgehalte en zijn zeer smakelijk. 

*Bron: Royal Canin Belux, Internal Study, 2020

Jouw hond weer in topvorm.


Is jouw hond op dit moment iets te zwaar? Geen paniek. Wij helpen je graag. Valerie (onze PharmaPets dierenarts) en haar medisch team bieden begeleiding op maat. Heeft je hond overgewicht of vermoed je dat hij obees wordt? Stuur ons medisch team een mailtje. 

Reacties
Dastbaz
23 oktober 2021 at 21:52
Is korols voor honden van bij dierenarts anders dan online webshop (Zelfde merk ) Ik heb het gehoord dan wel anders is i.v.b. samenstelling M.V.G.
Reply
Valerie , dierenarts PharmaPets
25 oktober 2021 at 10:55
Beste, Alle korrels en merken die je kan vinden in onze webshop zijn krak hetzelfde als bij jouw dierenarts. Doordat ik dierenarts ben, koop ik bij dezelfde dierenartsgroothandels aan. Je mag dus gerust zijn, het is dezelfde kwaliteit en samenstelling.
/* */